Upadłość konsumencka a zwrot prowizji z wcześniejszej spłaty kredytu — czy syndyk może przejąć te pieniądze?
B
Bartek79
Jestem w trakcie przygotowań do upadłości konsumenckiej i mam jeszcze jedną sprawę z bankiem, bo po wcześniejszej spłacie starego kredytu złożyłem wniosek o zwrot części prowizji. Bank potwierdził, że rozpatruje sprawę i możliwe, że wypłata będzie już po ogłoszeniu upadłości. Nie wiem, jak takie pieniądze są traktowane, bo formalnie wynikają z umowy zawartej dużo wcześniej, ale faktyczna wypłata może przyjść dopiero później na konto. Chciałbym zrozumieć, czy syndyk może uznać taki zwrot za składnik masy upadłości i przejąć całość, czy znaczenie ma moment złożenia wniosku albo decyzji banku. Czy ktoś miał taką sytuację z bankiem? Czy liczy się data wypłaty?
Odpowiedzi (9)
J
Julka
2026-05-20 09:29
Z tego, co widziałem u znajomego w podobnej sytuacji, syndyk potraktował zwrot prowizji jako składnik majątku, bo roszczenie istniało jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, nawet jeśli bank wypłacił pieniądze później. Daj znać, czy wniosek o zwrot złożyłeś jeszcze przed złożeniem papierów do sądu?
P
Pawel
2026-05-20 10:43
Z tego, co opisujesz, kluczowe będzie to, czy roszczenie o zwrot prowizji istniało już w dniu ogłoszenia upadłości, a nie sam moment wypłaty pieniędzy. Jeżeli podstawa do zwrotu wynika z wcześniejszej spłaty kredytu sprzed upadłości, to syndyk może potraktować tę kwotę jako składnik masy upadłości, nawet jeśli bank przeleje ją dopiero później. W praktyce patrzy się zwykle na to, kiedy powstało prawo do tych pieniędzy, a nie kiedy fizycznie trafią na konto. Dlatego ukrywanie takiego roszczenia raczej tylko komplikuje sprawę, bo syndyk i tak może żądać informacji o wszelkich należnościach wobec banków. Zdarza się też, że syndyk sam podejmuje temat i występuje o przekazanie tej kwoty do masy upadłości. Jeśli sprawa jest już w toku, dobrze mieć przygotowane pismo do banku, potwierdzenie wcześniejszej spłaty i informację, na jakim etapie jest reklamacja. Dużo może też zależeć od tego, czy upadłość została już ogłoszona, czy dopiero składasz wniosek. Na jakim etapie jesteś teraz: przed złożeniem wniosku czy po ogłoszeniu upadłości?
E
Ewelina
2026-05-20 12:41
Odpowiedź do Pawel
Z tego, co opisujesz, kluczowe będzie to, czy roszczenie o zwrot prowizji istniało już w dniu ogłoszenia upadłości, a nie sam moment wypłaty pieniędzy. Jeżeli p
Też bym szedł w tym kierunku, bo tutaj liczy się raczej moment powstania samego roszczenia, a nie to, kiedy bank faktycznie przeleje pieniądze. Jeśli wcześniejsza spłata była przed ogłoszeniem upadłości, to syndyk może uznać zwrot prowizji za składnik masy upadłości, nawet jeśli decyzja banku i wypłata przyjdą później. W praktyce dużo zależy od tego, jak syndyk podejdzie do sprawy i czy roszczenie było już wtedy konkretne i możliwe do dochodzenia. Masz już termin złożenia wniosku o upadłość albo kontakt z doradcą, który widział dokumenty od banku?
N
NadrukPlus
2026-05-29 09:52
Odpowiedź do Ewelina
Też bym szedł w tym kierunku, bo tutaj liczy się raczej moment powstania samego roszczenia, a nie to, kiedy bank faktycznie przeleje pieniądze. Jeśli wcześniejs
Mam podobne skojarzenie, bo tu bardziej chodzi o to, kiedy powstało roszczenie wobec banku, niż o sam moment wypłaty. Jeśli wcześniejsza spłata była jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, to syndyk faktycznie może potraktować ten zwrot jako część masy upadłości. Dużo zależy też od tego, na jakim etapie będzie sama sprawa z bankiem w dniu ogłoszenia upadłości. Masz już termin złożenia wniosku albo konsultowałeś to z prawnikiem?
T
TechNadruk
2026-05-31 11:00
Odpowiedź do Ewelina
Też bym szedł w tym kierunku, bo tutaj liczy się raczej moment powstania samego roszczenia, a nie to, kiedy bank faktycznie przeleje pieniądze. Jeśli wcześniejs
Też mi się wydaje, że tutaj kluczowe jest to, kiedy powstało samo uprawnienie do zwrotu, a nie sam dzień wypłaty z banku. Skoro wcześniejsza spłata była jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, to syndyk może to potraktować jako element masy upadłości, nawet jeśli przelew przyjdzie później. Dużo zależy też od tego, na jakim etapie będzie postępowanie i czy syndyk od razu dostanie informację o tym roszczeniu. Masz już to zgłoszone we wniosku albo konsultowane z kimś, kto Ci go przygotowuje?
D
Darek
2026-05-23 09:17
Co do zasady taki zwrot może wejść do masy upadłości, bo chodzi o wierzytelność, która istniała już wcześniej, nawet jeśli bank wypłaci pieniądze dopiero po ogłoszeniu upadłości. Dla syndyka zwykle ważne jest to, z czego wynika roszczenie i kiedy ono powstało, a nie sam moment przelewu. Dlatego lepiej od razu ujawnić tę sprawę we wniosku i potem także syndykowi, żeby nie było problemu, że coś zostało pominięte. Masz już złożony wniosek o upadłość czy dopiero jesteś na etapie kompletowania dokumentów?
H
HaftStudio
2026-05-23 14:56
Miałem podobną sytuację i z tego, co ustalałem, syndyk patrzy głównie na to, czy roszczenie istniało już w dniu ogłoszenia upadłości, a nie tylko kiedy bank faktycznie przeleje pieniądze. U mnie mówiono wprost, że jeśli zwrot wynika z wcześniejszej umowy i wcześniejszej spłaty, to takie środki mogą wejść do masy upadłości, nawet jeśli wypłata przyjdzie później. Dużo zależy od tego, na jakim etapie jest sprawa i czy roszczenie było już zgłoszone przed upadłością. Masz już złożony wniosek do sądu czy jesteś jeszcze przed?
Z
Znakowanie24
2026-05-23 22:39
Z tego co opisujesz, kluczowe może być nie tyle kiedy bank zrobi przelew, tylko z jakiego momentu wynika samo roszczenie o ten zwrot. Jeśli prawo do odzyskania części prowizji powstało jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, to syndyk może potraktować te pieniądze jako składnik masy upadłości, nawet jeśli bank wypłaci je później. Sporo tu zależy od tego, czy w dniu ogłoszenia upadłości to roszczenie już istniało i dało się je jakoś wykazać. Sam termin wypłaty nie zawsze ma decydujące znaczenie, bo liczy się też źródło tych pieniędzy. Dobrze byłoby też sprawdzić, czy zgłaszałeś ten wniosek o zwrot jeszcze przed złożeniem wniosku o upadłość i czy masz z banku jakieś potwierdzenie, że uznają roszczenie. To może mieć znaczenie przy ocenie, czy była to już wierzytelność istniejąca wcześniej. Kiedy dokładnie złożyłeś wniosek o zwrot prowizji: przed wnioskiem o upadłość czy dopiero później?
D
Drukarniarz
2026-06-02 21:43
To chyba będzie kluczowe, z jakiego momentu syndyk uzna to roszczenie, bo sama wypłata po ogłoszeniu upadłości nie zawsze musi przesądzać sprawę. Jeśli prawo do zwrotu powstało jeszcze przed złożeniem wniosku albo przed ogłoszeniem upadłości, to syndyk może potraktować te pieniądze jako składnik masy upadłości. Sprawdź też, czy bank już formalnie uznał roszczenie, czy tylko prowadzi postępowanie, bo to może mieć znaczenie. Masz już wyznaczony termin złożenia wniosku o upadłość?