Upadłość konsumencka a zwrot prowizji z wcześniejszej spłaty kredytu — czy syndyk może przejąć te pieniądze?
B
Bartek79
Jestem w trakcie przygotowań do upadłości konsumenckiej i mam jeszcze jedną sprawę z bankiem, bo po wcześniejszej spłacie starego kredytu złożyłem wniosek o zwrot części prowizji. Bank potwierdził, że rozpatruje sprawę i możliwe, że wypłata będzie już po ogłoszeniu upadłości. Nie wiem, jak takie pieniądze są traktowane, bo formalnie wynikają z umowy zawartej dużo wcześniej, ale faktyczna wypłata może przyjść dopiero później na konto. Chciałbym zrozumieć, czy syndyk może uznać taki zwrot za składnik masy upadłości i przejąć całość, czy znaczenie ma moment złożenia wniosku albo decyzji banku. Czy ktoś miał taką sytuację z bankiem? Czy liczy się data wypłaty?
Odpowiedzi (3)
J
Julka
2026-05-20 09:29
Z tego, co widziałem u znajomego w podobnej sytuacji, syndyk potraktował zwrot prowizji jako składnik majątku, bo roszczenie istniało jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, nawet jeśli bank wypłacił pieniądze później. Daj znać, czy wniosek o zwrot złożyłeś jeszcze przed złożeniem papierów do sądu?
P
Pawel
2026-05-20 10:43
Z tego, co opisujesz, kluczowe będzie to, czy roszczenie o zwrot prowizji istniało już w dniu ogłoszenia upadłości, a nie sam moment wypłaty pieniędzy. Jeżeli podstawa do zwrotu wynika z wcześniejszej spłaty kredytu sprzed upadłości, to syndyk może potraktować tę kwotę jako składnik masy upadłości, nawet jeśli bank przeleje ją dopiero później. W praktyce patrzy się zwykle na to, kiedy powstało prawo do tych pieniędzy, a nie kiedy fizycznie trafią na konto. Dlatego ukrywanie takiego roszczenia raczej tylko komplikuje sprawę, bo syndyk i tak może żądać informacji o wszelkich należnościach wobec banków. Zdarza się też, że syndyk sam podejmuje temat i występuje o przekazanie tej kwoty do masy upadłości. Jeśli sprawa jest już w toku, dobrze mieć przygotowane pismo do banku, potwierdzenie wcześniejszej spłaty i informację, na jakim etapie jest reklamacja. Dużo może też zależeć od tego, czy upadłość została już ogłoszona, czy dopiero składasz wniosek. Na jakim etapie jesteś teraz: przed złożeniem wniosku czy po ogłoszeniu upadłości?
E
Ewelina
2026-05-20 12:41
Odpowiedź do Pawel
Z tego, co opisujesz, kluczowe będzie to, czy roszczenie o zwrot prowizji istniało już w dniu ogłoszenia upadłości, a nie sam moment wypłaty pieniędzy. Jeżeli p
Też bym szedł w tym kierunku, bo tutaj liczy się raczej moment powstania samego roszczenia, a nie to, kiedy bank faktycznie przeleje pieniądze. Jeśli wcześniejsza spłata była przed ogłoszeniem upadłości, to syndyk może uznać zwrot prowizji za składnik masy upadłości, nawet jeśli decyzja banku i wypłata przyjdą później. W praktyce dużo zależy od tego, jak syndyk podejdzie do sprawy i czy roszczenie było już wtedy konkretne i możliwe do dochodzenia. Masz już termin złożenia wniosku o upadłość albo kontakt z doradcą, który widział dokumenty od banku?