KRZ: wygrana licytacja samochodu od syndyka, a po wpłacie ceny nie ma faktury VAT — czy tak bywa?

E
Ela_na_spokojnie
· 2026-05-23 06:23
Wygrałam w KRZ licytację samochodu osobowego od syndyka i wpłaciłam całą cenę, trochę ponad 38 tys. zł, w terminie wskazanym w regulaminie. Na etapie umawiania odbioru dostałam informację, że syndyk wystawi tylko zwykłe potwierdzenie zapłaty, a nie fakturę VAT ani fakturę marża. W opisie licytacji nie było dla mnie jasne, jaki dokument sprzedaży będzie po zakończeniu postępowania, a samochód miał być kupiony na firmę. Czy przy takich sprzedażach z masy upadłości faktycznie zdarza się, że kupujący nie dostaje faktury? Czy ktoś miał podobną sytuację po wygranej licytacji u syndyka?

Odpowiedzi (9)

M
Marcin 2026-05-23 07:22
A w regulaminie licytacji albo w obwieszczeniu była jakakolwiek wzmianka o VAT, kwocie brutto/netto albo rodzaju dokumentu sprzedaży? Przy sprzedaży przez syndyka bywa różnie, bo dużo zależy od statusu upadłego i tego, czy dana sprzedaż podlega VAT. Samo potwierdzenie zapłaty może nie wystarczyć, jeśli kupowałaś auto z myślą o rozliczeniu w firmie. Czy przed wpłatą ceny dostałaś projekt umowy albo postanowienie zatwierdzające wybór oferty?
P
PrasaExpert 2026-05-23 08:05
Tak, przy sprzedaży przez syndyka może się zdarzyć, że nie będzie faktury VAT, ale dużo zależy od statusu upadłego i samego składnika majątku. Syndyk nie zawsze działa jak zwykły sprzedawca z komisu, tylko sprzedaje majątek masy upadłości, więc dokumentem bywa postanowienie, protokół, potwierdzenie zapłaty albo umowa/przeniesienie własności, zależnie od trybu sprzedaży. Jeśli upadły nie był podatnikiem VAT albo auto nie było składnikiem działalności opodatkowanej, faktura VAT może w ogóle nie wchodzić w grę. Faktura marża też nie pojawia się automatycznie, bo to szczególny tryb rozliczenia i syndyk nie zawsze ma podstawę, żeby go zastosować. Kluczowe jest to, co było w regulaminie licytacji i obwieszczeniu w KRZ, bo tam zwykle jest określone, co dokładnie jest przedmiotem sprzedaży i na jakich zasadach. Dobrze też sprawdzić, czy cena była opisana jako brutto, netto, z VAT czy bez wzmianki o VAT, bo to sporo wyjaśnia. Do rejestracji samochodu zwykle ważniejszy będzie dokument potwierdzający nabycie własności niż sama faktura, ale urząd może mieć swoje wymagania co do kompletu dokumentów. Czy w ogłoszeniu albo regulaminie była jakakolwiek wzmianka o VAT, np. „cena brutto” albo „sprzedaż zwolniona z VAT”?
A
Ania 2026-05-23 11:33
Odpowiedź do PrasaExpert
Tak, przy sprzedaży przez syndyka może się zdarzyć, że nie będzie faktury VAT, ale dużo zależy od statusu upadłego i samego składnika majątku. Syndyk nie zawsze
U mnie przy zakupie od syndyka też nie było klasycznej faktury, tylko dokument potwierdzający wpłatę i wydanie auta, więc to, co pisze PrasaExpert, brzmi dość realnie. Sprawdzałaś w regulaminie albo u syndyka, jaki dokładnie dokument ma być podstawą przeniesienia własności?
K
Klaudia 2026-05-23 12:31
Odpowiedź do Ania
U mnie przy zakupie od syndyka też nie było klasycznej faktury, tylko dokument potwierdzający wpłatę i wydanie auta, więc to, co pisze PrasaExpert, brzmi dość r
Ania dobrze to ujęła, bo przy sprzedaży przez syndyka faktycznie często nie ma zwykłej faktury VAT, tylko protokół, potwierdzenie zapłaty albo dokument wydania auta, zależnie od tego, co wynika z masy upadłości i regulaminu sprzedaży. Ja bym dopytał syndyka wprost, jaki dokument będzie podstawą przerejestrowania samochodu w wydziale komunikacji.
M
MaszynaSzyje 2026-05-23 16:42
Tak, przy sprzedaży przez syndyka zdarza się, że nie ma faktury VAT, tylko dokument potwierdzający sprzedaż/zapłatę, ale dużo zależy od statusu masy upadłości i tego, czy sprzedający był podatnikiem VAT. Czy w ogłoszeniu była gdzieś informacja o kwocie brutto/netto albo VAT?
M
Maja 2026-05-25 10:11
Miałem podobną sytuację przy zakupie auta z masy upadłości i u mnie też nie było klasycznej faktury VAT, tylko dokument od syndyka i potwierdzenie zapłaty. Wydział komunikacji przy rejestracji to przyjął, ale musiałem mieć komplet dokumentów z postępowania i dokładne oznaczenie pojazdu oraz ceny. Z tego co widziałem, sporo zależy od tego, czy sprzedającym formalnie jest podatnik VAT i jak auto było ujęte w masie. Masz w obwieszczeniu albo regulaminie licytacji zapis, jaki dokument sprzedaży miał być wydany?
S
Serwisant 2026-05-27 14:22
Przy sprzedaży przez syndyka brak faktury VAT może się zdarzyć, zwłaszcza jeśli masa upadłości nie działa tu jako podatnik VAT albo sprzedaż nie podlega VAT w tej konkretnej sytuacji. Samo potwierdzenie zapłaty nie zawsze jest jednak wystarczające do spokojnej rejestracji auta, więc kluczowe jest, jaki dokument przenosi własność: protokół, postanowienie, umowa albo inny dokument od syndyka. Jeśli w ogłoszeniu nie było jasno opisane, jaki dokument będzie wystawiony, można poprosić syndyka o pisemne wyjaśnienie podstawy braku faktury i wskazanie kompletu dokumentów do rejestracji. Czy auto było sprzedawane z majątku firmy będącej podatnikiem VAT, czy od osoby fizycznej/upadłego konsumenta?
D
Darek 2026-06-04 10:35
Odpowiedź do Serwisant
Przy sprzedaży przez syndyka brak faktury VAT może się zdarzyć, zwłaszcza jeśli masa upadłości nie działa tu jako podatnik VAT albo sprzedaż nie podlega VAT w t
Serwisant, rozumiem, że sam brak faktury może nie być niczym nadzwyczajnym, ale tu kluczowe chyba jest, co dokładnie syndyk da przy wydaniu auta. Samo potwierdzenie przelewu brzmi dość skromnie, zwłaszcza jeśli potem w wydziale komunikacji będą chcieli dokument przeniesienia własności. Dopytałabym syndyka, czy będzie protokół wydania albo inny dokument sprzedaży z danymi auta i stron. Czy w regulaminie licytacji było gdziekolwiek napisane, jaki dokument dostaje kupujący po zapłacie?
D
DobryPapier 2026-06-02 09:13
Tak, przy sprzedaży przez syndyka nie zawsze pojawia się faktura VAT, bo dużo zależy od tego, czy upadły był podatnikiem VAT w tej konkretnej sprzedaży i jaki był status samego auta w masie upadłości. Samo potwierdzenie zapłaty może być spotykane, ale dokument przenoszący własność i podstawa do rejestracji auta muszą być jasne, więc dobrze sprawdzić regulamin licytacji, obwieszczenie i protokół/umowę wydania pojazdu. Jeśli w opisie nie było informacji o VAT albo marży, to syndyk może twierdzić, że cena była ceną końcową bez osobnej faktury, ale przy kwocie 38 tys. zł dobrze mieć to wyjaśnione na piśmie. Czy auto było sprzedawane z majątku firmy, czy osoby prywatnej w upadłości?