KRZ: wygrana licytacja samochodu od syndyka, a po wpłacie ceny nie ma faktury VAT — czy tak bywa?

E
Ela_na_spokojnie
· 2026-05-23 06:23
Wygrałam w KRZ licytację samochodu osobowego od syndyka i wpłaciłam całą cenę, trochę ponad 38 tys. zł, w terminie wskazanym w regulaminie. Na etapie umawiania odbioru dostałam informację, że syndyk wystawi tylko zwykłe potwierdzenie zapłaty, a nie fakturę VAT ani fakturę marża. W opisie licytacji nie było dla mnie jasne, jaki dokument sprzedaży będzie po zakończeniu postępowania, a samochód miał być kupiony na firmę. Czy przy takich sprzedażach z masy upadłości faktycznie zdarza się, że kupujący nie dostaje faktury? Czy ktoś miał podobną sytuację po wygranej licytacji u syndyka?

Odpowiedzi (2)

M
Marcin 2026-05-23 07:22
A w regulaminie licytacji albo w obwieszczeniu była jakakolwiek wzmianka o VAT, kwocie brutto/netto albo rodzaju dokumentu sprzedaży? Przy sprzedaży przez syndyka bywa różnie, bo dużo zależy od statusu upadłego i tego, czy dana sprzedaż podlega VAT. Samo potwierdzenie zapłaty może nie wystarczyć, jeśli kupowałaś auto z myślą o rozliczeniu w firmie. Czy przed wpłatą ceny dostałaś projekt umowy albo postanowienie zatwierdzające wybór oferty?
P
PrasaExpert 2026-05-23 08:05
Tak, przy sprzedaży przez syndyka może się zdarzyć, że nie będzie faktury VAT, ale dużo zależy od statusu upadłego i samego składnika majątku. Syndyk nie zawsze działa jak zwykły sprzedawca z komisu, tylko sprzedaje majątek masy upadłości, więc dokumentem bywa postanowienie, protokół, potwierdzenie zapłaty albo umowa/przeniesienie własności, zależnie od trybu sprzedaży. Jeśli upadły nie był podatnikiem VAT albo auto nie było składnikiem działalności opodatkowanej, faktura VAT może w ogóle nie wchodzić w grę. Faktura marża też nie pojawia się automatycznie, bo to szczególny tryb rozliczenia i syndyk nie zawsze ma podstawę, żeby go zastosować. Kluczowe jest to, co było w regulaminie licytacji i obwieszczeniu w KRZ, bo tam zwykle jest określone, co dokładnie jest przedmiotem sprzedaży i na jakich zasadach. Dobrze też sprawdzić, czy cena była opisana jako brutto, netto, z VAT czy bez wzmianki o VAT, bo to sporo wyjaśnia. Do rejestracji samochodu zwykle ważniejszy będzie dokument potwierdzający nabycie własności niż sama faktura, ale urząd może mieć swoje wymagania co do kompletu dokumentów. Czy w ogłoszeniu albo regulaminie była jakakolwiek wzmianka o VAT, np. „cena brutto” albo „sprzedaż zwolniona z VAT”?