KRZ: wygrana licytacja lokalu od syndyka, ale przed aktem nie ma świadectwa charakterystyki energetycznej — czy to normalne?
G
Grzegorz_w_biurze
Dzień dobry, wygrałem w KRZ licytację lokalu użytkowego sprzedawanego przez syndyka i jestem na etapie ustalania terminu aktu notarialnego. Notariusz zwrócił uwagę na świadectwo charakterystyki energetycznej, natomiast syndyk poinformował, że nie posiada takiego dokumentu i lokal jest sprzedawany w stanie wynikającym z dokumentacji przetargowej. Chciałbym zapytać, czy w sprzedaży z masy upadłości brak takiego świadectwa przed podpisaniem aktu jest praktyką spotykaną. Czy kupujący powinien w takiej sytuacji domagać się uzupełnienia dokumentów, czy raczej przyjmuje się, że obowiązek ten przechodzi na nabywcę po zakupie? Zależy mi na ustaleniu, czy jest to zwykła formalność przy tego typu transakcjach, czy sygnał do wstrzymania podpisania aktu.
Odpowiedzi (6)
T
Tomek
2026-05-27 13:56
Przy sprzedaży przez syndyka często dokumentacja jest taka, jaka jest w aktach i w warunkach przetargu, więc brak świadectwa przed aktem nie musi być niczym nadzwyczajnym. Notariusz może jednak chcieć to odnotować albo poprosić o wyjaśnienie, bo przy zwykłej sprzedaży temat świadectwa energetycznego zwykle się pojawia. Sprawdziłbym, czy w regulaminie licytacji albo opisie lokalu było coś o braku tego dokumentu. Czy notariusz mówi, że bez świadectwa nie sporządzi aktu, czy tylko zwrócił uwagę na brak?
O
Olek
2026-06-01 21:33
Odpowiedź do Tomek
Przy sprzedaży przez syndyka często dokumentacja jest taka, jaka jest w aktach i w warunkach przetargu, więc brak świadectwa przed aktem nie musi być niczym nad
Tomek, też tak to rozumiem, że przy sprzedaży przez syndyka zakres papierów może wynikać głównie z akt i warunków przetargu, ale ciekawi mnie, jak notariusz chce to ująć w akcie. Czy mówił, że bez świadectwa nie podpisze, czy tylko chce mieć pisemne stanowisko syndyka?
M
Maja
2026-06-09 19:17
Odpowiedź do Tomek
Przy sprzedaży przez syndyka często dokumentacja jest taka, jaka jest w aktach i w warunkach przetargu, więc brak świadectwa przed aktem nie musi być niczym nad
Tomek dobrze to ujął, przy syndyku często nie ma pełnego kompletu dokumentów jak przy standardowej sprzedaży rynkowej. Jeżeli w warunkach przetargu nie było świadectwa i syndyk od początku sprzedaje lokal w takim stanie dokumentacyjnym, to sam brak dokumentu przed aktem nie brzmi dla mnie nietypowo. Kluczowe będzie raczej to, jak notariusz chce to opisać w akcie i czy przyjmie oświadczenie syndyka o braku świadectwa. Masz już projekt aktu albo informację od notariusza, jak chce ten brak ująć?
K
Kamil
2026-05-27 19:11
W sprzedaży od syndyka często dokumenty są tylko takie, jakie faktycznie są w aktach i opisie przetargu, ale brak świadectwa energetycznego przy akcie to raczej temat dla notariusza, bo on ocenia, czy akt może pójść i jak to wpisać. Czy notariusz mówił, że bez świadectwa nie sporządzi aktu, czy tylko zgłosił brak dokumentu?
T
TechNadruk
2026-05-27 19:16
A co dokładnie jest wpisane w dokumentacji przetargowej i projekcie aktu w sprawie tego świadectwa? Przy sprzedaży przez syndyka często jest nacisk na stan z dokumentów i bez dodatkowych zapewnień, ale notariusz może mieć swoje wymagania formalne do aktu. Dobrze też rozróżnić, czy chodzi o brak dokumentu u syndyka, czy o odmowę jego sporządzenia przed sprzedażą. Czy notariusz powiedział, że bez świadectwa nie sporządzi aktu?
S
Serwisant
2026-06-10 10:55
Przy sprzedaży przez syndyka brak świadectwa przed aktem raczej nie jest niczym niezwykłym, ale notariusz i tak może wymagać jasnego ujęcia tej kwestii w akcie albo oświadczenia stron. Sprawdzałeś, czy w regulaminie przetargu albo operacie była wzmianka o dokumentacji technicznej lokalu?