KRZ: wygrana licytacja nieruchomości od syndyka, a w księdze wieczystej nadal widnieją hipoteki — czy to normalne?
E
Ela_na_spokojnie
Kupiłam lokal w postępowaniu upadłościowym przez KRZ, cena została już zapłacona, a syndyk przygotowuje dokumenty do aktu. Po sprawdzeniu księgi wieczystej widzę jednak, że nadal są wpisane hipoteki sprzed sprzedaży. Czy przy zakupie od syndyka to normalne, że takie wpisy znikają dopiero później?
Odpowiedzi (7)
T
Tomek
2026-05-28 17:10
U mnie przy zakupie od syndyka hipoteki też jeszcze wisiały w KW na etapie aktu, a wykreślenie poszło dopiero później po dokumentach z postępowania i wpisie sądu wieczystoksięgowego. Masz już postanowienie albo zgodę sędziego-komisarza dotyczącą sprzedaży?
S
Serwisant
2026-05-28 19:02
To raczej może się zdarzyć, bo wykreślenia z KW zwykle idą osobnym trybem po sprzedaży i dokumentach z postępowania. Czy syndyk mówił już, jaki dokument dostaniesz do wykreślenia hipotek?
I
Igor
2026-05-28 22:34
Odpowiedź do Serwisant
To raczej może się zdarzyć, bo wykreślenia z KW zwykle idą osobnym trybem po sprzedaży i dokumentach z postępowania. Czy syndyk mówił już, jaki dokument dostani
Serwisant dobrze to ujął, u mnie było bardzo podobnie przy zakupie od syndyka. Hipoteki w księdze jeszcze wisiały, mimo że cena była zapłacona i wszystko szło już w stronę aktu. Z tego co pamiętam, sam wpis w KW nie znika automatycznie w dniu sprzedaży, tylko potem składa się osobny wniosek z odpowiednimi dokumentami. U mnie notariusz od razu zwracał na to uwagę i tłumaczył, co będzie podstawą do wykreślenia. Trochę to wygląda stresująco, bo człowiek widzi stare hipoteki i od razu ma wątpliwości, ale w praktyce było to bardziej opóźnienie papierowe niż realny problem. Ważne było tylko, żeby w dokumentach z postępowania i akcie było jasno opisane, że sprzedaż jest w trybie upadłościowym. Dopiero po czasie sąd wieczystoksięgowy wykreślił wpisy. A syndyk albo notariusz powiedział Ci już, kto konkretnie składa wniosek do KW?
J
Julka
2026-06-05 21:36
Odpowiedź do Igor
Serwisant dobrze to ujął, u mnie było bardzo podobnie przy zakupie od syndyka. Hipoteki w księdze jeszcze wisiały, mimo że cena była zapłacona i wszystko szło j
Igor, czyli u Ciebie wyglądało to tak, że hipoteki jeszcze widniały w KW na etapie przygotowywania aktu i nie blokowało to samej sprzedaży? Pytam, bo u mnie sytuacja jest podobna i zastanawiam się, czy sąd albo notariusz czekał na jakiś dodatkowy dokument od syndyka dotyczący wykreślenia. Rozumiem, że sam wpis znika dopiero po osobnym wniosku do KW, a nie z automatu po zapłacie ceny. Ile mniej więcej trwało u Ciebie wykreślenie tych hipotek po akcie?
D
Darek
2026-05-29 09:31
Tak, przy sprzedaży przez syndyka to dość normalne, że hipoteki jeszcze przez jakiś czas widnieją w księdze. Samo zapłacenie ceny nie powoduje automatycznego wykreślenia wpisów, bo sąd wieczystoksięgowy musi dostać podstawę do wykreślenia i rozpoznać wniosek. Zwykle porządkuje się to przy akcie albo zaraz po nim, na podstawie dokumentów z postępowania upadłościowego. Dopytałaś syndyka, czy w pakiecie dokumentów będzie od razu podstawa do wykreślenia hipotek?
S
SublimacjaLab
2026-05-29 10:28
Tak, u mnie przy zakupie od syndyka hipoteki też jeszcze przez jakiś czas wisiały w KW, a wykreślenie poszło dopiero po akcie i odpowiednich wnioskach do sądu wieczystoksięgowego. Masz już w projekcie aktu zapis o sprzedaży bez obciążeń?
K
Krawiec
2026-06-03 22:31
Tak, przy sprzedaży przez syndyka to dość normalne, że hipoteki nadal wiszą w KW aż do złożenia i rozpoznania wniosku o ich wykreślenie po akcie. Kluczowe jest, żeby w dokumentach do aktu i podstawie nabycia było jasno wskazane, że lokal jest nabywany w ramach postępowania upadłościowego ze skutkiem sprzedaży egzekucyjnej.