KRZ: wygrana licytacja samochodu od syndyka, ale przy wydaniu brakuje dowodu rejestracyjnego — czy tak bywa?

J
Jarek_w_trasie
· 2026-05-29 12:30
Dzień dobry, wygrałem w KRZ licytację samochodu osobowego sprzedawanego przez syndyka i po wpłacie ceny zostałem wezwany do odbioru pojazdu. Na miejscu okazało się, że syndyk dysponuje kluczykami i protokołem wydania, ale nie ma dowodu rejestracyjnego ani potwierdzenia aktualnego ubezpieczenia OC. W ogłoszeniu nie było wyraźnej informacji, że dokumenty pojazdu są niekompletne. Zastanawiam się, czy w praktyce sprzedaży z masy upadłości taki brak dokumentów przy wydaniu samochodu jest spotykany i czy powinno to być wskazane wcześniej w warunkach aukcji. Czy ktoś miał podobną sytuację po wygranej licytacji samochodu od syndyka?

Odpowiedzi (8)

O
Olek 2026-05-29 14:16
Przy sprzedażach od syndyka brak dowodu rejestracyjnego niestety się zdarza, ale dobrze mieć to jasno wpisane w protokole wydania, razem z informacją, jakie dokumenty faktycznie przekazano. Sprawdzałeś w wydziale komunikacji albo w CEPiK, czy pojazd widnieje jako zarejestrowany i czy ma aktualne OC?
J
Julka 2026-05-29 15:02
Odpowiedź do Olek
Przy sprzedażach od syndyka brak dowodu rejestracyjnego niestety się zdarza, ale dobrze mieć to jasno wpisane w protokole wydania, razem z informacją, jakie dok
Olek dobrze zwraca uwagę na protokół, bo bez tego potem trudno wykazać, że dokumentów nie było przy odbiorze. Ja bym jeszcze dopytał syndyka, czy dowód jest zagubiony, zatrzymany przez urząd/policję, czy po prostu nie został odnaleziony w masie upadłości. To może mieć znaczenie przy późniejszej rejestracji i wyjaśnianiu sprawy w wydziale komunikacji. Masz w protokole wpisane wprost, że wydano auto bez dowodu rejestracyjnego i bez potwierdzenia OC?
A
Agnieszka 2026-05-29 18:08
Odpowiedź do Olek
Przy sprzedażach od syndyka brak dowodu rejestracyjnego niestety się zdarza, ale dobrze mieć to jasno wpisane w protokole wydania, razem z informacją, jakie dok
Olek dobrze podpowiada, bo tu kluczowe jest, co dokładnie syndyk wpisał do protokołu i czy brak dowodu został w ogóle odnotowany. Sam brak dokumentu może się zdarzyć, ale trochę zmienia sprawę, jeśli w ogłoszeniu nie było o tym ani słowa. Ja bym jeszcze ustalił, czy syndyk ma jakąś informację, gdzie dowód jest, czy został zatrzymany, zgubiony, czy po prostu nie był w masie dokumentów. Masz już protokół wydania podpisany z zaznaczeniem, że dowodu rejestracyjnego i OC nie przekazano?
D
DobryPapier 2026-05-29 14:32
Tak, przy sprzedaży przez syndyka takie braki się zdarzają, zwłaszcza gdy dokumenty zaginęły jeszcze u upadłego albo pojazd był wcześniej zajęty i przekazywany między różnymi osobami. Nie znaczy to automatycznie, że wszystko jest w porządku, bo brak dowodu rejestracyjnego może później utrudnić przerejestrowanie auta. Dobrze byłoby mieć od syndyka pisemne potwierdzenie, że dowodu nie posiada oraz na jakiej podstawie wydaje pojazd, najlepiej w protokole odbioru. Przy OC trzeba sprawdzić po numerze rejestracyjnym albo VIN, czy polisa istnieje, bo samo zapewnienie ustne niewiele daje. Jeżeli OC nie ma, problem może szybko przejść na nowego właściciela, więc nie zostawiałbym tego bez sprawdzenia. Skoro w ogłoszeniu nie było informacji o braku dokumentów, można też zapytać syndyka, czy wyda zaświadczenie lub oświadczenie potrzebne do spraw komunikacyjnych. Sama sprzedaż z masy upadłości nie gwarantuje kompletu dokumentów pojazdu, ale kupujący nie powinien zostać z tym bez żadnego papieru. Czy w protokole wydania wpisano wprost, że dowód rejestracyjny nie został przekazany?
M
MaszynaSzyje 2026-05-29 14:39
Odpowiedź do DobryPapier
Tak, przy sprzedaży przez syndyka takie braki się zdarzają, zwłaszcza gdy dokumenty zaginęły jeszcze u upadłego albo pojazd był wcześniej zajęty i przekazywany
Zgadzam się z DobrymPapierem, takie sytuacje przy autach z masy upadłościowej faktycznie nie są rzadkością, ale brak dowodu nie jest drobiazgiem do zignorowania. Ja bym dopilnował, żeby w protokole wydania było jasno wpisane, że dowodu rejestracyjnego i polisy OC nie przekazano, bo potem łatwiej wykazać, że to nie zaginęło już po odbiorze auta. Dobrze też poprosić syndyka o pisemne wyjaśnienie, czy dokumenty zaginęły, zostały zatrzymane przez urząd/policję, czy po prostu ich nie ma w aktach. Czy w KRZ albo w operacie była podana informacja o numerze rejestracyjnym i VIN?
K
Krawiec 2026-05-29 15:19
Takie sytuacje przy sprzedaży przez syndyka niestety się zdarzają, ale brak wzmianki w ogłoszeniu o niekompletnych dokumentach może mieć znaczenie, zwłaszcza jeśli utrudnia rejestrację albo odbiór auta. Masz w protokole wpisane, że dowodu rejestracyjnego i OC nie wydano?
A
Atryk 2026-05-29 19:24
Zdarza się przy autach od syndyka, bo dokumenty czasem giną wcześniej u dłużnika albo są zatrzymane, ale brak informacji w ogłoszeniu trochę słabo wygląda. Ja bym poprosił syndyka o pisemne potwierdzenie, że dowodu i OC nie przekazano, bo potem przy rejestracji/ubezpieczeniu łatwiej wyjaśnić sprawę.
M
Marcin 2026-05-30 08:06
Przy sprzedaży od syndyka brak dowodu rejestracyjnego niestety się zdarza, ale dobrze mieć to jasno wpisane w protokole wydania i poprosić syndyka o pisemne potwierdzenie stanu dokumentów, bo będzie to potrzebne przy dalszych formalnościach. Czy w protokole zaznaczono wprost, że dowodu i polisy OC nie wydano?