PZU po obwieszczeniu: wypowiedzenie nierentownej umowy z odbiorcą – czy potrzebna zgoda nadzorcy układu?

K
Kamil_od_umow
· 2026-06-01 14:28
Jestem po obwieszczeniu w PZU i mam jedną stałą umowę z odbiorcą, która od kilku miesięcy wychodzi nam na minus przez wzrost kosztów materiałów i transportu. Umowa była podpisana jeszcze przed restrukturyzacją, ale dalej realizujemy dostawy, bo klient zamawia regularnie. Zastanawiam się nad jej wypowiedzeniem zgodnie z terminem z umowy, żeby nie pogłębiać straty na bieżącej działalności. Czy taka decyzja wymaga zgody nadzorcy układu? Czy znaczenie ma to, że umowa jest nierentowna?

Odpowiedzi (5)

D
DTFPro 2026-06-01 15:24
Samo obwieszczenie w PZU nie oznacza automatycznie, że każdą umowę można wypowiedzieć bez oglądania się na nadzorcę układu. Dużo zależy od tego, czy to zwykłe wypowiedzenie zgodnie z kontraktem, czy czynność może być uznana za istotną dla majątku i bieżącego prowadzenia firmy. Przy umowie generującej stratę dobrze mieć policzone koszty i uzasadnienie biznesowe, bo potem może paść pytanie, czy decyzja była racjonalna. Czy ta umowa ma duży udział w waszych przychodach?
K
Kolorysta 2026-06-01 15:42
Samo obwieszczenie w PZU nie oznacza, że każdą zwykłą decyzję handlową trzeba przepuszczać przez nadzorcę układu. Jeśli wypowiedzenie idzie normalnym trybem z umowy i dotyczy bieżącej działalności, to zwykle bardziej jest to kwestia zarządcza niż „zgoda” wprost. Inaczej może być, gdy ta umowa ma duże znaczenie dla przedsiębiorstwa albo jej zerwanie mogłoby mocno wpłynąć na wykonanie układu. Ja bym też sprawdził, czy nie ma kar, minimalnych wolumenów albo zapisów o wypowiedzeniu tylko z określonych przyczyn. Przy PZU dobrze mieć podkład, że kontynuowanie kontraktu generuje stratę, bo potem łatwiej uzasadnić decyzję. Nadzorcę układu i tak można poinformować, choćby mailowo, żeby nie było później zarzutu działania „poza plecami”. Czy ta umowa robi istotną część miesięcznego obrotu firmy?
K
Kamil 2026-06-01 16:02
Odpowiedź do Kolorysta
Samo obwieszczenie w PZU nie oznacza, że każdą zwykłą decyzję handlową trzeba przepuszczać przez nadzorcę układu. Jeśli wypowiedzenie idzie normalnym trybem z u
Też bym to rozdzielił tak, jak pisze Kolorysta: czym innym jest normalne wypowiedzenie nierentownej umowy w ramach bieżącego prowadzenia firmy, a czym innym ruch, który mocno wpływa na układ albo majątek dłużnika. U mnie przy PZU nadzorca nie „klepał” każdej decyzji handlowej, ale przy większych kontraktach i tak chciał wiedzieć, czemu coś wygaszamy, żeby potem nie było zarzutu, że działamy chaotycznie. Jeśli ta umowa realnie generuje stratę, to dobrze mieć policzone koszty i korespondencję, że wypowiedzenie wynika z ekonomii, a nie z omijania wierzyciela czy wyprowadzania zleceń. Czy ten odbiorca jest jednocześnie waszym wierzycielem objętym układem?
N
NadrukPlus 2026-06-01 16:27
U mnie w podobnej sytuacji nadzorca chciał wiedzieć o wypowiedzeniu, bo wpływało to na bieżące przychody i założenia układowe, mimo że samo wypowiedzenie szło zwykłym trybem z umowy. Nie robił problemu, ale poprosił o krótkie wyliczenie, że dalsza realizacja generuje stratę i nie ma sensu ciągnąć kontraktu tylko dla obrotu. Dobrze mieć to na mailu, bo potem łatwiej pokazać, że decyzja była biznesowa, a nie „ucieczka” od klienta. Macie w planie restrukturyzacyjnym ujęte przychody z tej konkretnej umowy?
T
TechNadruk 2026-06-01 19:35
Po obwieszczeniu w PZU zwykłe wypowiedzenie umowy w terminie przewidzianym w jej treści co do zasady nie wymaga osobnej zgody nadzorcy układu, o ile nie jest to czynność przekraczająca zwykły zarząd albo nie dotyczy kluczowego składnika działalności. Pytanie tylko, czy ta umowa ma istotne znaczenie dla przychodów albo wykonania propozycji układowych?