Upadłość konsumencka a spadek po rodzicu — czy syndyk może go przejąć?

R
Robert_od_spisu
· 2026-06-04 15:54
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, postanowienie zapadło około trzy miesiące temu i sprawa jest jeszcze na etapie ustalania masy upadłości. W zeszłym tygodniu dostałem informację, że po zmarłym ojcu przypada mi udział w spadku, głównie niewielka kwota z konta i część udziału w starym mieszkaniu. Szacunkowo może to być około 25 tysięcy złotych, ale nie ma jeszcze działu spadku ani żadnej wypłaty. Czy syndyk może przejąć taki spadek, jeśli pojawił się już po ogłoszeniu upadłości? Czy ma znaczenie, że formalnie nie dostałem jeszcze żadnych pieniędzy?

Odpowiedzi (9)

A
Atryk 2026-06-04 16:40
Co do zasady taki spadek może wejść do masy upadłości, zwłaszcza że sprawa jest jeszcze na etapie jej ustalania, więc syndyk raczej będzie tym zainteresowany. Czy zgłaszałeś już syndykowi informację o tym udziale w spadku?
K
Krzys 2026-06-04 17:18
Odpowiedź do Atryk
Co do zasady taki spadek może wejść do masy upadłości, zwłaszcza że sprawa jest jeszcze na etapie jej ustalania, więc syndyk raczej będzie tym zainteresowany. C
Też bym zakładał, że syndyk może potraktować ten udział jako składnik masy, szczególnie że postępowanie jest jeszcze świeże. Masz już jakieś pismo z sądu albo od notariusza potwierdzające Twój udział w spadku?
D
DobryPapier 2026-06-04 21:30
Odpowiedź do Krzys
Też bym zakładał, że syndyk może potraktować ten udział jako składnik masy, szczególnie że postępowanie jest jeszcze świeże. Masz już jakieś pismo z sądu albo o
Krzys, u mnie w podobnej sytuacji syndyk od razu interesował się nawet „papierowym” udziałem w spadku, zanim cokolwiek było faktycznie wypłacone czy podzielone. Jeśli jest już postanowienie o nabyciu spadku albo akt poświadczenia dziedziczenia, to pewnie będzie chciał to zobaczyć.
P
Patrycja 2026-06-05 08:16
Odpowiedź do Atryk
Co do zasady taki spadek może wejść do masy upadłości, zwłaszcza że sprawa jest jeszcze na etapie jej ustalania, więc syndyk raczej będzie tym zainteresowany. C
Atryk ma rację, przy takim etapie postępowania syndyk może potraktować ten udział jako składnik masy upadłości, nawet jeśli dział spadku jeszcze się nie odbył. Sam fakt, że nie masz jeszcze pieniędzy „w ręku”, zwykle nie przesądza sprawy, bo liczy się samo prawo do udziału w spadku. Dobrze byłoby zgłosić syndykowi tę informację i opisać, co dokładnie wchodzi w spadek, żeby później nie wyszło, że coś zostało pominięte. Czy śmierć ojca nastąpiła przed ogłoszeniem upadłości, czy już po postanowieniu?
I
Igor 2026-06-04 18:42
Taki udział w spadku zwykle wchodzi do masy upadłości, jeśli prawo do niego powstało już po ogłoszeniu upadłości, więc syndyk najpewniej będzie chciał ustalić jego skład i wartość. Czy informowałeś już syndyka o tym spadku?
T
Tomek 2026-06-05 07:14
To może mieć znaczenie, kiedy dokładnie ojciec zmarł, bo przy spadku liczy się nie tylko moment, kiedy się o nim dowiedziałeś. Jeśli sprawa upadłości jest jeszcze na etapie ustalania masy, to syndyk pewnie będzie chciał wiedzieć o tym udziale, nawet jeśli dział spadku jeszcze się nie odbył. Inaczej wygląda sytuacja, gdy spadek otworzył się przed ogłoszeniem upadłości, a trochę inaczej, gdy już po. Kiedy dokładnie zmarł ojciec: przed ogłoszeniem upadłości czy po?
F
FarbaSpec 2026-06-05 07:44
A kiedy dokładnie zmarł ojciec: przed ogłoszeniem upadłości czy już po postanowieniu sądu? To może mieć znaczenie, bo syndyk zwykle interesuje się majątkiem, który wchodzi do masy upadłości, a udział w spadku może być tak potraktowany. Dobrze też ustalić, czy spadek został już formalnie przyjęty albo czy minął termin na złożenie oświadczenia. Masz już jakieś pismo od syndyka w tej sprawie?
N
NadrukPlus 2026-06-07 11:36
Jeśli spadek przypadł Ci już po ogłoszeniu upadłości, to co do zasady syndyk może interesować się tym udziałem, bo takie składniki zwykle wchodzą do masy upadłości. Kluczowe będzie też, czy spadek został przyjęty i jaka dokładnie jest data śmierci ojca względem postanowienia o upadłości.
D
DTFPro 2026-06-12 16:13
A kiedy dokładnie zmarł ojciec: przed ogłoszeniem upadłości czy już po postanowieniu sądu? To może mieć znaczenie, bo inna jest sytuacja, gdy prawo do spadku powstało wcześniej, a inna gdy już w toku postępowania. Dobrze też ustalić, czy syndyk został już poinformowany o tym spadku i czy składałeś jakieś oświadczenie u notariusza albo w sądzie. Na jakim etapie jest teraz sprawa spadkowa?