KRZ: wygrana licytacja maszyn od syndyka, ale wydanie opóźnia właściciel hali — czy tak bywa?

K
Karol_z_garazu
· 2026-06-04 16:52
Wygrałem w KRZ licytację kilku maszyn warsztatowych sprzedawanych przez syndyka i wpłaciłem całą cenę w wyznaczonym terminie. Od dwóch tygodni próbuję umówić odbiór, ale syndyk pisze, że dostęp do hali musi jeszcze potwierdzić właściciel obiektu, bo są jakieś zaległe rozliczenia z upadłym. W opisie aukcji był tylko adres przechowywania sprzętu, bez informacji, że mogą być problemy z wejściem na teren. Zależy mi na odbiorze, bo mam już zamówiony transport i ludzie czekają na rozładunek. Czy przy zakupie od syndyka takie opóźnienie wydania maszyn jest normalne? Czy warto dopominać się o konkretny termin na piśmie?

Odpowiedzi (3)

P
PrasaExpert 2026-06-04 19:04
Takie sytuacje niestety się zdarzają, ale po zapłacie ceny syndyk nie powinien zostawiać kupującego w zawieszeniu bez konkretnego terminu wydania rzeczy. Rozliczenia między upadłym a właścicielem hali to co do zasady ich problem, a nie podstawa do blokowania odbioru maszyn sprzedanych w postępowaniu. Dobrze mieć całą korespondencję na piśmie i poprosić syndyka o wskazanie konkretnej daty oraz wyjaśnienie, z czego dokładnie wynika brak dostępu. Czy dostałeś już od syndyka jakikolwiek protokół sprzedaży albo potwierdzenie, że maszyny są gotowe do wydania?
K
Kolorysta 2026-06-05 08:46
Odpowiedź do PrasaExpert
Takie sytuacje niestety się zdarzają, ale po zapłacie ceny syndyk nie powinien zostawiać kupującego w zawieszeniu bez konkretnego terminu wydania rzeczy. Rozlic
Zgadzam się z PrasaExpert, po zapłacie ceny kupujący nie powinien wisieć między syndykiem a właścicielem hali. Jeśli masz potwierdzenie przybicia/sprzedaży i wpłaty, to syndyk powinien podać konkretną datę odbioru albo jasno wyjaśnić, na jakiej podstawie faktycznie nie może wydać maszyn. Spory o czynsz czy inne rozliczenia z upadłym nie powinny automatycznie obciążać nabywcy, zwłaszcza jeśli w opisie licytacji nie było żadnego zastrzeżenia o utrudnionym dostępie. Czy syndyk wydał Ci już pisemne potwierdzenie, że maszyny są Twoje i są gotowe do odbioru?
K
Klaudia 2026-06-12 10:50
A syndyk podał Ci jakiś konkretny termin odbioru albo chociaż potwierdził na piśmie, że maszyny są już Twoje po zapłacie? Dziwne, że kwestia dostępu do hali wychodzi dopiero po licytacji, bo dla kupującego to jednak ma duże znaczenie organizacyjne. Zaległe rozliczenia upadłego z właścicielem obiektu nie powinny chyba obciążać Ciebie jako nabywcy, ale praktycznie mogą blokować wejście na teren. Masz w protokole albo warunkach aukcji zapis, kto odpowiada za wydanie rzeczy i w jakim terminie?