Sprzedaż bydła po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy wymaga zgody nadzorcy?
E
Ela_na_spokojnie
Mam już obwieszczenie o restrukturyzacji gospodarstwa, a za dwa tygodnie wypada planowany odbiór kilku opasów do ubojni. Odbiorca chce normalnie wystawić fakturę i przelać pieniądze na konto gospodarstwa, a ja potrzebuję tych środków na paszę i paliwo. Czy sprzedaż takiej bieżącej produkcji wymaga zgody nadzorcy i czy mogę swobodnie korzystać z pieniędzy po wpływie na konto?
Odpowiedzi (7)
K
Kolorysta
2026-06-06 21:02
Przy obwieszczeniu sama sprzedaż bieżącej produkcji z gospodarstwa zwykle nie jest traktowana tak jak wyprzedaż majątku trwałego, ale dużo zależy od trybu restrukturyzacji i tego, czy nadzorca nie zastrzegł sobie akceptacji takich transakcji. Pieniądze z faktury dalej są środkami gospodarstwa objętego postępowaniem, więc używanie ich na normalne koszty działalności typu pasza, paliwo czy bieżące utrzymanie jest co do zasady czymś innym niż spłacanie wybranych starych długów poza układem. Ja bym dał nadzorcy krótką informację przed odbiorem: ile sztuk, jaki odbiorca, przewidywana kwota i na co środki pójdą, żeby potem nie było zarzutu działania bez wiedzy. Jaki dokładnie masz tryb postępowania po obwieszczeniu?
K
Krzys
2026-06-06 21:18
A w jakim dokładnie trybie masz tę restrukturyzację po obwieszczeniu? Bo inaczej może wyglądać zwykła sprzedaż bieżącej produkcji, a inaczej rozporządzanie składnikami majątku, które mogłoby wychodzić poza normalny zarząd gospodarstwem. Sprzedaż opasów do ubojni brzmi jak normalna działalność gospodarstwa, zwłaszcza jeśli termin odbioru był planowany wcześniej i środki idą na paszę oraz paliwo. Z drugiej strony po obwieszczeniu nadzorca zwykle interesuje się przepływami na koncie i większymi transakcjami, więc dobrze mieć to jasno ustalone, zanim pieniądze pójdą dalej. Ja bym rozróżnił samą fakturę i wpływ na konto od późniejszego wydatkowania tych środków. Jeśli to są bieżące koszty utrzymania produkcji, to wygląda inaczej niż spłacanie wybranych starych zobowiązań. Masz już wyznaczonego konkretnego nadzorcę i kontaktowałeś się z nim w tej sprawie?
M
Maja
2026-06-06 21:36
Odpowiedź do Krzys
A w jakim dokładnie trybie masz tę restrukturyzację po obwieszczeniu? Bo inaczej może wyglądać zwykła sprzedaż bieżącej produkcji, a inaczej rozporządzanie skła
Krzys dobrze to rozdzielił, ale samo obwieszczenie nie oznacza jeszcze pełnej swobody w każdej sprzedaży i w wydawaniu pieniędzy z konta. Przy opasach z normalnego cyklu produkcji zwykle wygląda to inaczej niż przy wyprzedaży majątku, tylko jaki dokładnie masz tryb postępowania i co mówi nadzorca o bieżących wpływach?
P
PloterPro
2026-06-06 21:23
U mnie przy restrukturyzacji sprzedaż bieżącej produkcji normalnie szła dalej, ale nadzorca chciał wiedzieć o większych wpływach i fakturach, żeby potem nie było tłumaczenia przy rozliczeniach. Pieniądze z bydła mogłem przeznaczać na bieżące koszty gospodarstwa, typu pasza, paliwo, weterynarz, tylko wszystko musiało mieć pokrycie w dokumentach. Nie traktowałbym tego jak zwykłej swobody sprzed restrukturyzacji, bo po obwieszczeniu ktoś już patrzy na przepływy. Masz kontakt z nadzorcą i ustalone, od jakiej kwoty chce wcześniejszą informację?
J
Julka
2026-06-07 10:00
Odpowiedź do PloterPro
U mnie przy restrukturyzacji sprzedaż bieżącej produkcji normalnie szła dalej, ale nadzorca chciał wiedzieć o większych wpływach i fakturach, żeby potem nie był
PloterPro dobrze to ujął, bo zwykła sprzedaż bieżącej produkcji raczej nie jest tym samym co wyprzedaż majątku gospodarstwa. Przy opasach planowanych wcześniej do odbioru chodzi o normalny obrót, ale po obwieszczeniu nadzorca i tak powinien mieć obraz takich wpływów, szczególnie jeśli kwota jest większa. Środki z faktury mogą iść na bieżące funkcjonowanie gospodarstwa, czyli paszę, paliwo czy weterynarza, tylko dobrze mieć faktury i przelewy pod ręką do rozliczeń. Masz już kontakt z nadzorcą i ustalone, czy chce wcześniej akceptować takie sprzedaże, czy tylko dostać informację?
P
Pawel
2026-06-07 07:28
A jaki dokładnie tryb restrukturyzacji masz otwarty i co jest wpisane w obwieszczeniu co do zarządu majątkiem? Przy sprzedaży bieżącej produkcji dużo zależy od tego, czy to zwykła działalność gospodarstwa, czy czynność wykraczająca poza normalny zarząd. Pieniądze z faktury też mogą być różnie traktowane, zwłaszcza jeśli rachunek jest objęty kontrolą albo są ustalenia z nadzorcą. Masz już wyznaczonego nadzorcę i kontaktowałeś się z nim w sprawie tej sprzedaży?
M
MaszynaSzyje
2026-06-08 10:35
Sprzedaż bieżącej produkcji zwykle mieści się w normalnym zarządzie gospodarstwem, ale po obwieszczeniu kontrolę ma nadzorca, więc dobrze mieć od niego choćby mailowe potwierdzenie, zwłaszcza co do późniejszego wydania pieniędzy na paszę i paliwo. Masz układ w PZU/PPU czy już sanację?