KRZ: wygrana licytacja sprzętu warsztatowego od syndyka, ale faktura ma być bez VAT — czy to normalne?

W
Wojtek_po_licytacji
· 2026-06-09 22:00
Kupiłem w KRZ partię używanego sprzętu warsztatowego od syndyka i po wpłacie ceny dostałem informację, że sprzedaż będzie udokumentowana fakturą bez VAT. W ogłoszeniu nie było to dla mnie jasno opisane, a przy kalkulacji zakładałem możliwość odliczenia podatku. Czy przy licytacjach syndyka takie rozliczenie bez VAT faktycznie się zdarza i czy powinno być podane już w warunkach sprzedaży?

Odpowiedzi (6)

I
Igor 2026-06-10 07:35
Tak, miałem podobną sytuację przy zakupie od syndyka i faktura była bez VAT, bo masa upadłości nie zawsze sprzedaje jako czynny podatnik VAT albo dany składnik jest rozliczany inaczej. U mnie dało się to wyjaśnić dopiero po kontakcie z kancelarią syndyka, ale też uważam, że taka informacja powinna być jasno w warunkach licytacji.
G
GrafikPrasowy 2026-06-10 08:10
Odpowiedź do Igor
Tak, miałem podobną sytuację przy zakupie od syndyka i faktura była bez VAT, bo masa upadłości nie zawsze sprzedaje jako czynny podatnik VAT albo dany składnik
Igor dobrze to ujął, bo przy sprzedaży przez syndyka naprawdę bywa różnie i sama obecność faktury nie oznacza od razu VAT do odliczenia. Miałem podobnie przy używanych maszynach i dopiero po rozmowie z biurem syndyka wyszło, że sprzedaż idzie bez VAT, mimo że w opisie licytacji nie było to napisane wprost. Dla kupującego to słabe, bo przy większej kwocie zmienia całą kalkulację zakupu. Ja bym dopytał syndyka, na jakiej dokładnie podstawie wystawiają dokument bez VAT i czy ta informacja była gdzieś w regulaminie sprzedaży.
K
Kamil 2026-06-10 08:19
Tak, przy sprzedaży przez syndyka faktura bez VAT może się zdarzyć, bo zależy to m.in. od statusu dłużnika, rodzaju majątku i sposobu opodatkowania konkretnej sprzedaży. Jeśli w warunkach licytacji nie było tego jasno opisane, sprawdziłbym jeszcze regulamin i opis obwieszczenia, bo cena brutto/netto potrafi robić tu dużą różnicę.
P
PraktykDTG 2026-06-10 10:38
Odpowiedź do Kamil
Tak, przy sprzedaży przez syndyka faktura bez VAT może się zdarzyć, bo zależy to m.in. od statusu dłużnika, rodzaju majątku i sposobu opodatkowania konkretnej s
Kamil dobrze to ujął, bo sama sprzedaż przez syndyka nie oznacza automatycznie, że zawsze będzie VAT do odliczenia. W praktyce dużo zależy od tego, czy dłużnik był czynnym podatnikiem VAT, jaki dokładnie majątek sprzedawano i czy dana transakcja w ogóle podlega opodatkowaniu VAT. Przy używanym sprzęcie warsztatowym może wyjść różnie, więc faktura bez VAT sama w sobie nie musi być niczym podejrzanym. Problemem jest raczej to, że przy licytacji taka informacja ma duże znaczenie dla ceny, bo inaczej liczy się realny koszt zakupu. Sprawdziłbym dokładnie obwieszczenie, warunki sprzedaży i ewentualne załączniki, bo czasem zapis jest schowany w mało widocznym miejscu albo wynika z regulaminu. Jeśli nie było tam żadnej wzmianki, można zapytać syndyka na jakiej podstawie wystawia dokument bez VAT i poprosić o wskazanie, czy cena była brutto, netto, czy po prostu ceną sprzedaży nieobjętą VAT. Dobrze też zachować całą korespondencję, zwłaszcza jeśli przed wpłatą nie było jasnej informacji o sposobie rozliczenia. Czy w ogłoszeniu była podana sama cena, czy pojawiało się gdzieś sformułowanie typu „brutto” albo „netto”?
N
NadrukPlus 2026-06-10 09:12
Tak, przy sprzedaży przez syndyka może wyjść faktura bez VAT, np. gdy dana sprzedaż korzysta ze zwolnienia albo masa upadłości nie rozlicza tego w sposób dający VAT do odliczenia. Warunki licytacji zwykle powinny jasno mówić, czy cena jest brutto/netto i jak będzie udokumentowana sprzedaż, więc sprawdziłbym regulamin oraz opis pozycji w KRZ; masz tam zapis o „cenie brutto” albo „zwolnieniu z VAT”?
A
Atryk 2026-06-11 09:49
Tak, przy sprzedaży przez syndyka faktura bez VAT może się zdarzyć, ale zależy to od statusu upadłego, charakteru majątku i tego, czy dana sprzedaż podlega VAT albo korzysta ze zwolnienia. To nie jest automatycznie błąd, choć w praktyce informacja o sposobie opodatkowania powinna być jasno wskazana w warunkach sprzedaży, bo wpływa na realną cenę dla kupującego. Jeśli w ogłoszeniu była tylko cena brutto albo cena sprzedaży bez wyjaśnienia VAT, rozumiem Twoje zaskoczenie. Czy na fakturze jest podana podstawa zwolnienia albo adnotacja, z czego wynika brak VAT?