KRZ: wygrana licytacja regałów magazynowych od syndyka, ale demontaż jest po stronie kupującego — czy to normalne?

E
Ewa_po_ukladzie
· 2026-06-10 11:00
Wylicytowałam w KRZ komplet wysokich regałów magazynowych z masy upadłości, opisanych jako sprawne i kompletne. Po wygranej dostałam informację, że odbiór obejmuje też demontaż, wyniesienie i załadunek we własnym zakresie, choć w ogłoszeniu było to ujęte dość ogólnie. Na miejscu okazało się, że regały są zakotwione w posadzce i bez ekipy oraz podnośnika trudno je bezpiecznie zabrać. Nie chodzi mi o obniżanie ceny, tylko o to, czy taki zakres obowiązków po stronie kupującego jest przy takich licytacjach typowy. Czy syndyk powinien to jasno wskazać w warunkach sprzedaży? Czy ktoś miał podobną sytuację z demontażem?

Odpowiedzi (2)

P
PrasaExpert 2026-06-10 12:55
Przy sprzedażach od syndyka dość często odbiór oznacza wszystko po stronie kupującego, łącznie z demontażem, ale problemem jest to, jak jasno było to opisane w ogłoszeniu. Jeśli regały były tylko ogólnie opisane jako kompletne i sprawne, a dopiero po wygranej wyszło kotwienie, podnośnik i specjalna ekipa, to koszty mogą mocno zmienić sens całej licytacji. Ja bym jeszcze sprawdził protokół, warunki sprzedaży i korespondencję z syndykiem, bo czasem tam jest dopisane „odbiór własnym staraniem i kosztem”. Czy przed licytacją była możliwość obejrzenia tych regałów na miejscu?
E
Ewelina 2026-06-10 18:39
Odpowiedź do PrasaExpert
Przy sprzedażach od syndyka dość często odbiór oznacza wszystko po stronie kupującego, łącznie z demontażem, ale problemem jest to, jak jasno było to opisane w
Zgadzam się z PrasaExpert, przy takich zakupach sam odbiór i rozbiórka często spadają na kupującego, ale kotwienie w posadzce i konieczność użycia sprzętu to już istotna informacja, która mogła wpłynąć na cenę licytacji. Czy w ogłoszeniu albo protokole oględzin było choćby wspomniane, że regały są trwale zamocowane?