KRZ: wygrana licytacja samochodu dostawczego od syndyka, ale brakuje dowodu rejestracyjnego — czy to normalne?
J
Jacek_na_aukcjach
Wygrałem w KRZ licytację samochodu dostawczego po małej spółce z o.o. z branży budowlanej, którą prowadzi syndyk. Kwota nie jest ogromna, bo chodzi o około 38 tysięcy złotych, ale auto miało być sprawne i gotowe do odbioru z parkingu firmy. Po wpłacie ceny dowiedziałem się, że syndyk ma tylko jeden kluczyk, a dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu podobno nie znaleziono w dokumentach spółki. Samochód jest jeszcze wpisany na upadłą firmę, ma tablice, ale nie dostałem jasnej informacji, jak ma wyglądać przerejestrowanie. W ogłoszeniu była wzmianka o stanie technicznym i numerze VIN, ale o brakach w dokumentach nic nie zauważyłem. Syndyk twierdzi, że to częsta sytuacja przy majątku po upadłej firmie i że wyda mi protokół oraz fakturę sprzedaży. Czy ktoś miał podobnie przy zakupie auta od syndyka i czy taki brak dowodu rejestracyjnego po wygranej licytacji jest normalny?
Odpowiedzi (3)
K
Klaudia
2026-06-12 08:04
To się zdarza przy sprzedaży od syndyka, bo często przejmuje on majątek po spółce w takim stanie, w jakim faktycznie udało się go zabezpieczyć. Sam brak dowodu rejestracyjnego nie musi oznaczać problemu z autem, ale dobrze mieć od syndyka pisemne potwierdzenie, że dokumentów nie odnaleziono, oraz komplet dokumentów sprzedaży z postępowania. Przy rejestracji urząd zwykle będzie patrzył na ciągłość nabycia i podstawę własności, więc bez papierów od syndyka może być później przepychanka. Czy w opisie licytacji było wprost napisane, że auto ma dowód rejestracyjny i kartę pojazdu?
K
Krzys
2026-06-12 12:18
Miałem podobną sytuację przy aucie z masy upadłości i brak dowodu nie był niczym niezwykłym, ale syndyk wystawił mi pisemne potwierdzenie sprzedaży oraz informację, że dokumenty zaginęły, i dopiero z tym dało się ruszyć temat w wydziale komunikacji. Masz od syndyka protokół wydania albo fakturę/umowę z pełnymi danymi pojazdu?
O
Olek
2026-06-12 16:30
Przy sprzedaży od syndyka brak dowodu rejestracyjnego nie jest czymś wyjątkowym, ale dobrze mieć w dokumentach z KRZ/postanowieniu i protokole odbioru jasno opisane, że pojazd jest sprzedany bez dowodu i karty pojazdu, bo potem w wydziale komunikacji będą patrzeć głównie na ciąg własności i podstawę nabycia. Czy syndyk dał Ci pisemne oświadczenie o zagubieniu dokumentów?