KRZ: wygrana licytacja kontenera biurowego od syndyka, ale nie ma kluczy i trzeba go zabrać w całości — czy to normalne?

H
Hubert_od_spisu
· 2026-06-13 07:19
Wygrałem w KRZ licytację kontenera biurowego po upadłej firmie i po wpłacie ceny dostałem informację, że syndyk nie ma do niego kluczy. W opisie było tylko podane, że przedmiot jest używany i znajduje się na placu dłużnika, bez zdjęć wnętrza. Teraz przy odbiorze mam zorganizować transport, otwarcie kontenera i zabrać go w całości, bez wcześniejszego sprawdzenia środka. Nie wiem, czy taka procedura jest typowa przy sprzedaży od syndyka. Czy brak kluczy powinien być wskazany w ogłoszeniu? Czy odbiór bez sprawdzenia wnętrza jest standardem?

Odpowiedzi (3)

I
Igor 2026-06-13 09:10
Brzmi to dość ryzykownie, zwłaszcza jeśli w ogłoszeniu nie było zdjęć ani informacji o braku kluczy. Ja bym przed odbiorem poprosił syndyka o pisemne potwierdzenie, że kontener odbierasz bez możliwości sprawdzenia wnętrza i kto odpowiada za ewentualne rzeczy w środku.
M
Marcin 2026-06-13 18:33
Odpowiedź do Igor
Brzmi to dość ryzykownie, zwłaszcza jeśli w ogłoszeniu nie było zdjęć ani informacji o braku kluczy. Ja bym przed odbiorem poprosił syndyka o pisemne potwierdze
Igor dobrze to ujmuje, bo przy sprzedaży z masy upadłości często kupuje się rzecz w stanie „jak jest”, ale brak kluczy i brak możliwości obejrzenia środka dobrze mieć jasno odnotowane w protokole odbioru albo mailowo od syndyka. Sprawdziłeś, czy w warunkach przetargu była wzmianka o wyłączeniu rękojmi albo odbiorze na własny koszt i ryzyko?
K
Klaudia 2026-06-13 09:26
Przy sprzedaży z masy upadłości takie rzeczy się zdarzają, ale brak kluczy i brak możliwości obejrzenia wnętrza powinien być jasno zakomunikowany przed licytacją, bo wpływa na ryzyko i koszty odbioru. Sprawdź dokładnie warunki sprzedaży i protokół/opis w KRZ, bo tam zwykle rozstrzyga się, czy kupujesz „jak stoi”, czy syndyk pominął istotną informację.