KRZ: wygrana licytacja lady chłodniczej od syndyka, ale trzeba ją samemu odłączyć od instalacji — czy to normalne?
D
Damian_z_magazynu
Cześć, wygrałem w KRZ licytację lady chłodniczej z upadłego sklepu i dopiero przy ustalaniu odbioru wyszło, że odłączenie od instalacji oraz wyniesienie sprzętu są całkowicie po stronie kupującego. Syndyk twierdzi, że tak było zapisane w warunkach sprzedaży, ale w ogłoszeniu nie było jasno napisane, czy potrzebna jest firma z uprawnieniami do chłodnictwa. Czy przy takich licytacjach faktycznie standardem jest, że kupujący sam organizuje i opłaca odłączenie sprzętu?
Odpowiedzi (9)
E
Ewelina
2026-06-15 13:20
Przy sprzedaży z masy upadłości dość często odbiór, demontaż i transport są po stronie kupującego, ale jeśli lada jest podpięta pod instalację chłodniczą, to odłączenie zwykle wymaga fachowca z uprawnieniami, zwłaszcza przy czynniku chłodniczym. Sprawdziłbym dokładnie warunki licytacji w KRZ i protokół/ogłoszenie, bo kluczowe jest, czy sprzedawano samą ladę „do samodzielnego demontażu”, czy tylko nieprecyzyjnie opisano odbiór.
P
Pawel
2026-06-15 13:43
Tak, z mojego doświadczenia przy takich zakupach od syndyka często odbiór jest „jak stoi”, a odłączenie, transport i ludzie do noszenia są po stronie kupującego. Jeśli lada była wpięta w instalację chłodniczą, to brałbym fachowca z uprawnieniami, bo potem łatwo o problem przy odbiorze albo uszkodzenie sprzętu.
O
Olek
2026-06-15 15:08
Odpowiedź do Pawel
Tak, z mojego doświadczenia przy takich zakupach od syndyka często odbiór jest „jak stoi”, a odłączenie, transport i ludzie do noszenia są po stronie kupującego
Paweł dobrze to ujął, przy sprzedaży od syndyka często wygląda to tak, że kupujący przejmuje temat odbioru w całości. Sama kwestia wyniesienia to jedno, ale przy ladzie podłączonej do instalacji chłodniczej nie ryzykowałbym odpinania na własną rękę. Dobrze też sprawdzić dokładnie warunki licytacji, bo czasem takie rzeczy są schowane w załącznikach, a nie w samym ogłoszeniu. Masz gdzieś zapis, że sprzęt był sprzedawany „jak stoi”?
A
Agnieszka
2026-06-15 13:45
Tak, przy sprzedaży z masy upadłości często odbiór, demontaż i transport są po stronie kupującego, zwłaszcza jeśli w warunkach było „odbiór własnym staraniem i na własny koszt”. Przy ladzie chłodniczej problemem jest jednak nie samo wyniesienie, tylko ingerencja w układ chłodniczy, bo jeśli trzeba rozszczelnić instalację albo odzyskać czynnik, to bez fachowca z uprawnieniami można narobić sobie kłopotu. Sprawdziłbym dokładnie protokół/warunki sprzedaży i dopytał syndyka, czy urządzenie ma być tylko odłączone elektrycznie, czy faktycznie odpięte od agregatu/instalacji chłodniczej. W ogłoszeniu było napisane, że lada jest podłączona do instalacji centralnej?
D
DTFPro
2026-06-15 14:44
Odpowiedź do Agnieszka
Tak, przy sprzedaży z masy upadłości często odbiór, demontaż i transport są po stronie kupującego, zwłaszcza jeśli w warunkach było „odbiór własnym staraniem i
Agnieszka dobrze to ujęła, bo przy takich sprzedażach sam odbiór na koszt kupującego to raczej standard. Miałem podobnie przy sprzęcie z likwidowanego lokalu i dopiero na miejscu wyszło, że „do zabrania” nie znaczy „odłączone i gotowe do wyniesienia”. Przy ladzie chłodniczej nie ryzykowałbym samodzielnego grzebania w instalacji, bo potem łatwo o spór, kto coś uszkodził albo wypuścił czynnik. Masz gdzieś zapisane pełne warunki licytacji, nie tylko samo ogłoszenie?
T
TestKolorow
2026-06-15 20:22
Odpowiedź do Agnieszka
Tak, przy sprzedaży z masy upadłości często odbiór, demontaż i transport są po stronie kupującego, zwłaszcza jeśli w warunkach było „odbiór własnym staraniem i
Agnieszka dobrze to ujęła: przy takich sprzedażach samo przerzucenie odbioru i transportu na kupującego nie jest niczym dziwnym. Schody zaczynają się wtedy, gdy demontaż oznacza rozpięcie instalacji chłodniczej, bo to już nie jest zwykłe odkręcenie kabla czy wyniesienie mebla. Jeśli w warunkach było tylko ogólne „odbiór własnym staraniem”, a sprzęt jest podłączony do instalacji, to ja bym poprosił syndyka o potwierdzenie na piśmie, kto ma odpowiadać za prawidłowe odłączenie i ewentualne szkody. Czy ta lada ma własny agregat, czy jest wpięta w centralny układ chłodniczy sklepu?
A
Atryk
2026-06-15 15:05
Tak, przy sprzedaży od syndyka często odbiór, demontaż i transport są po stronie kupującego, zwłaszcza jeśli sprzęt jest sprzedawany „jak stoi”. Ale jeśli lada jest podłączona do instalacji chłodniczej, to odłączenie przez przypadkową osobę może być problemem, bo w grę wchodzi czynnik chłodniczy i odpowiedzialność za szkody. Sprawdziłbym dokładnie warunki sprzedaży z KRZ, bo ogłoszenie czasem jest skrótowe, a pełne zasady są w załącznikach. Masz tam zapis o demontażu instalacji albo tylko ogólnie o odbiorze sprzętu?
T
Tomek
2026-06-15 17:40
Tak, przy sprzedaży z masy upadłości często odbiór, demontaż i transport są przerzucane na kupującego, zwłaszcza jeśli w warunkach było „odbiór własnym staraniem i na własny koszt”. Osobna sprawa to instalacja chłodnicza, bo jeśli lada jest podpięta do układu z czynnikiem, to syndyk raczej nie powinien oczekiwać, że odłączy ją przypadkowa osoba bez uprawnień. Sprawdź dokładnie regulamin sprzedaży i opis przedmiotu, bo jeśli nie było jasnej informacji o konieczności specjalistycznego demontażu, można próbować dogadać koszt albo termin z udziałem serwisanta. Czy ta lada ma własny agregat, czy była podłączona do centralnej instalacji sklepu?
P
PrasaExpert
2026-06-16 10:04
Miałem podobną sytuację przy odbiorze wyposażenia po sklepie i u mnie też syndyk przerzucił demontaż oraz wyniesienie na kupującego. To chyba dość częste, bo oni sprzedają „jak stoi”, ale problem zaczyna się przy urządzeniach podpiętych do instalacji chłodniczej, bo bez fachowca można sobie narobić kłopotów. U mnie skończyło się na tym, że przyjechał chłodnik, odłączył ladę i wystawił krótki papier do protokołu odbioru. Sprawdź dokładnie warunki sprzedaży, bo czasem jest tam jedno zdanie drobnym drukiem, które wszystko załatwia. Masz tę ladę jako osobne urządzenie na wtyczkę, czy była częścią większej instalacji?