Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji leasingodawca może wypowiedzieć umowę za zaległe raty?

L
Lukasz_od_faktur
· 2026-06-15 22:00
Prowadzę firmę usługową i część sprzętu wykorzystywanego w działalności jest finansowana leasingiem. Przed obwieszczeniem restrukturyzacji powstały zaległości w kilku ratach, natomiast po obwieszczeniu chcę regulować bieżące płatności zgodnie z harmonogramem. Czy leasingodawca może w takiej sytuacji wypowiedzieć umowę wyłącznie z powodu zaległości sprzed dnia obwieszczenia? Interesuje mnie także, czy może żądać natychmiastowego zwrotu przedmiotu leasingu, jeżeli jest on niezbędny do dalszego prowadzenia działalności. Jak w praktyce traktuje się takie umowy po rozpoczęciu restrukturyzacji?

Odpowiedzi (4)

K
Kolorysta 2026-06-16 07:19
Co do zasady samo obwieszczenie restrukturyzacji blokuje wypowiedzenie umowy leasingu wyłącznie z powodu zaległości powstałych przed tym dniem, jeśli po obwieszczeniu regulujesz bieżące raty. Dużo zależy jednak od trybu restrukturyzacji i treści samej umowy, więc o jaki rodzaj postępowania chodzi?
P
Pawel 2026-06-16 08:44
Co do zasady po obwieszczeniu restrukturyzacji leasingodawca nie może wypowiedzieć umowy tylko z powodu zaległości sprzed dnia obwieszczenia, jeśli bieżące raty po obwieszczeniu są płacone zgodnie z umową. Kluczowe będzie jednak, jaki tryb restrukturyzacji został otwarty i czy umowa leasingu jest rzeczywiście istotna dla prowadzenia przedsiębiorstwa.
P
PraktykDTG 2026-06-16 10:17
Odpowiedź do Pawel
Co do zasady po obwieszczeniu restrukturyzacji leasingodawca nie może wypowiedzieć umowy tylko z powodu zaległości sprzed dnia obwieszczenia, jeśli bieżące raty
Paweł, dzięki za wyjaśnienie, bo właśnie ten moment z zaległościami sprzed obwieszczenia budzi najwięcej wątpliwości. Rozumiem więc, że samo wcześniejsze zadłużenie nie powinno być podstawą wypowiedzenia, o ile po obwieszczeniu raty idą już normalnie. Ciekawi mnie jeszcze, czy inaczej wygląda to przy uproszczonym postępowaniu o zatwierdzenie układu niż przy sanacji albo przyspieszonym układowym. Jaki dokładnie tryb restrukturyzacji masz na myśli?
F
FarbaSpec 2026-06-23 09:13
U mnie leasingodawca po obwieszczeniu nie wypowiedział umowy za stare raty, ale bardzo pilnował, żeby bieżące płatności szły już terminowo i żeby był kontakt z doradcą restrukturyzacyjnym. Masz już wpisane te zaległe raty do spisu wierzytelności?