Upadłość konsumencka a dodatkowe zlecenie — czy syndyk może zabrać całe wynagrodzenie?

M
Marta_od_terminow
· 2026-06-16 15:20
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i pracuję normalnie na etacie, z którego potrącana jest już część wynagrodzenia. Ostatnio dostałam propozycję krótkiego zlecenia po godzinach, za kilka prostych prac biurowych, płatne jednorazowo na konto. Chciałabym wiedzieć, jak w praktyce traktowane są takie dodatkowe wpływy, bo nie jest to stała praca, tylko okazjonalny zarobek. Martwi mnie, czy syndyk może uznać całą kwotę ze zlecenia za masę upadłości. Czy trzeba to zgłosić od razu syndykowi? Czy znaczenie ma wysokość takiego zlecenia?

Odpowiedzi (2)

J
Julka 2026-06-16 15:49
A czy syndyk już wie o tym zleceniu albo pytałaś, jak traktuje jednorazowe dodatkowe wpływy? Dużo może zależeć od tego, czy masz już ustalony plan spłaty i jaka kwota miałaby wpłynąć na konto.
F
FarbaSpec 2026-06-17 08:28
Odpowiedź do Julka
A czy syndyk już wie o tym zleceniu albo pytałaś, jak traktuje jednorazowe dodatkowe wpływy? Dużo może zależeć od tego, czy masz już ustalony plan spłaty i jaka
Julka dobrze zwraca uwagę, bo u mnie syndyk inaczej patrzył na jednorazową drobną kwotę niż na stały drugi dochód, ale i tak chciał wiedzieć o każdym wpływie poza pensją. Masz już plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie masy upadłości?