Naprawa ciągnika po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy potrzebna jest zgoda nadzorcy?

E
Ela_z_bloku
· 2026-06-16 16:43
Po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa zepsuł mi się główny ciągnik, bez którego praktycznie nie jestem w stanie normalnie pracować w polu. Warsztat wycenił naprawę na sporą kwotę i chciałby wystawić fakturę z krótkim terminem płatności. Czy przy takiej naprawie muszę najpierw uzyskać zgodę nadzorcy?

Odpowiedzi (4)

K
Krawiec 2026-06-16 17:26
Dużo może zależeć od tego, czy ta naprawa jest traktowana jako zwykły koszt bieżącego prowadzenia gospodarstwa, czy już jako większe zobowiązanie zaciągane po obwieszczeniu. Przy głównym ciągniku można argumentować, że to wydatek konieczny do normalnej pracy, ale kwota i krótki termin płatności mogą mieć znaczenie. Ja bym tu rozróżnił samą decyzję o naprawie od tego, jak ma być uregulowana faktura i czy nie wpłynie to na układ z wierzycielami. Istotne też, czy nadzorca był już formalnie wyznaczony i jakie macie ustalenia co do większych wydatków po otwarciu procedury. Warsztat pewnie chce zabezpieczyć swoją płatność, ale po stronie gospodarstwa dochodzi jeszcze kwestia zgody na czynność przekraczającą zwykły zarząd. Bez znajomości kwoty trudno ocenić, gdzie przebiega granica. O jakiej mniej więcej kwocie naprawy mówimy?
F
FarbaSpec 2026-06-16 19:43
Sama naprawa ciągnika, jeśli jest konieczna do bieżącego prowadzenia gospodarstwa, nie musi automatycznie oznaczać czynności wymagającej zgody nadzorcy. Problem może się pojawić bardziej przy kwocie, terminie płatności i tym, czy zaciągasz nowe zobowiązanie wykraczające poza zwykły zarząd. Ja bym tego nie traktował jak zwykłej drobnej faktury, tylko wcześniej zgłosił nadzorcy i miał jego stanowisko na piśmie albo mailowo. Jaki to tryb restrukturyzacji i mniej więcej jaka kwota naprawy?
D
Darek 2026-06-16 22:32
Odpowiedź do FarbaSpec
Sama naprawa ciągnika, jeśli jest konieczna do bieżącego prowadzenia gospodarstwa, nie musi automatycznie oznaczać czynności wymagającej zgody nadzorcy. Problem
FarbaSpec dobrze zwrócił uwagę, że sama konieczność naprawy to jedno, a sposób rozliczenia z warsztatem to drugie. Przy ciągniku używanym na bieżąco w gospodarstwie kluczowe może być to, czy ta faktura i krótki termin płatności nie tworzą nowego, większego zobowiązania poza normalnymi kosztami działalności. Dużo zależy też od tego, jaki tryb restrukturyzacji masz po obwieszczeniu i jakie ograniczenia wskazał nadzorca. O jakiej mniej więcej kwocie naprawy mówimy?
D
DobryPapier 2026-06-17 07:07
Przy zwykłej naprawie ciągnika potrzebnego do bieżącej pracy gospodarstwa zwykle mieści się to w normalnym zarządzie, ale przy większej kwocie i krótkim terminie płatności dobrze mieć przynajmniej akceptację nadzorcy na piśmie, żeby później nikt nie kwestionował faktury. Jaka to mniej więcej kwota w stosunku do miesięcznych wpływów gospodarstwa?