Wstrzymanie wykonania nakazu zapłaty a zajęty zwrot podatku — czy komornik powinien zatrzymać egzekucję?

M
Marcin_po_robocie
· 2026-06-16 18:35
Mam sprawę, w której komornik zajął mi zwrot podatku w urzędzie skarbowym na podstawie nakazu zapłaty, o którym dowiedziałem się dopiero przy egzekucji. Złożyłem do sądu pismo i dostałem postanowienie o wstrzymaniu wykonania nakazu do czasu rozpoznania sprawy. Urząd skarbowy podobno nie przekazał jeszcze pieniędzy, ale komornik twierdzi, że musi czekać na oficjalne doręczenie z sądu. Czy samo postanowienie o wstrzymaniu wykonania tytułu wystarcza, żeby zatrzymać zajęcie zwrotu podatku? Czy ważne jest, czy pieniądze są jeszcze w urzędzie, czy już u komornika?

Odpowiedzi (2)

D
Darek 2026-06-16 19:33
U mnie było podobnie i komornik też nie chciał nic zrobić tylko na podstawie mojego skanu z sądu. Dopiero jak dostał oficjalne doręczenie albo pismo z sądu w systemie, wstrzymał dalsze ruchy, ale wcześniej wysłałem mu kopię postanowienia mailem i przez ePUAP, żeby miał ślad. Jeśli urząd skarbowy jeszcze nie przelał pieniędzy, to dobrze pilnować, żeby komornik jak najszybciej miał to postanowienie w aktach. Masz na postanowieniu wzmiankę, że jest natychmiast wykonalne albo że wstrzymuje wykonanie od dnia wydania?
J
Julka 2026-06-17 10:30
Samo postanowienie o wstrzymaniu jest istotne, ale w praktyce komornik zwykle działa dopiero po doręczeniu mu odpisu albo po otrzymaniu wiarygodnej informacji z sądu, więc dobrze od razu dostarczyć mu kopię z potwierdzeniem złożenia/odbioru i poinformować urząd skarbowy, że wykonanie nakazu zostało wstrzymane. Czy masz już odpis postanowienia z klauzulą/pieczęcią sądu albo potwierdzenie z portalu sądowego?