Upadłość konsumencka a nagroda jubileuszowa z pracy - czy syndyk może ją zająć?

G
Grzegorz_z_Radomia
· 2026-06-18 07:49
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od kilku miesięcy i sprawa jest jeszcze przed ustaleniem planu spłaty. Pracuję na etacie w firmie produkcyjnej pod Radomiem, na umowie o pracę, z pensją około 4 900 zł netto. W lipcu pracodawca ma mi wypłacić nagrodę jubileuszową za 20 lat pracy, według kadr ma to być około 6 000 zł brutto. Syndyk co miesiąc pobiera część mojego wynagrodzenia, ale nie miałem jeszcze sytuacji z takim jednorazowym dodatkiem. Zastanawiam się, czy taka nagroda jubileuszowa jest traktowana tak samo jak zwykła wypłata, czy jako osobny składnik majątku. Czy syndyk może zająć całą kwotę tej nagrody, czy tylko część po potrąceniach jak przy pensji? Czy ktoś miał podobną sytuację w upadłości konsumenckiej i wie, jak syndycy zwykle do tego podchodzą?

Odpowiedzi (1)

P
Patrycja 2026-06-18 08:29
Taka nagroda jubileuszowa zwykle jest traktowana jak składnik wynagrodzenia za pracę, więc syndyk może się nią zainteresować, ale potrącenie powinno mieścić się w granicach ochrony wynagrodzenia, a nie automatycznie obejmować całą kwotę. Masz już od syndyka jakieś pismo, jak rozlicza premie i jednorazowe dodatki?