Sprzeciw od wyroku zaocznego z rygorem natychmiastowej wykonalności — czy można zatrzymać zajęcie pensji?
M
Monika_od_rat
Mam sprawę po wyroku zaocznym, któremu sąd nadał rygor natychmiastowej wykonalności, a komornik tydzień temu zajął mi część wynagrodzenia. Złożyłam sprzeciw, bo nie dostałam wcześniej żadnych pism i o sprawie dowiedziałam się dopiero z informacji od pracodawcy. Kwota egzekucji to około 18 tys. zł, a pierwsze potrącenie ma pójść z najbliższej wypłaty. Czy samo złożenie sprzeciwu od takiego wyroku może zatrzymać egzekucję, czy komornik będzie dalej potrącał pensję do czasu decyzji sądu?
Odpowiedzi (3)
E
Ewelina
2026-06-18 22:07
Samo złożenie sprzeciwu zwykle nie zatrzymuje automatycznie komornika, zwłaszcza gdy wyrok ma rygor natychmiastowej wykonalności. Trzeba raczej osobno wnosić do sądu o wstrzymanie rygoru/egzekucji, a jeśli pisma nie były skutecznie doręczone, to ma tu znaczenie, kiedy i jak dowiedziałaś się o sprawie.
K
Klaudia
2026-06-24 18:42
Odpowiedź do Ewelina
Samo złożenie sprzeciwu zwykle nie zatrzymuje automatycznie komornika, zwłaszcza gdy wyrok ma rygor natychmiastowej wykonalności. Trzeba raczej osobno wnosić do
Ewelina dobrze zwróciła uwagę, że sprzeciw sam w sobie może nie wystarczyć przy rygorze natychmiastowej wykonalności. Czy razem ze sprzeciwem złożyłaś osobny wniosek o wstrzymanie wykonania wyroku albo zawieszenie egzekucji?
K
Kamil
2026-06-27 07:10
Samo złożenie sprzeciwu od wyroku zaocznego co do zasady nie zatrzymuje automatycznie egzekucji, zwłaszcza gdy wyrok ma rygor natychmiastowej wykonalności. Do sądu składa się osobny wniosek o zawieszenie rygoru natychmiastowej wykonalności albo zawieszenie postępowania egzekucyjnego, a po uzyskaniu postanowienia trzeba szybko przekazać je komornikowi i pracodawcy. Jeśli faktycznie nie było prawidłowego doręczenia pism, to jest to istotny argument, ale do czasu decyzji sądu komornik może prowadzić zajęcie wynagrodzenia. Czy w sprzeciwie opisałaś brak doręczeń i podałaś aktualny adres?