KRZ: wygrana licytacja maszyny CNC od syndyka, ale sterownik jest zablokowany hasłem — czy to normalne?
M
Marta_od_terminow
Wygrałam w KRZ licytację używanej maszyny CNC z masy upadłości i jestem już po wpłacie całej ceny. Przy oględzinach maszyna była opisana jako kompletna, ale nie uruchamiano jej w trybie pracy, bo nie było operatora. Teraz przy odbiorze okazało się, że sterownik wymaga hasła serwisowego, którego syndyk nie ma, a producent za odblokowanie chce osobnej opłaty. Chodzi o sprzęt za około 38 tys. zł, więc nie jest to drobiazg. Czy przy zakupie od syndyka takie zablokowanie sterownika traktuje się jako normalne ryzyko kupującego?
Odpowiedzi (10)
T
Tomek
2026-06-20 10:41
Miałem podobną sytuację przy maszynie z upadłości, tylko u mnie chodziło o panel operatorski i brak kodu do parametrów. Syndyk zwykle sprzedaje to, co jest w masie, a nie gwarantuje pełnej używalności jak sklep, ale jeśli w opisie było „kompletna” i nic o blokadzie, to ja bym próbował pisać do syndyka oficjalnie, że wada wyszła dopiero przy odbiorze. U mnie skończyło się na tym, że koszt serwisu podzieliliśmy po negocjacjach, bo nikt nie chciał robić awantury przed sądem. Masz w protokole oględzin albo ogłoszeniu jakiekolwiek zdanie o stanie sterowania/uruchomieniu?
M
Maja
2026-06-20 11:22
Odpowiedź do Tomek
Miałem podobną sytuację przy maszynie z upadłości, tylko u mnie chodziło o panel operatorski i brak kodu do parametrów. Syndyk zwykle sprzedaje to, co jest w ma
Tomek ma rację, u mnie przy zakupie z upadłości też wyszło dopiero przy odbiorze, że bez kodu maszyna jest niby kompletna, ale praktycznie stoi. Ja bym najpierw docisnął syndyka o pisemne stanowisko, czy znał problem z blokadą przed licytacją, bo to robi różnicę.
K
Krzys
2026-06-20 19:12
Odpowiedź do Maja
Tomek ma rację, u mnie przy zakupie z upadłości też wyszło dopiero przy odbiorze, że bez kodu maszyna jest niby kompletna, ale praktycznie stoi. Ja bym najpierw
Maja, miałem bardzo podobnie przy zakupie tokarki z likwidacji firmy, tylko u mnie chodziło o panel operatorski i hasło po poprzednim serwisie. Syndyk też początkowo rozkładał ręce, ale dopiero po mailu z pytaniem, czy informacja o blokadzie była im znana przed sprzedażą, sprawa ruszyła i znalazł się kontakt do byłego utrzymania ruchu. Sama „kompletność” maszyny to jedno, ale jeśli bez kodu nie da się jej normalnie uruchomić, to trudno udawać, że to drobiazg. Masz w protokole oględzin albo opisie licytacji coś o sprawności sterownika?
K
Klaudia
2026-06-30 07:01
Odpowiedź do Maja
Tomek ma rację, u mnie przy zakupie z upadłości też wyszło dopiero przy odbiorze, że bez kodu maszyna jest niby kompletna, ale praktycznie stoi. Ja bym najpierw
Maja dobrze to ujęła, bo „kompletna” maszyna bez dostępu do sterownika może mieć zupełnie inną wartość użytkową niż wynikało z opisu licytacji. Poprosiłbym syndyka na piśmie o wyjaśnienie, od kiedy wiedział o haśle i czy ta informacja była gdziekolwiek ujawniona przed sprzedażą.
P
PloterPro
2026-06-20 17:47
To raczej nie jest „normalne” w sensie oczywistego kosztu po stronie kupującego, jeśli maszyna była opisana jako kompletna i nie było informacji o blokadzie sterownika. Przy zakupach od syndyka często jest zasada sprzedaży w stanie zastanym, ale czym innym jest zużycie albo brak gwarancji, a czym innym brak realnej możliwości uruchomienia maszyny bez dodatkowej płatnej usługi. Dużo zależy od opisu w obwieszczeniu, regulaminu licytacji i protokołu oględzin/odbioru. Jeśli nigdzie nie było wzmianki o haśle, to ja bym zebrał wszystko na piśmie: opis z KRZ, zdjęcia komunikatu ze sterownika, korespondencję z syndykiem i wycenę producenta. Potem można wystąpić do syndyka o stanowisko, czy uznaje to za wadę albo brak elementu potrzebnego do normalnego korzystania z rzeczy. Samo tłumaczenie, że „nie mają hasła”, nie zamyka tematu, bo przy maszynie CNC sterownik jest kluczową częścią, a nie dodatkiem. Dobrze też sprawdzić, czy to hasło faktycznie blokuje pracę maszyny, czy tylko ustawienia serwisowe, bo to może zmieniać ocenę sprawy. Masz w dokumentach z licytacji zapis, że maszyna była sprawna albo gotowa do pracy?
A
Atryk
2026-06-24 22:24
Czy w opisie licytacji albo protokole z oględzin było wprost napisane, że maszyna jest sprawna i gotowa do pracy, czy tylko że jest kompletna? Masz może na piśmie informację od syndyka, że hasła nie posiada?
D
Darek
2026-06-27 17:54
To raczej nie jest „normalne”, jeśli w opisie maszyna była jako kompletna, bo bez dostępu do sterownika jej użyteczność jest mocno ograniczona. Sprawdź, czy w protokole oględzin albo warunkach licytacji było coś o braku hasła lub sprzedaży bez gwarancji uruchomienia.
F
FarbaSpec
2026-06-28 09:14
Odpowiedź do Darek
To raczej nie jest „normalne”, jeśli w opisie maszyna była jako kompletna, bo bez dostępu do sterownika jej użyteczność jest mocno ograniczona. Sprawdź, czy w p
Darek dobrze zwrócił uwagę na opis i dokumenty, bo tu kluczowe będzie, czy brak hasła był gdziekolwiek ujawniony przed licytacją. Sama klauzula sprzedaży „jak stoi” nie zawsze załatwia temat, jeśli maszyna była przedstawiona jako kompletna, a w praktyce bez kodu nie da się jej normalnie używać. Ja bym to od razu opisał syndykowi na piśmie i poprosił o stanowisko, zanim zapłacisz producentowi za odblokowanie, bo potem trudniej będzie wykazać koszt jako skutek tej wady. Masz w ogłoszeniu albo protokole jakiekolwiek zdanie o stanie sterownika?
D
DTFPro
2026-06-28 14:21
To raczej nie jest „normalne”, jeśli w opisie była maszyna kompletna, a bez hasła nie da się jej realnie używać; zgłosiłabym to od razu syndykowi pisemnie jako wadę/niezgodność stanu z opisem i poprosiła o stanowisko przed odbiorem. Czy w warunkach licytacji było wyłączenie rękojmi albo zapis, że sprzęt kupujesz w stanie „jak jest”?
P
Pawel
2026-07-01 13:37
To nie jest całkiem „normalne”, jeśli maszyna była opisana jako kompletna, a bez hasła nie da się realnie korzystać ze sterownika. Przy sprzedaży z masy upadłości często jest wyłączenie rękojmi, ale i tak znaczenie ma dokładny opis w KRZ, protokół oględzin oraz to, czy blokada była ujawniona przed licytacją. Ja zacząłbym od pisemnego zgłoszenia do syndyka, że ujawniono istotną przeszkodę w uruchomieniu maszyny i prosisz o wskazanie podstawy, na jakiej uznano ją za kompletną oraz sprawną do odbioru. Dobrze też zebrać wycenę od producenta na odblokowanie, bo przy sporze pokazuje konkretny koszt doprowadzenia sprzętu do używalności. Czy w obwieszczeniu albo regulaminie licytacji było coś o stanie technicznym i wyłączeniu odpowiedzialności syndyka?