KRZ: wygrana licytacja maszyny CNC od syndyka, ale sterownik jest zablokowany hasłem — czy to normalne?

M
Marta_od_terminow
· 2026-06-20 09:17
Wygrałam w KRZ licytację używanej maszyny CNC z masy upadłości i jestem już po wpłacie całej ceny. Przy oględzinach maszyna była opisana jako kompletna, ale nie uruchamiano jej w trybie pracy, bo nie było operatora. Teraz przy odbiorze okazało się, że sterownik wymaga hasła serwisowego, którego syndyk nie ma, a producent za odblokowanie chce osobnej opłaty. Chodzi o sprzęt za około 38 tys. zł, więc nie jest to drobiazg. Czy przy zakupie od syndyka takie zablokowanie sterownika traktuje się jako normalne ryzyko kupującego?

Odpowiedzi (2)

T
Tomek 2026-06-20 10:41
Miałem podobną sytuację przy maszynie z upadłości, tylko u mnie chodziło o panel operatorski i brak kodu do parametrów. Syndyk zwykle sprzedaje to, co jest w masie, a nie gwarantuje pełnej używalności jak sklep, ale jeśli w opisie było „kompletna” i nic o blokadzie, to ja bym próbował pisać do syndyka oficjalnie, że wada wyszła dopiero przy odbiorze. U mnie skończyło się na tym, że koszt serwisu podzieliliśmy po negocjacjach, bo nikt nie chciał robić awantury przed sądem. Masz w protokole oględzin albo ogłoszeniu jakiekolwiek zdanie o stanie sterowania/uruchomieniu?
M
Maja 2026-06-20 11:22
Odpowiedź do Tomek
Miałem podobną sytuację przy maszynie z upadłości, tylko u mnie chodziło o panel operatorski i brak kodu do parametrów. Syndyk zwykle sprzedaje to, co jest w ma
Tomek ma rację, u mnie przy zakupie z upadłości też wyszło dopiero przy odbiorze, że bez kodu maszyna jest niby kompletna, ale praktycznie stoi. Ja bym najpierw docisnął syndyka o pisemne stanowisko, czy znał problem z blokadą przed licytacją, bo to robi różnicę.