Upadłość konsumencka a zasiłek chorobowy z ZUS — czy syndyk może go zająć?

D
Dorota_od_akt
· 2026-06-21 11:15
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i od kilku tygodni przebywam na zwolnieniu lekarskim, więc zamiast normalnej pensji mam dostać zasiłek chorobowy z ZUS. Zastanawiam się, czy takie świadczenie syndyk traktuje tak samo jak wynagrodzenie za pracę i czy może zająć jego część. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda w praktyce?

Odpowiedzi (4)

P
Patrycja 2026-06-21 13:21
Zasiłek chorobowy z ZUS zwykle jest traktowany podobnie jak wynagrodzenie, więc syndyk może objąć jego część masą upadłości, ale nie całość. W praktyce zostawia się kwoty wolne/niezbędne do utrzymania, a potrącenia zależą od wysokości świadczenia i sytuacji domowej upadłego. Dobrze od razu poinformować syndyka, że zamiast pensji wpływa zasiłek z ZUS, żeby nie było nieporozumień przy rozliczaniu wpływów. Masz już decyzję z ZUS z konkretną kwotą zasiłku?
S
SublimacjaLab 2026-06-21 19:15
U mnie syndyk potraktował zasiłek chorobowy podobnie jak pensję, czyli nie zabrał całości, tylko była liczona część podlegająca potrąceniu i kwota zostawiona na życie. Dobrze tylko dopilnować, czy ZUS ma aktualne info o upadłości i rachunku, bo u mnie przez to chwilę trwało wyjaśnianie.
P
PrasaExpert 2026-06-24 09:59
U mnie syndyk potraktował zasiłek chorobowy podobnie jak wynagrodzenie, czyli nie zabrał całości, tylko była zostawiona kwota wolna. ZUS wypłacał świadczenie normalnie, ale syndyk interesował się wysokością przelewu i tym, czy to jedyny dochód. W praktyce sporo zależało od tego, jak szybko dostał informację z ZUS i jak miał ustalone potrącenia w sprawie. Masz zasiłek wypłacany bezpośrednio z ZUS czy jeszcze przez pracodawcę?
E
Ewelina 2026-06-25 10:34
Zasiłek chorobowy z ZUS co do zasady też wchodzi do masy upadłości w części podlegającej zajęciu, ale stosuje się limity podobne jak przy świadczeniach z ubezpieczenia społecznego, więc syndyk nie zabiera całości. Dostałeś już jakieś pismo od syndyka albo ZUS w tej sprawie?