KRZ: wygrana licytacja naczepy chłodniczej od syndyka, ale agregat nie odpala i brak ATP — czy to normalne?

M
Marcin_z_Poznania
· 2026-06-24 16:51
Wygrałem w KRZ licytację naczepy chłodniczej od syndyka i mam problem przy odbiorze. W opisie była informacja, że naczepa jest kompletna, ale na miejscu okazało się, że agregat chłodniczy nie odpala, a dokument ATP nie został przekazany. Syndyk twierdzi, że sprzedaż była w stanie zastanym i że oględziny były możliwe przed licytacją. Dla mnie to spora różnica, bo naczepa bez działającego agregatu ma zupełnie inną wartość i zastosowanie. Czy brak aktualnego ATP przy takiej naczepie to standard przy sprzedaży od syndyka? Czy niedziałający agregat powinien być wyraźnie opisany w ogłoszeniu?

Odpowiedzi (9)

P
PraktykDTG 2026-06-24 17:36
Przy sprzedaży od syndyka faktycznie często działa zasada „stan zastany”, ale to nie znaczy, że opis może rozmijać się z rzeczywistością w istotnych elementach. Jeśli było napisane „kompletna”, a agregat nie odpala i nie ma ATP, to ja bym to traktował jako coś do wyjaśnienia na piśmie, bo dla chłodni to nie są drobiazgi, tylko elementy wpływające na wartość i możliwość używania naczepy. Kluczowe będzie, czy w ogłoszeniu była jakakolwiek wzmianka o sprawności agregatu albo dokumentach, czy tylko ogólne sformułowanie o kompletności. Masz zapis ogłoszenia z KRZ albo protokół odbioru z zastrzeżeniami?
D
DobryPapier 2026-06-24 21:52
Odpowiedź do PraktykDTG
Przy sprzedaży od syndyka faktycznie często działa zasada „stan zastany”, ale to nie znaczy, że opis może rozmijać się z rzeczywistością w istotnych elementach.
PraktykDTG, też mam podobne odczucie, bo „stan zastany” to jedno, a opis naczepy jako kompletnej to drugie. Dla mnie kluczowe byłoby, czy w ogłoszeniu albo operacie była jakakolwiek wzmianka o stanie agregatu i aktualności ATP, czy tylko ogólne hasło o kompletności. Jeśli agregat nie odpala przy odbiorze, to trudno ocenić, czy to zwykła usterka eksploatacyjna, czy jednak brak istotnej cechy użytkowej. Czy autor wątku ma zrzut opisu licytacji i protokół z odbioru?
G
GrafikPrasowy 2026-06-24 19:36
Przy sprzedaży od syndyka często próbują zasłaniać się stanem zastanym, ale jeśli w opisie była „kompletna” naczepa, to niesprawny agregat i brak ATP mogą już być istotne. Dużo zależy od dokładnej treści ogłoszenia i protokołu odbioru, bo „kompletna” nie zawsze znaczy „sprawna”. Ja bym nie odpuszczał bez pisemnego zgłoszenia zastrzeżeń do syndyka. Masz zapisane w ogłoszeniu coś więcej o agregacie albo dokumentach?
E
Ewelina 2026-06-24 21:49
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Przy sprzedaży od syndyka często próbują zasłaniać się stanem zastanym, ale jeśli w opisie była „kompletna” naczepa, to niesprawny agregat i brak ATP mogą już b
Zgadzam się z GrafikPrasowy, tu wszystko rozbija się o to, jak dokładnie opisano naczepę w ogłoszeniu. Sama „kompletność” może oznaczać, że agregat fizycznie jest na miejscu, ale jeśli z opisu wynikało, że naczepa jest normalnie użytkowa jako chłodnia, to awaria agregatu i brak ATP mocno zmieniają sytuację. Przy odbiorze dobrze mieć wpisane w protokole, że agregat nie odpala i dokumentu ATP nie przekazano. Masz zapisane gdzieś, czy ATP było w ogóle wymienione w ogłoszeniu?
O
Olek 2026-06-28 10:10
Odpowiedź do Ewelina
Zgadzam się z GrafikPrasowy, tu wszystko rozbija się o to, jak dokładnie opisano naczepę w ogłoszeniu. Sama „kompletność” może oznaczać, że agregat fizycznie je
Ewelina dobrze to ujęła: samo słowo „kompletna” nie musi oznaczać sprawnego agregatu ani aktualnego ATP, ale jeśli opis sugerował gotową do pracy chłodnię, to już robi się istotna różnica względem stanu faktycznego. Masz zapis ogłoszenia albo protokół z licytacji, gdzie pada coś więcej niż tylko „kompletna”?
I
Igor 2026-06-26 11:26
Przy sprzedaży od syndyka często jest „stan zastany”, ale jeśli w opisie było „kompletna”, to rozumiem Twoje zdziwienie, bo niedziałający agregat i brak ATP mocno zmieniają sens zakupu chłodni. Oględziny oględzinami, ale dokumenty i podstawowa funkcja naczepy to jednak konkret. Sprawdź dokładnie treść obwieszczenia, regulamin licytacji i protokół odbioru, bo tam będzie klucz do tego, czy masz się czego czepić. Czy w opisie było coś wprost o sprawności agregatu albo aktualnym ATP?
P
PloterPro 2026-06-26 12:29
Przy sprzedaży od syndyka „stan zastany” to niestety częsty argument, ale jeśli w opisie była „kompletna”, to brak ATP i niesprawny agregat mogą być dyskusyjne. Dużo zależy od tego, czy w ogłoszeniu było coś o sprawności chłodni albo aktualnych dokumentach. Sam brak odpalenia agregatu przy odbiorze to już konkret, który dobrze mieć wpisany w protokół. Masz zrzut albo kopię opisu z KRZ?
T
Tomek 2026-07-03 08:28
Miałem podobną sytuację z autem od syndyka i niestety często zasłaniają się „stanem zastanym”, ale słowo „kompletna” potrafi potem robić różnicę, jeśli czegoś realnie brakuje albo sprzęt nie spełnia podstawowej funkcji. ATP to nie jest drobiazg przy chłodni, bo bez tego używanie jej zgodnie z przeznaczeniem może być problematyczne, więc ja bym od razu zebrał zdjęcia, opis z KRZ i protokół odbioru. U mnie dopiero pisemne zgłoszenie z konkretnym wskazaniem rozbieżności ruszyło temat, rozmowy telefoniczne nic nie dawały. Czy w ogłoszeniu było coś konkretnie o sprawności agregatu, czy tylko że naczepa jest kompletna?
K
Klaudia 2026-07-05 07:28
Przy sprzedaży od syndyka „stan zastany” ma duże znaczenie, ale jeśli w opisie była „kompletna naczepa chłodnicza”, a agregat nie działa i brak ATP, to możesz podnosić, że opis był nieprecyzyjny albo wprowadzał w błąd co do realnej funkcji pojazdu. Masz zrzut/opis z KRZ i protokół odbioru z wpisanymi zastrzeżeniami?