KRZ: wygrana licytacja naczepy chłodniczej od syndyka, ale agregat nie odpala i brak ATP — czy to normalne?
M
Marcin_z_Poznania
Wygrałem w KRZ licytację naczepy chłodniczej od syndyka i mam problem przy odbiorze. W opisie była informacja, że naczepa jest kompletna, ale na miejscu okazało się, że agregat chłodniczy nie odpala, a dokument ATP nie został przekazany. Syndyk twierdzi, że sprzedaż była w stanie zastanym i że oględziny były możliwe przed licytacją. Dla mnie to spora różnica, bo naczepa bez działającego agregatu ma zupełnie inną wartość i zastosowanie. Czy brak aktualnego ATP przy takiej naczepie to standard przy sprzedaży od syndyka? Czy niedziałający agregat powinien być wyraźnie opisany w ogłoszeniu?
Odpowiedzi (6)
P
PraktykDTG
2026-06-24 17:36
Przy sprzedaży od syndyka faktycznie często działa zasada „stan zastany”, ale to nie znaczy, że opis może rozmijać się z rzeczywistością w istotnych elementach. Jeśli było napisane „kompletna”, a agregat nie odpala i nie ma ATP, to ja bym to traktował jako coś do wyjaśnienia na piśmie, bo dla chłodni to nie są drobiazgi, tylko elementy wpływające na wartość i możliwość używania naczepy. Kluczowe będzie, czy w ogłoszeniu była jakakolwiek wzmianka o sprawności agregatu albo dokumentach, czy tylko ogólne sformułowanie o kompletności. Masz zapis ogłoszenia z KRZ albo protokół odbioru z zastrzeżeniami?
D
DobryPapier
2026-06-24 21:52
Odpowiedź do PraktykDTG
Przy sprzedaży od syndyka faktycznie często działa zasada „stan zastany”, ale to nie znaczy, że opis może rozmijać się z rzeczywistością w istotnych elementach.
PraktykDTG, też mam podobne odczucie, bo „stan zastany” to jedno, a opis naczepy jako kompletnej to drugie. Dla mnie kluczowe byłoby, czy w ogłoszeniu albo operacie była jakakolwiek wzmianka o stanie agregatu i aktualności ATP, czy tylko ogólne hasło o kompletności. Jeśli agregat nie odpala przy odbiorze, to trudno ocenić, czy to zwykła usterka eksploatacyjna, czy jednak brak istotnej cechy użytkowej. Czy autor wątku ma zrzut opisu licytacji i protokół z odbioru?
G
GrafikPrasowy
2026-06-24 19:36
Przy sprzedaży od syndyka często próbują zasłaniać się stanem zastanym, ale jeśli w opisie była „kompletna” naczepa, to niesprawny agregat i brak ATP mogą już być istotne. Dużo zależy od dokładnej treści ogłoszenia i protokołu odbioru, bo „kompletna” nie zawsze znaczy „sprawna”. Ja bym nie odpuszczał bez pisemnego zgłoszenia zastrzeżeń do syndyka. Masz zapisane w ogłoszeniu coś więcej o agregacie albo dokumentach?
E
Ewelina
2026-06-24 21:49
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Przy sprzedaży od syndyka często próbują zasłaniać się stanem zastanym, ale jeśli w opisie była „kompletna” naczepa, to niesprawny agregat i brak ATP mogą już b
Zgadzam się z GrafikPrasowy, tu wszystko rozbija się o to, jak dokładnie opisano naczepę w ogłoszeniu. Sama „kompletność” może oznaczać, że agregat fizycznie jest na miejscu, ale jeśli z opisu wynikało, że naczepa jest normalnie użytkowa jako chłodnia, to awaria agregatu i brak ATP mocno zmieniają sytuację. Przy odbiorze dobrze mieć wpisane w protokole, że agregat nie odpala i dokumentu ATP nie przekazano. Masz zapisane gdzieś, czy ATP było w ogóle wymienione w ogłoszeniu?
I
Igor
2026-06-26 11:26
Przy sprzedaży od syndyka często jest „stan zastany”, ale jeśli w opisie było „kompletna”, to rozumiem Twoje zdziwienie, bo niedziałający agregat i brak ATP mocno zmieniają sens zakupu chłodni. Oględziny oględzinami, ale dokumenty i podstawowa funkcja naczepy to jednak konkret. Sprawdź dokładnie treść obwieszczenia, regulamin licytacji i protokół odbioru, bo tam będzie klucz do tego, czy masz się czego czepić. Czy w opisie było coś wprost o sprawności agregatu albo aktualnym ATP?
P
PloterPro
2026-06-26 12:29
Przy sprzedaży od syndyka „stan zastany” to niestety częsty argument, ale jeśli w opisie była „kompletna”, to brak ATP i niesprawny agregat mogą być dyskusyjne. Dużo zależy od tego, czy w ogłoszeniu było coś o sprawności chłodni albo aktualnych dokumentach. Sam brak odpalenia agregatu przy odbiorze to już konkret, który dobrze mieć wpisany w protokół. Masz zrzut albo kopię opisu z KRZ?