Upadłość konsumencka a zwrot nadpłaty za prąd — czy syndyk może go przejąć?
W
Waldek_od_papierow
Mam pytanie dotyczące sytuacji, która coraz częściej pojawia się przy rozliczeniach domowych po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej. Osoba upadła otrzymała informację od dostawcy energii o nadpłacie za poprzedni okres rozliczeniowy i możliwości zwrotu pieniędzy na rachunek bankowy. Czy taki zwrot nadpłaty za prąd wchodzi do masy upadłości i może zostać przejęty przez syndyka? Chodzi o środki wynikające z bieżących opłat za mieszkanie, a nie o dodatkowy dochód czy darowiznę. Czy znaczenie ma to, czy nadpłata powstała przed ogłoszeniem upadłości, czy już po jej ogłoszeniu?
Odpowiedzi (10)
I
Igor
2026-06-26 19:11
U mnie syndyk interesował się takimi zwrotami, jeśli nadpłata dotyczyła okresu sprzed ogłoszenia upadłości, bo traktował to jako majątek, który już wtedy istniał. Przy mniejszych kwotach czasem kończyło się tylko na informacji i przesłaniu rozliczenia, ale nie liczyłbym, że można to po prostu pominąć. Jeśli nadpłata powstała już po upadłości z bieżących opłat za prąd, sprawa może wyglądać inaczej. Z jakiego okresu jest ta nadpłata: sprzed ogłoszenia upadłości czy po?
K
Krawiec
2026-06-26 19:29
Odpowiedź do Igor
U mnie syndyk interesował się takimi zwrotami, jeśli nadpłata dotyczyła okresu sprzed ogłoszenia upadłości, bo traktował to jako majątek, który już wtedy istnia
Igor dobrze to ujął, bo u mnie było bardzo podobnie: syndyk patrzył głównie na to, jakiego okresu dotyczyła nadpłata, a nie kiedy fizycznie przyszły pieniądze. Jeśli rozliczenie obejmowało czas sprzed upadłości, to traktował to jako coś, co może wejść do masy, nawet jeśli zwrot pojawił się później. Przy małej kwocie skończyło się u mnie na pokazaniu faktury i rozliczenia, bez większej awantury, ale temat był odnotowany. A ta nadpłata dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości czy już po?
S
SublimacjaLab
2026-06-26 19:15
Co do zasady taka nadpłata może być traktowana jako wierzytelność upadłego wobec dostawcy energii, więc jeśli powstała przed ogłoszeniem upadłości, syndyk może uznać ją za składnik masy upadłości. Znaczenie ma głównie okres, którego dotyczy rozliczenie, a nie sam moment wypłaty pieniędzy. Jeżeli nadpłata wynika z bieżących opłat już po ogłoszeniu upadłości i dotyczy zwykłych kosztów utrzymania, sytuacja może wyglądać inaczej. Czy rozliczenie obejmuje okres sprzed ogłoszenia upadłości, czy już po tej dacie?
M
Marcin
2026-06-26 19:16
Odpowiedź do SublimacjaLab
Co do zasady taka nadpłata może być traktowana jako wierzytelność upadłego wobec dostawcy energii, więc jeśli powstała przed ogłoszeniem upadłości, syndyk może
Zgadzam się z tym kierunkiem, bo przy takiej nadpłacie kluczowe jest raczej to, kiedy faktycznie powstało roszczenie o zwrot, a nie tylko data przelewu od dostawcy energii. Jeśli rozliczenie dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, syndyk może potraktować tę kwotę jako majątek upadłego i domagać się jej przekazania do masy. Inaczej może wyglądać sytuacja, gdy nadpłata wynika już z bieżących wpłat po ogłoszeniu upadłości, zwłaszcza z pieniędzy pozostawionych upadłemu na normalne utrzymanie. Jaki dokładnie okres obejmuje ta nadpłata z rozliczenia?
M
Maja
2026-06-27 09:47
Odpowiedź do Marcin
Zgadzam się z tym kierunkiem, bo przy takiej nadpłacie kluczowe jest raczej to, kiedy faktycznie powstało roszczenie o zwrot, a nie tylko data przelewu od dosta
Marcin dobrze to ujął, bo z mojego doświadczenia syndyk patrzy nie tylko na sam przelew, ale też na to, za jaki okres była ta nadpłata i czy prawo do zwrotu istniało już przed upadłością. U mnie przy podobnym rozliczeniu prosili o fakturę/rozliczenie od dostawcy, żeby ustalić, czego dokładnie dotyczy ta kwota.
D
DrukarniaX
2026-06-26 19:19
Co do zasady taka nadpłata może być traktowana jako wierzytelność upadłego i wejść do masy upadłości, zwłaszcza jeśli dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości. Kluczowe będzie, za jaki dokładnie okres powstała nadpłata i czy syndyk został o niej poinformowany.
E
Ewelina
2026-06-26 19:22
Zwykle taka nadpłata za okres sprzed ogłoszenia upadłości może być traktowana jako składnik majątku i syndyk może się nią zainteresować. Jeśli dotyczy bieżących rachunków po upadłości, bywa to oceniane inaczej, bo to bardziej rozliczenie kosztów utrzymania. Dużo zależy od tego, za jaki dokładnie okres powstała nadpłata i czy pieniądze już trafiły na konto. Czy rozliczenie obejmuje czas sprzed ogłoszenia upadłości?
T
TestKolorow
2026-06-26 19:37
U mnie przy upadłości syndyk interesował się takimi zwrotami, bo traktował je jako pieniądze należne upadłemu, nawet jeśli chodziło tylko o nadpłatę za rachunki domowe. Wszystko zależało od tego, kiedy ta nadpłata powstała, bo jeśli dotyczyła okresu sprzed ogłoszenia upadłości, to była większa szansa, że syndyk uzna ją za składnik masy. Przy małych kwotach czasem kończyło się tylko na informacji i pokazaniu rozliczenia od dostawcy prądu. U mnie nie było automatycznego zabrania pieniędzy, ale syndyk chciał wiedzieć, skąd jest przelew i za jaki okres. Jeżeli zwrot trafi na konto już po ogłoszeniu upadłości, bank albo syndyk i tak mogą to zauważyć, więc ukrywanie tego raczej tylko komplikuje sprawę. Z praktyki widziałem też, że gdy nadpłata wynikała z bieżących opłat po upadłości, podejście bywało łagodniejsze. Dużo zależy od konkretnego syndyka i kwoty. Za jaki okres dokładnie jest ta nadpłata, sprzed ogłoszenia upadłości czy już po?
K
Krzys
2026-06-27 07:25
Moim zdaniem dużo zależy od tego, kiedy powstała ta nadpłata i z jakich środków była opłacana energia. Jeśli dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, syndyk może uznać taki zwrot za składnik majątku upadłego, czyli coś, co wchodzi do masy upadłości. Przy nadpłatach powstałych już po ogłoszeniu upadłości sprawa bywa mniej oczywista, zwłaszcza gdy chodzi o bieżące koszty utrzymania mieszkania. Czy ten okres rozliczeniowy obejmował czas sprzed ogłoszenia upadłości?
D
Darek
2026-06-27 09:10
To może zależeć od tego, czy nadpłata powstała przed ogłoszeniem upadłości, czy już po niej, bo wtedy inaczej patrzy się na taki zwrot. Z jakiego okresu rozliczeniowego pochodzi ta nadpłata?