Upadłość konsumencka a odprawa po zwolnieniu z pracy — czy syndyk może ją zająć?
M
Marta_od_terminow
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i otrzymałam informację od pracodawcy o rozwiązaniu umowy o pracę z przyczyn niedotyczących pracownika. Z tego tytułu ma zostać wypłacona odprawa pieniężna, prawdopodobnie razem z ostatnim wynagrodzeniem. Czy taka odprawa w całości wchodzi do masy upadłości i może zostać przejęta przez syndyka? Czy ma znaczenie, że środki te będą potrzebne na utrzymanie do czasu znalezienia nowej pracy? Chciałabym też wiedzieć, czy powinnam wcześniej zgłosić syndykowi planowaną wypłatę odprawy.
Odpowiedzi (4)
A
Agnieszka
2026-06-27 13:25
Odprawa co do zasady jest traktowana jako świadczenie pieniężne związane ze stosunkiem pracy, więc syndyk może uznać ją za składnik masy upadłości, ale w praktyce znaczenie mają też kwoty wolne i to, czy środki są konieczne na bieżące utrzymanie. Dobrze od razu zgłosić syndykowi, że to pieniądze na życie po utracie pracy i zapytać, jak zamierza je rozliczyć.
J
Julka
2026-06-27 13:44
U mnie syndyk potraktował odprawę podobnie jak wynagrodzenie, czyli nie całość „z automatu”, tylko z uwzględnieniem kwoty wolnej i sytuacji życiowej, ale musiałam mu od razu opisać, że te pieniądze są na bieżące utrzymanie po utracie pracy. Masz już wyznaczony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie syndyka?
K
Klaudia
2026-06-27 17:39
Odpowiedź do Julka
U mnie syndyk potraktował odprawę podobnie jak wynagrodzenie, czyli nie całość „z automatu”, tylko z uwzględnieniem kwoty wolnej i sytuacji życiowej, ale musiał
Julka dobrze to ujęła, bo w praktyce dużo zależy od syndyka i od tego, jak potraktuje odprawę przy Twojej sytuacji po utracie pracy. To nie musi oznaczać, że cała kwota od razu przepadnie, zwłaszcza jeśli to mają być środki na czynsz, jedzenie i normalne utrzymanie do czasu znalezienia pracy. Dobrze od razu opisać syndykowi, z czego będziesz żyć po zwolnieniu i jakie masz stałe koszty. Masz już kontakt z syndykiem w tej sprawie?
S
SublimacjaLab
2026-06-27 18:00
Odprawa zwykle jest traktowana jako składnik majątku upadłego, więc syndyk może się nią zainteresować, zwłaszcza jeśli wpływa razem z ostatnią pensją. Nie oznacza to jednak automatycznie, że całość musi zostać zabrana bez uwzględnienia Twojej sytuacji, bo przy wynagrodzeniu i środkach na bieżące utrzymanie znaczenie mają też limity potrąceń oraz decyzje sędziego-komisarza. Dobrze od razu poinformować syndyka, że to środki potrzebne na utrzymanie po utracie pracy i opisać konkretne koszty. Czy masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na wcześniejszym etapie?