Upadłość spółki z o.o. a gwarancja bankowa należytego wykonania umowy – czy beneficjent może żądać wypłaty?

B
BasiaPoPracy
· 2026-06-27 12:51
Czy po ogłoszeniu upadłości spółki z o.o. beneficjent gwarancji bankowej należytego wykonania umowy może nadal wystąpić do banku o wypłatę środków z gwarancji? Chodzi o sytuację, w której umowa była realizowana przed upadłością, ale część obowiązków nie została wykonana do dnia ogłoszenia upadłości. Czy takie roszczenie powinno być kierowane wyłącznie do syndyka i zgłaszane do masy upadłości, czy gwarancja funkcjonuje niezależnie od postępowania upadłościowego? Interesuje mnie również, czy syndyk ma możliwość kwestionowania wypłaty z gwarancji, jeżeli beneficjent powołuje się na niewykonanie umowy przez upadłą spółkę. Spotkałam się z takim przypadkiem w praktyce i zależy mi na ustaleniu, jak formalnie traktuje się takie zabezpieczenie po ogłoszeniu upadłości.

Odpowiedzi (2)

D
Drukarniarz 2026-06-27 14:18
Z mojego doświadczenia bank zwykle patrzy przede wszystkim na treść gwarancji i warunki wypłaty, a sama upadłość spółki nie blokuje automatycznie żądania zapłaty z gwarancji. Inna sprawa, czy gwarancja była bezwarunkowa i płatna na pierwsze żądanie, czy bank mógł badać niewykonanie umowy?
A
Atryk 2026-06-27 21:18
Co do zasady upadłość wykonawcy nie blokuje samego żądania wypłaty z gwarancji bankowej, bo roszczenie z gwarancji jest kierowane do banku, a nie do masy upadłości. Dużo zależy jednak od treści gwarancji, zwłaszcza od warunków wypłaty i terminu jej ważności.