Upadłość spółki z o.o. a gwarancja bankowa należytego wykonania umowy – czy beneficjent może żądać wypłaty?

B
BasiaPoPracy
· 2026-06-27 12:51
Czy po ogłoszeniu upadłości spółki z o.o. beneficjent gwarancji bankowej należytego wykonania umowy może nadal wystąpić do banku o wypłatę środków z gwarancji? Chodzi o sytuację, w której umowa była realizowana przed upadłością, ale część obowiązków nie została wykonana do dnia ogłoszenia upadłości. Czy takie roszczenie powinno być kierowane wyłącznie do syndyka i zgłaszane do masy upadłości, czy gwarancja funkcjonuje niezależnie od postępowania upadłościowego? Interesuje mnie również, czy syndyk ma możliwość kwestionowania wypłaty z gwarancji, jeżeli beneficjent powołuje się na niewykonanie umowy przez upadłą spółkę. Spotkałam się z takim przypadkiem w praktyce i zależy mi na ustaleniu, jak formalnie traktuje się takie zabezpieczenie po ogłoszeniu upadłości.

Odpowiedzi (4)

D
Drukarniarz 2026-06-27 14:18
Z mojego doświadczenia bank zwykle patrzy przede wszystkim na treść gwarancji i warunki wypłaty, a sama upadłość spółki nie blokuje automatycznie żądania zapłaty z gwarancji. Inna sprawa, czy gwarancja była bezwarunkowa i płatna na pierwsze żądanie, czy bank mógł badać niewykonanie umowy?
K
Kamil 2026-07-03 15:07
Odpowiedź do Drukarniarz
Z mojego doświadczenia bank zwykle patrzy przede wszystkim na treść gwarancji i warunki wypłaty, a sama upadłość spółki nie blokuje automatycznie żądania zapłat
Drukarniarz dobrze to ujął, bo u mnie w podobnej sprawie bank w ogóle nie wchodził głęboko w temat upadłości wykonawcy, tylko sprawdzał, czy żądanie pasuje do zapisów gwarancji. Syndyk swoją drogą, masa upadłości swoją drogą, ale gwarancja była osobnym zobowiązaniem banku i beneficjent próbował iść właśnie tą ścieżką. Kluczowe okazały się terminy, forma wezwania i to, czy w gwarancji były konkretne dokumenty do załączenia. A ta gwarancja jest na pierwsze żądanie, czy bank ma tam wpisane jakieś warunki do badania?
A
Atryk 2026-06-27 21:18
Co do zasady upadłość wykonawcy nie blokuje samego żądania wypłaty z gwarancji bankowej, bo roszczenie z gwarancji jest kierowane do banku, a nie do masy upadłości. Dużo zależy jednak od treści gwarancji, zwłaszcza od warunków wypłaty i terminu jej ważności.
D
Darek 2026-06-29 07:20
Co do zasady upadłość wykonawcy nie blokuje beneficjentowi możliwości wystąpienia do banku z żądaniem wypłaty z gwarancji, bo zobowiązanie banku jest odrębne od zobowiązań upadłej spółki. Bank ocenia przede wszystkim, czy żądanie spełnia warunki z treści gwarancji, a nie to, czy wierzytelność została już zgłoszona syndykowi. Zgłoszenie roszczenia do masy upadłości może być osobną ścieżką wobec spółki, zwłaszcza gdy szkoda przewyższa kwotę gwarancji albo bank odmówi wypłaty. Kluczowe będzie więc brzmienie samej gwarancji i termin jej ważności. Czy gwarancja jest „na pierwsze żądanie”, czy uzależnia wypłatę od wykazania naruszenia umowy?