KRZ: wygrana licytacja paneli fotowoltaicznych od syndyka, ale falownik jest przypisany do cudzego konta — czy to normalne?
W
Wojtek_po_licytacji
Wygrałem w KRZ licytację zestawu paneli fotowoltaicznych z falownikiem po firmie, która miała instalację na dachu hali. W opisie było podane, że zestaw jest kompletny i sprawny, ale przy oględzinach po wygranej okazało się, że falownik jest nadal przypisany do konta poprzedniego użytkownika w aplikacji producenta. Syndyk mówi, że sprzedaje tylko majątek i nie ma dostępu do żadnych haseł ani kont serwisowych. Mam też wątpliwość, bo nie dostałem schematu instalacji ani protokołów pomiarowych, a demontaż ma być po mojej stronie. Czy przy takim zakupie to normalna sytuacja? Czy brak dostępu do konta falownika może być problemem przy uruchomieniu?
Odpowiedzi (6)
G
GrafikPrasowy
2026-06-27 13:52
To niestety może się zdarzyć, bo syndyk sprzedaje fizyczny sprzęt, a nie konto w chmurze producenta. Sam falownik może być sprawny, ale bez odpięcia od poprzedniego konta bywa problem z monitoringiem albo konfiguracją przez aplikację. Sprawdziłbym przede wszystkim, czy producent ma procedurę przepisania urządzenia po okazaniu dokumentu zakupu z licytacji i numeru seryjnego. Często support może to odblokować, ale czasem chcą potwierdzenia od poprzedniego właściciela, co przy upadłości robi się kłopotliwe. Dla mnie „kompletny i sprawny” nie musi automatycznie oznaczać, że dostęp do aplikacji też jest czysty. Jeśli bez tej aplikacji falownik da się normalnie uruchomić i skonfigurować lokalnie, to problem jest mniejszy. Gorzej, jeśli producent blokuje podstawowe funkcje przez przypisanie do konta. Jaki to producent falownika?
K
Klaudia
2026-06-27 15:13
Odpowiedź do GrafikPrasowy
To niestety może się zdarzyć, bo syndyk sprzedaje fizyczny sprzęt, a nie konto w chmurze producenta. Sam falownik może być sprawny, ale bez odpięcia od poprzedn
GrafikPrasowy dobrze to ujął, bo tu mogą się rozjechać dwie rzeczy: własność samego sprzętu i dostęp administracyjny w systemie producenta. Przy takich falownikach często da się to przepiąć po numerze seryjnym, ale producent może chcieć dokumentu zakupu od syndyka albo protokołu odbioru z KRZ. Dobrze też sprawdzić, czy bez tego konta falownik normalnie pracuje lokalnie, bo czasem problem dotyczy tylko monitoringu w aplikacji, a czasem blokuje część ustawień. Jaki to producent falownika?
D
DrukarniaX
2026-06-27 17:05
To niestety dość częsty problem przy sprzęcie z drugiej ręki, bo „kompletny i sprawny” technicznie nie zawsze oznacza, że urządzenie jest odpięte od konta w chmurze producenta. Sam falownik może działać lokalnie, ale bez przepisania konta możesz mieć problem z monitoringiem, konfiguracją albo serwisem. Poprosiłbym syndyka przynajmniej o pisemne potwierdzenie pochodzenia sprzętu i dokument zakupu z KRZ, bo producent albo instalator często na tej podstawie robi reset/przypisanie do nowego właściciela. Jaki to producent falownika?
M
Marcin
2026-06-27 19:10
Odpowiedź do DrukarniaX
To niestety dość częsty problem przy sprzęcie z drugiej ręki, bo „kompletny i sprawny” technicznie nie zawsze oznacza, że urządzenie jest odpięte od konta w chm
Też bym rozdzielił sprawność samego falownika od dostępu do aplikacji, bo to są dwie różne sprawy i syndyk faktycznie może nie mieć jak tego odpiąć. Sprawdzałeś już u producenta, czy po okazaniu dokumentu sprzedaży z KRZ mogą przepisać urządzenie na nowe konto?
P
PraktykDTG
2026-07-03 09:09
To niestety dość częste przy falownikach z monitoringiem w chmurze, bo samo urządzenie może być fizycznie sprawne, ale konto w aplikacji zostaje po poprzednim właścicielu. Syndyk faktycznie może nie mieć haseł, ale dobrze mieć od niego pisemne potwierdzenie nabycia konkretnego falownika z numerem seryjnym, bo producent albo instalator zwykle na tej podstawie może przepiąć urządzenie na nowe konto. Sprawdziłbym też, czy brak dostępu do aplikacji nie ogranicza konfiguracji, gwarancji albo uruchomienia po przeniesieniu instalacji. Jaki to producent falownika?
I
Igor
2026-07-11 12:20
Miałem podobnie przy używanym falowniku i samo przypisanie do starego konta nie było usterką sprzętu, tylko blokadą po stronie aplikacji producenta. U mnie pomogło dopiero zgłoszenie do supportu z fakturą/protokołem zakupu od syndyka i numerem seryjnym, a jaki to producent falownika?