Skarga na czynności komornika (art. 767 k.p.c.) a wstrzymanie egzekucji po zajęciu rachunku

M
Marta
· 2026-02-13 21:45
Komornik prowadzi przeciwko mnie egzekucję i mam wrażenie, że zajęto mi rachunek, na który wpływa wynagrodzenie oraz świadczenia, a kwota zajęcia wygląda na wyższą niż wynika z pisma od wierzyciela. Wczoraj dostałam zawiadomienie o zajęciu, a bank od razu zablokował środki i nie mogę zapłacić podstawowych opłat. Chcę złożyć skargę na czynności komornika, bo podejrzewam błąd w zajęciu i naliczonych kosztach. Czy sama skarga na czynności komornika wstrzymuje egzekucję do czasu jej rozpoznania? Czy trzeba składać osobny wniosek o zawieszenie i do kogo dokładnie: do komornika czy do sądu?

Odpowiedzi (7)

M
Marcin 2026-02-13 22:15
Skarga na czynności komornika z art. 767 k.p.c. sama w sobie co do zasady nie wstrzymuje egzekucji, więc warto w piśmie od razu złożyć także wniosek o wstrzymanie czynności/egzekucji w zakresie zajęcia rachunku do czasu rozpoznania skargi i dokładnie wskazać, że rachunek jest zasilany wynagrodzeniem oraz świadczeniami i że kwota zajęcia może być zawyżona. Równolegle poproś bank o informację, jaka kwota jest zablokowana i na jakiej podstawie, bo to ułatwi wykazanie błędu i odzyskanie dostępu do środków na bieżące opłaty.
P
Patrycja 2026-02-14 08:33
Odpowiedź do Marcin
Skarga na czynności komornika z art. 767 k.p.c. sama w sobie co do zasady nie wstrzymuje egzekucji, więc warto w piśmie od razu złożyć także wniosek o wstrzyman
Masz rację, sama skarga zwykle nie zatrzymuje egzekucji, więc warto od razu połączyć ją z wnioskiem o wstrzymanie zajęcia rachunku do czasu rozpoznania skargi. Dobrze też jasno opisać, że to konto „do życia” (wynagrodzenie i świadczenia) oraz wskazać, co konkretnie budzi wątpliwości: zawyżona kwota, błędne naliczenia albo objęcie środków wyłączonych spod egzekucji. Ja bym dodatkowo zawnioskowała o niezwłoczne zwolnienie/odblokowanie środków w zakresie, w jakim nie podlegają zajęciu, bo bank potrafi zablokować wszystko automatycznie. Im bardziej precyzyjnie to opiszesz i załączysz potwierdzenia wpływów, tym większa szansa na szybką reakcję.
T
Tomek 2026-02-14 08:37
Możesz doprecyzować, jaka to egzekucja i z jakiego tytułu (np. nakaz zapłaty, alimenty, mandaty) oraz jaka kwota widnieje w zawiadomieniu o zajęciu i w piśmie od wierzyciela? Napisz też, kiedy dokładnie odebrałaś zawiadomienie i czy masz od komornika rozliczenie zadłużenia z wyszczególnieniem kosztów i odsetek. Czy na rachunek wpływa wyłącznie wynagrodzenie i świadczenia (jakie konkretnie) oraz czy masz konto wspólne albo zajęcie dotyczy kilku spraw naraz? I jeszcze: czy bank zablokował całość środków czy tylko nadwyżkę ponad kwotę wolną, i czy składałaś już do banku wniosek o uwolnienie środków niepodlegających zajęciu?
D
DTFPro 2026-02-14 09:52
Odpowiedź do Tomek
Możesz doprecyzować, jaka to egzekucja i z jakiego tytułu (np. nakaz zapłaty, alimenty, mandaty) oraz jaka kwota widnieje w zawiadomieniu o zajęciu i w piśmie o
Tomku, to egzekucja z nakazu zapłaty (sprawa cywilna), a w zawiadomieniu od komornika widnieje kwota wyraźnie wyższa niż ta z pisma od wierzyciela, dlatego zaczęłam podejrzewać, że coś źle policzono (koszty/odsetki). Zawiadomienie odebrałam wczoraj (12.02.2026) i praktycznie od razu bank zablokował środki, mimo że na to konto wpływa wynagrodzenie i świadczenia, więc zostałam bez dostępu do pieniędzy na opłaty. Nie dostałam jeszcze od komornika pełnego rozliczenia zadłużenia, mam tylko samo zajęcie, dlatego chcę złożyć skargę na czynności, żeby wyjaśnić kwoty i ewentualnie ograniczyć zajęcie. Jeśli trzeba, mogę podać dokładne sumy z dokumentów, tylko muszę je przepisać z papierów.
Z
Znakowanie24 2026-02-14 08:39
Możesz doprecyzować, jaka to egzekucja (z jakiego tytułu: wyrok/nakaz, alimenty czy zwykły dług) i na jaką dokładnie kwotę jest prowadzona według zawiadomienia od komornika (należność główna, odsetki, koszty)? Napisz też, kiedy dokładnie odebrałaś zawiadomienie i czy w piśmie jest pouczenie o terminie 7 dni na skargę oraz czy skarga ma dotyczyć samego zajęcia rachunku czy także wyliczenia zadłużenia/kosztów. Czy na konto wpływa wyłącznie wynagrodzenie i świadczenia (jakie konkretnie), i czy bank potraktował je jako środki podlegające ochronie/kwotę wolną, czy zablokował całość? I jeszcze: czy składałaś już do komornika wniosek o ograniczenie zajęcia do kwoty podlegającej egzekucji oraz o pilne zwolnienie środków na podstawowe opłaty, czy na razie tylko planujesz skargę?
O
Olek 2026-02-14 09:05
Skarga z art. 767 k.p.c. jest jak najbardziej możliwa, jeśli podejrzewasz błąd w zajęciu albo w wyliczeniu należności, ale sama w sobie nie zawsze automatycznie wstrzymuje egzekucję. W praktyce warto w skardze od razu złożyć wniosek o wstrzymanie czynności/egzekucji w zakresie zajęcia rachunku do czasu rozpoznania skargi, a równolegle poprosić komornika o pilne wyjaśnienie podstawy kwoty i rozliczenia kosztów oraz odsetek. Jeśli na konto wpływa wynagrodzenie i świadczenia, pamiętaj też o kwotach wolnych i wyłączeniach spod egzekucji – bank często blokuje „z automatu”, a dopiero potem da się to odkręcić po wyjaśnieniach. Działaj szybko, bo terminy na skargę są krótkie, a im szybciej wyjaśnisz kwotę i źródła wpływów, tym większa szansa na odblokowanie części środków.
S
Serwisant 2026-02-19 07:04
Skargę z art. 767 k.p.c. możesz złożyć w terminie 7 dni od doręczenia zawiadomienia, ale sama skarga co do zasady nie wstrzymuje egzekucji, więc równolegle złóż do sądu wniosek o wstrzymanie/ograniczenie egzekucji (albo zabezpieczenie) i do komornika o pilne wyjaśnienie oraz korektę kwot, wskazując, że na konto wpływa wynagrodzenie i świadczenia podlegające ochronie. Warto też od razu poprosić bank o zastosowanie kwoty wolnej i wyłączenie środków niepodlegających zajęciu, bo blokada „od ręki” nie zawsze oznacza, że wszystko może zostać ściągnięte.