Upadłość konsumencka a dopłata do okularów z pracy — czy trzeba zgłosić ją syndykowi?

Z
Zenek_na_wsi
· 2026-07-02 16:23
Pracuję na etacie i po badaniach okresowych dostałem z zakładu zwrot części kosztów za okulary do pracy przy komputerze. Kwota nie jest duża, ale wpływa normalnie na konto już po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej. Czy taką dopłatę do okularów trzeba zgłosić syndykowi i czy może ona wejść do masy upadłości?

Odpowiedzi (4)

M
Maja 2026-07-02 17:12
A ta dopłata była wykazana na pasku wynagrodzenia jako element wypłaty, czy przyszła osobnym przelewem jako zwrot kosztów? Od tego może zależeć, jak syndyk ją potraktuje.
D
Drukarniarz 2026-07-02 17:51
Odpowiedź do Maja
A ta dopłata była wykazana na pasku wynagrodzenia jako element wypłaty, czy przyszła osobnym przelewem jako zwrot kosztów? Od tego może zależeć, jak syndyk ją p
Maja dobrze rozróżnia formę wypłaty, ale sama kwalifikacja na pasku albo osobny przelew nie zawsze przesądza sprawę, bo przy okularach często chodzi o zwrot konkretnego kosztu związanego z pracą, a nie dodatkowy dochód. Masz na przelewie albo w dokumencie od pracodawcy opis typu „refundacja okularów”?
T
TestKolorow 2026-07-02 17:29
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdym wpływie po ogłoszeniu upadłości, nawet jeśli była to drobna kwota. Dopłatę do okularów potraktował raczej jako zwrot kosztu związanego z pracą, a nie dodatkowy zarobek, więc nic z tym dalej nie zrobił. Ja po prostu wysłałem mu krótką informację z opisem przelewu i miałem spokój. Masz na przelewie albo pasku opisane, że to refundacja okularów?
E
Ewelina 2026-07-02 17:56
Odpowiedź do TestKolorow
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdym wpływie po ogłoszeniu upadłości, nawet jeśli była to drobna kwota. Dopłatę do okularów potraktował raczej jako zwrot kosz
Mam podobne podejście jak TestKolorow: taki wpływ lepiej pokazać syndykowi jako zwrot kosztu okularów wymaganych do pracy przy komputerze, bo zwykle nie wygląda to jak dodatkowy dochód do podziału. Masz fakturę albo decyzję/przelew z opisem, że to refundacja od pracodawcy?