Upadłość konsumencka a przelew od rodziny na bieżące rachunki — czy trzeba zgłosić go syndykowi?
T
Tomek_z_Gdanska
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i rodzina chce mi jednorazowo przelać trochę pieniędzy, żebym mógł opłacić zaległe rachunki za mieszkanie i telefon. Nie jest to pożyczka ani darowizna na większy zakup, tylko pomoc na bieżące życie. Czy taki przelew od bliskich trzeba od razu zgłosić syndykowi i czy może on zostać potraktowany jako majątek do masy upadłości?
Odpowiedzi (6)
P
PraktykDTG
2026-07-04 08:27
U mnie syndyk chciał wiedzieć o takich wpływach, nawet jeśli były od rodziny na rachunki, bo po ogłoszeniu upadłości każdy większy przelew może wzbudzić pytania. Dobrze mieć też potwierdzenia, że pieniądze faktycznie poszły na czynsz, media czy telefon, a nie zostały jako oszczędności.
P
Patrycja
2026-07-04 12:16
Odpowiedź do PraktykDTG
U mnie syndyk chciał wiedzieć o takich wpływach, nawet jeśli były od rodziny na rachunki, bo po ogłoszeniu upadłości każdy większy przelew może wzbudzić pytania
Też bym się skłaniał ku temu, co pisze PraktykDTG, bo przy upadłości nawet zwykła pomoc od rodziny może potem wymagać wyjaśnienia. Dużo pewnie zależy od kwoty i od tego, czy pieniądze od razu pójdą na konkretne zaległe rachunki. Jeśli są potwierdzenia przelewów za czynsz, media czy telefon, łatwiej pokazać, że to nie było odkładanie środków na boku. O jakiej mniej więcej kwocie mówimy?
K
Kamil
2026-07-05 14:36
Odpowiedź do Patrycja
Też bym się skłaniał ku temu, co pisze PraktykDTG, bo przy upadłości nawet zwykła pomoc od rodziny może potem wymagać wyjaśnienia. Dużo pewnie zależy od kwoty i
Patrycja dobrze to ujęła, bo tu chyba kluczowe są szczegóły: jaka kwota, na jaki rachunek wpływa i czy da się od razu pokazać, że poszła na czynsz, media albo telefon. Inaczej wygląda jednorazowa pomoc na zaległe opłaty, a inaczej większy przelew bez jasnego celu. Ja bym jeszcze dopytał, czy syndyk już wcześniej interesował się bieżącymi wpływami na konto, bo praktyka bywa różna. O jakiej mniej więcej kwocie mówimy?
D
DrukarniaX
2026-07-04 14:28
Ja bym taki przelew zgłosił syndykowi od razu, krótko opisując, że to jednorazowa pomoc na konkretne rachunki. Dużo może zależeć od kwoty i etapu postępowania, więc lepiej nie robić z tego niedomówienia.
K
Kolorysta
2026-07-08 08:20
Taki wpływ raczej nie powinien być ukrywany, bo po ogłoszeniu upadłości syndyk kontroluje majątek i większe albo nietypowe wpływy na konto mogą go zainteresować, nawet jeśli pieniądze są na rachunki. Dobrze mieć potwierdzenia opłat i jasno opisać, że to jednorazowa pomoc na bieżące koszty życia, a nie środki na zakup czy lokatę.
M
MaszynaSzyje
2026-07-13 16:21
Taki przelew co do zasady lepiej zgłosić syndykowi, bo po ogłoszeniu upadłości powinien wiedzieć o dodatkowych wpływach na konto, nawet jeśli to jednorazowa pomoc od rodziny na rachunki. Dużo zależy od kwoty i tego, czy pieniądze od razu pójdą na bieżące, konieczne opłaty, więc dobrze mieć potwierdzenia przelewów za rachunki.