KRZ: wygrana licytacja zapasu towaru od syndyka, ale ilość palet nie zgadza się ze spisem — co wpisać przy odbiorze?

R
Radek_84
· 2026-07-05 11:24
Wygrałem w KRZ licytację zapasu towaru z magazynu po upadłej firmie i w opisie była podana konkretna liczba palet oraz orientacyjna wartość według spisu. Przy odbiorze okazało się, że część palet jest niepełna, a kilka pozycji ze spisu w ogóle nie zostało odnalezionych na hali. Syndyk mówi, że sprzedawany był stan z natury i mam podpisać protokół odbioru z tym, co faktycznie jest na miejscu. Dla mnie różnica jest na tyle duża, że nie wiem, czy to traktować jako normalne ryzyko licytacji, czy błąd w opisie. Czy ktoś miał podobną rozbieżność przy odbiorze? Czy wpisywaliście zastrzeżenia do protokołu?

Odpowiedzi (10)

H
HaftStudio 2026-07-05 12:29
Ja bym przy odbiorze nie wpisywał „zgodne ze spisem”, jeśli faktycznie nie jest zgodne. W protokole opisałbym dokładnie stan zastany: ile palet odebrano, które są niepełne i których pozycji ze spisu nie odnaleziono. Dobrze też dopisać, że odbiór następuje według stanu faktycznego na hali, ale z zastrzeżeniem różnic względem opisu licytacji. Sam podpis bez uwag może potem wyglądać tak, jakbyś potwierdził kompletność. Syndyk może twierdzić, że sprzedawał stan z natury, ale opis aukcji i spis też mają znaczenie, szczególnie jeśli były konkretne ilości. Zrobiłbym zdjęcia palet i braków, nawet telefonem, żeby było do czego wrócić. Czy w ogłoszeniu była klauzula, że ilości są tylko orientacyjne i bez gwarancji?
A
Atryk 2026-07-05 13:34
Odpowiedź do HaftStudio
Ja bym przy odbiorze nie wpisywał „zgodne ze spisem”, jeśli faktycznie nie jest zgodne. W protokole opisałbym dokładnie stan zastany: ile palet odebrano, które
Zgadzam się z HaftStudio, bo podpisanie odbioru jako zgodnego ze spisem może potem utrudnić wyjaśnianie różnic. Ja bym w protokole wpisał konkretną liczbę faktycznie wydanych palet, zaznaczył niepełne sztuki i dopisał brakujące pozycje względem spisu z KRZ. Dobrze, żeby syndyk albo osoba wydająca towar też potwierdziła te uwagi podpisem, a nie tylko ustnie mówiła, że „taki był stan”. Masz możliwość zrobienia zdjęć palet i braków jeszcze na hali przed wywozem?
E
Ewelina 2026-07-05 18:44
Odpowiedź do HaftStudio
Ja bym przy odbiorze nie wpisywał „zgodne ze spisem”, jeśli faktycznie nie jest zgodne. W protokole opisałbym dokładnie stan zastany: ile palet odebrano, które
Zgadzam się z HaftStudio, podpisywanie czegoś jako zgodnego ze spisem, gdy na miejscu wyszły braki, może później tylko utrudnić sprawę. W protokole wpisałbym konkretnie, co faktycznie odebrałeś: liczbę palet, braki w paletach i pozycje, których nie znaleziono. Dobrze, żeby syndyk też potwierdził taki opis, a nie tylko ogólne „odebrano towar”. Czy w ogłoszeniu licytacji było zastrzeżenie, że ilości są orientacyjne albo że sprzedaż jest bez rękojmi?
D
Darek 2026-07-05 18:54
A w opisie licytacji była mowa o konkretnej liczbie palet jako gwarantowanej ilości, czy raczej jako dane ze spisu/orientacyjne? Ja bym dopytał syndyka, czy w protokole można wpisać osobno rozbieżności względem spisu, a nie tylko sam fakt odbioru.
D
DTFPro 2026-07-05 21:38
Wpisałbym w protokole dokładnie stan faktyczny z odbioru, z zaznaczeniem brakujących pozycji i niepełnych palet, żeby potem nie wyszło, że potwierdziłeś odbiór całości ze spisu. Masz w ogłoszeniu albo regulaminie licytacji zapis, że spis był tylko orientacyjny?
D
DobryPapier 2026-07-06 17:15
Ja bym tu uważał z prostym podpisaniem protokołu bez uwag. „Stan z natury” to jedno, ale jeżeli w ogłoszeniu była konkretna liczba palet i spis, a przy odbiorze część rzeczy nie istnieje albo jest wyraźnie mniej, to dobrze, żeby protokół to odzwierciedlał. Nie wpisywałbym tylko ogólnego „odebrano towar”, bo potem może wyglądać, jakbyś potwierdził zgodność ze spisem. Lepiej opisać faktyczny stan: ile palet wydano, które są niepełne i jakich pozycji nie odnaleziono, choćby na podstawie numerów ze spisu. Samo podpisanie z adnotacją nie musi oznaczać robienia awantury, tylko zabezpiecza obie strony, co realnie było na hali. Jeżeli syndyk twierdzi, że sprzedawał wyłącznie to, co fizycznie było, to tym bardziej nie powinien mieć problemu z wpisaniem tego w protokół. Masz gdzieś zachowaną treść ogłoszenia z KRZ i spis, na który się powoływałeś przy licytacji?
K
Klaudia 2026-07-11 14:29
Wpisałbym w protokole dokładnie stan faktyczny z odbioru, bez potwierdzania liczby palet czy pozycji, których nie ma. Czyli np. że odebrano tyle i tyle palet, część niepełna, a konkretne pozycje ze spisu nieodnalezione. Dobrze też dopisać, że odbiór następuje z zastrzeżeniami co do zgodności ze spisem z licytacji. Masz możliwość zrobić zdjęcia przy syndyku przed podpisaniem?
K
Krawiec 2026-07-14 17:44
Miałem podobną sytuację i do protokołu wpisałem dokładnie to, co faktycznie odebrałem, z dopiskiem o brakujących pozycjach i niepełnych paletach, żeby potem nie wyglądało, że wszystko zgadzało się ze spisem. Masz możliwość zrobienia zdjęć hali i palet przy odbiorze?
N
NadrukPlus 2026-07-18 08:44
A w ogłoszeniu albo warunkach licytacji było zastrzeżenie, że spis jest tylko orientacyjny i sprzedaż obejmuje stan faktyczny z miejsca składowania? Bo od tego zależy, czy do protokołu wpisałbym tylko realnie wydane palety, czy też wyraźną uwagę o brakach względem spisu.
F
FarbaSpec 2026-07-19 07:06
Odpowiedź do NadrukPlus
A w ogłoszeniu albo warunkach licytacji było zastrzeżenie, że spis jest tylko orientacyjny i sprzedaż obejmuje stan faktyczny z miejsca składowania? Bo od tego
NadrukPlus dobrze kierunkuje, tylko ja bym nie ograniczał tego do samej liczby palet, bo przy odbiorze istotne jest też, czy podpisujesz zgodność ze spisem, czy wyłącznie faktyczne wydanie rzeczy z hali. Było w warunkach licytacji napisane wprost, że spis ma charakter orientacyjny?