KRZ: wygrana licytacja zapasu towaru od syndyka, ale ilość palet nie zgadza się ze spisem — co wpisać przy odbiorze?

R
Radek_84
· 2026-07-05 11:24
Wygrałem w KRZ licytację zapasu towaru z magazynu po upadłej firmie i w opisie była podana konkretna liczba palet oraz orientacyjna wartość według spisu. Przy odbiorze okazało się, że część palet jest niepełna, a kilka pozycji ze spisu w ogóle nie zostało odnalezionych na hali. Syndyk mówi, że sprzedawany był stan z natury i mam podpisać protokół odbioru z tym, co faktycznie jest na miejscu. Dla mnie różnica jest na tyle duża, że nie wiem, czy to traktować jako normalne ryzyko licytacji, czy błąd w opisie. Czy ktoś miał podobną rozbieżność przy odbiorze? Czy wpisywaliście zastrzeżenia do protokołu?

Odpowiedzi (1)

H
HaftStudio 2026-07-05 12:29
Ja bym przy odbiorze nie wpisywał „zgodne ze spisem”, jeśli faktycznie nie jest zgodne. W protokole opisałbym dokładnie stan zastany: ile palet odebrano, które są niepełne i których pozycji ze spisu nie odnaleziono. Dobrze też dopisać, że odbiór następuje według stanu faktycznego na hali, ale z zastrzeżeniem różnic względem opisu licytacji. Sam podpis bez uwag może potem wyglądać tak, jakbyś potwierdził kompletność. Syndyk może twierdzić, że sprzedawał stan z natury, ale opis aukcji i spis też mają znaczenie, szczególnie jeśli były konkretne ilości. Zrobiłbym zdjęcia palet i braków, nawet telefonem, żeby było do czego wrócić. Czy w ogłoszeniu była klauzula, że ilości są tylko orientacyjne i bez gwarancji?