Upadłość firmy a kaucja za wynajmowany lokal użytkowy – czy właściciel może ją zatrzymać?
T
Tomek_z_Pragi
Prowadziłem małą firmę handlową i miałem wynajęty lokal użytkowy, za który na początku wpłaciłem kaucję w wysokości 12 tys. zł. Dwa tygodnie temu sąd ogłosił upadłość, a syndyk dopiero kontaktuje się z kontrahentami i właścicielem lokalu. Wynajmujący twierdzi, że zatrzyma całą kaucję, bo jest jeden zaległy czynsz i podobno trzeba będzie odświeżyć lokal po zdaniu kluczy. Czy taka kaucja powinna trafić do masy upadłości, czy właściciel może ją rozliczyć po swojemu? Kto w praktyce decyduje o tym, ile z tej kaucji można potrącić?
Odpowiedzi (4)
T
TestKolorow
2026-07-07 13:31
Kaucja nie znika tylko dlatego, że firma jest w upadłości. Wynajmujący może ją rozliczyć na realne zaległości z umowy, np. zaległy czynsz czy udokumentowane szkody, ale zatrzymanie całych 12 tys. „na wszelki wypadek” brzmi już dyskusyjnie. Reszta po potrąceniach raczej powinna trafić do masy upadłości, więc syndyk będzie miał tu coś do powiedzenia. Kluczowe będzie też, co dokładnie jest zapisane w umowie najmu o kaucji i rozliczeniu lokalu po zdaniu.
P
Patrycja
2026-07-07 16:19
Odpowiedź do TestKolorow
Kaucja nie znika tylko dlatego, że firma jest w upadłości. Wynajmujący może ją rozliczyć na realne zaległości z umowy, np. zaległy czynsz czy udokumentowane szk
TestKolorow dobrze to ujął, tylko kluczowe jest chyba, co dokładnie wynajmujący chce potrącić z tej kaucji i czy ma na to konkretne wyliczenie, a nie ogólne hasło o odświeżeniu lokalu. Czy w umowie było zapisane, na co konkretnie kaucja może zostać zaliczona po zakończeniu najmu?
G
GrafikPrasowy
2026-07-08 07:08
Przy upadłości kaucja raczej nie jest już sprawą tylko między Tobą a wynajmującym, bo wchodzi do rozliczeń z syndykiem. Wynajmujący może potrącać realne zaległości czy szkody, ale „odświeżenie” lokalu powinno być konkretnie wykazane, a nie po prostu zatrzymanie całości.
H
HaftStudio
2026-07-10 21:25
W takiej sytuacji właściciel nie może po prostu „zabrać” całej kaucji według uznania, tylko rozliczyć konkretne należności, np. zaległy czynsz czy rzeczywiste szkody ponad normalne zużycie lokalu. Skoro jest już ogłoszona upadłość, dobrze żeby syndyk dostał umowę najmu, protokół zdania lokalu i rozliczenie kaucji od wynajmującego.