Upadłość konsumencka a zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie — czy trzeba zgłosić to syndykowi?

P
Piotr_z_Radomia
· 2026-07-08 06:00
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, syndyk został już wyznaczony i jestem na etapie przekazywania mu informacji o dochodach oraz majątku. Niedawno wyprowadziłem się z wynajmowanego mieszkania i właściciel ma mi zwrócić kaucję w wysokości 2500 zł, którą wpłacałem jeszcze przed upadłością. Pieniądze mają trafić na moje konto w przyszłym tygodniu. Czy taki zwrot kaucji trzeba zgłosić syndykowi i czy może on potraktować te środki jako część masy upadłości?

Odpowiedzi (1)

T
TechNadruk 2026-07-08 07:06
Tak, taki zwrot kaucji lepiej zgłosić syndykowi, bo to jest wierzytelność/pieniądze związane z okresem sprzed upadłości. To, że środki wpłyną dopiero teraz, niekoniecznie oznacza, że można je traktować jak zwykły bieżący dochód. Syndyk i tak zwykle sprawdza wpływy na konto, więc ukrywanie takiej kwoty może tylko narobić problemów. Najprościej napisać mu krótko, że wynajmujący ma zwrócić kaucję 2500 zł wpłaconą przed ogłoszeniem upadłości i zapytać, jak ją rozliczyć. Czasem znaczenie może mieć też to, czy kaucja była wskazana wcześniej w wykazie majątku albo czy była potrącona o jakieś należności za mieszkanie. Przy tej kwocie raczej nie ma sensu kombinować, tylko mieć ślad, że temat został zgłoszony. Czy umowa najmu zakończyła się już po ogłoszeniu upadłości?