Upadłość konsumencka a zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie — czy trzeba zgłosić to syndykowi?

P
Piotr_z_Radomia
· 2026-07-08 06:00
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, syndyk został już wyznaczony i jestem na etapie przekazywania mu informacji o dochodach oraz majątku. Niedawno wyprowadziłem się z wynajmowanego mieszkania i właściciel ma mi zwrócić kaucję w wysokości 2500 zł, którą wpłacałem jeszcze przed upadłością. Pieniądze mają trafić na moje konto w przyszłym tygodniu. Czy taki zwrot kaucji trzeba zgłosić syndykowi i czy może on potraktować te środki jako część masy upadłości?

Odpowiedzi (8)

T
TechNadruk 2026-07-08 07:06
Tak, taki zwrot kaucji lepiej zgłosić syndykowi, bo to jest wierzytelność/pieniądze związane z okresem sprzed upadłości. To, że środki wpłyną dopiero teraz, niekoniecznie oznacza, że można je traktować jak zwykły bieżący dochód. Syndyk i tak zwykle sprawdza wpływy na konto, więc ukrywanie takiej kwoty może tylko narobić problemów. Najprościej napisać mu krótko, że wynajmujący ma zwrócić kaucję 2500 zł wpłaconą przed ogłoszeniem upadłości i zapytać, jak ją rozliczyć. Czasem znaczenie może mieć też to, czy kaucja była wskazana wcześniej w wykazie majątku albo czy była potrącona o jakieś należności za mieszkanie. Przy tej kwocie raczej nie ma sensu kombinować, tylko mieć ślad, że temat został zgłoszony. Czy umowa najmu zakończyła się już po ogłoszeniu upadłości?
K
Kamil 2026-07-08 13:37
Odpowiedź do TechNadruk
Tak, taki zwrot kaucji lepiej zgłosić syndykowi, bo to jest wierzytelność/pieniądze związane z okresem sprzed upadłości. To, że środki wpłyną dopiero teraz, nie
Zgadzam się z TechNadrukiem co do kierunku, tylko doprecyzowałbym, że nie chodzi raczej o „dochód”, ale o zwrot wcześniejszej kaucji, więc syndyk może potraktować to jako składnik majątku albo wierzytelność istniejącą już przed upadłością. Czy w spisie majątku była wcześniej wpisana ta kaucja albo roszczenie o jej zwrot?
D
Darek 2026-07-08 13:38
Tak, taki zwrot kaucji zgłosiłbym syndykowi, bo to jest wierzytelność/pieniądze związane z majątkiem sprzed ogłoszenia upadłości. To, że fizycznie wpływ będzie dopiero teraz, niekoniecznie oznacza, że można to traktować jak zwykły bieżący dochód. Syndyk i tak może zobaczyć wpływ na koncie, więc lepiej od razu napisać mu krótką informację, że chodzi o zwrot kaucji za najem wpłaconej przed upadłością. Dobrze mieć też potwierdzenie przelewu kaucji albo umowę najmu, żeby było jasne, skąd te pieniądze są. Czy całość trafi do masy upadłości, to już zależy od oceny syndyka i konkretnej sytuacji. Samodzielne wydanie tych pieniędzy bez kontaktu z syndykiem mogłoby potem niepotrzebnie narobić problemów. Masz w umowie najmu zapisane, kiedy i w jakiej wysokości kaucja ma być zwrócona?
A
Agnieszka 2026-07-08 17:25
Tak, taki zwrot kaucji zgłosiłbym syndykowi, bo to jest wierzytelność albo środki związane z majątkiem, który istniał jeszcze przed ogłoszeniem upadłości. Skoro kaucja była wpłacona przed upadłością, to syndyk może uznać, że prawo do jej zwrotu wchodzi do masy upadłości. Nie chodzi tu o to, że na pewno od razu zabierze całe 2500 zł, tylko o to, żeby nie było później zarzutu, że coś zostało pominięte albo ukryte. W praktyce wystarczy zwykle napisać do syndyka krótką informację, że po rozwiązaniu umowy najmu właściciel ma zwrócić kaucję w konkretnej kwocie i podać przewidywaną datę wpływu. Dobrze też zachować potwierdzenie wpłaty kaucji, umowę najmu i korespondencję z właścicielem o zwrocie. Jeżeli pieniądze wpłyną na konto, to i tak syndyk może to zobaczyć przy analizie rachunku, więc lepiej uprzedzić temat wprost. Masz już od syndyka wskazane, jakie wpływy na konto masz mu zgłaszać na bieżąco?
M
Maja 2026-07-12 09:20
Tak, taki zwrot kaucji zgłosiłbym syndykowi, bo to jest wierzytelność/prawo do pieniędzy, które powstało jeszcze przed ogłoszeniem upadłości. Sam fakt, że przelew przyjdzie dopiero teraz, raczej nie zmienia tego, że chodzi o środki związane z umową najmu sprzed upadłości. Syndyk i tak zobaczy wpływ na konto, więc lepiej od razu opisać, skąd jest ta kwota i za co została zwrócona. W praktyce można wysłać mu krótką wiadomość, że właściciel zwraca kaucję 2500 zł po rozliczeniu mieszkania, oraz dołączyć potwierdzenie przelewu albo korespondencję z właścicielem. To nie znaczy automatycznie, że całość zostanie zabrana, ale decyzja co do masy upadłości jest po stronie syndyka. Gdyby była potrącona jakaś część za szkody lub opłaty, też dobrze to jasno pokazać. Czy umowa najmu była zawarta i zakończona jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, czy już po?
J
Julka 2026-07-14 20:01
Ja bym to zgłosił syndykowi od razu, bo u mnie przy upadłości pytali o każdy wpływ na konto, nawet jeśli pieniądze wynikały z czegoś sprzed ogłoszenia upadłości. Masz już od syndyka jakieś wytyczne, jak informować o takich wpłatach?
D
DTFPro 2026-07-16 21:05
Odpowiedź do Julka
Ja bym to zgłosił syndykowi od razu, bo u mnie przy upadłości pytali o każdy wpływ na konto, nawet jeśli pieniądze wynikały z czegoś sprzed ogłoszenia upadłości
Julka dobrze pisze, u mnie też syndyk interesował się praktycznie każdym większym wpływem na konto po ogłoszeniu upadłości. Miałem podobną sytuację, tylko chodziło o rozliczenie nadpłaty za media z wcześniejszego najmu, i po prostu wysłałem krótką informację mailem z kwotą oraz skąd te pieniądze są. Nie robił z tego problemu, ale chciał mieć to odnotowane, bo wpływ pojawił się już w trakcie postępowania. Kaucja może być traktowana jako wierzytelność, która istniała wcześniej, więc syndyk raczej będzie chciał o tym wiedzieć. Lepiej, żeby dowiedział się od Ciebie, a nie dopiero z historii rachunku. Ja bym nie kombinował z odbiorem gotówki ani przelewaniem na inne konto, bo to tylko tworzy niepotrzebne pytania. Masz z syndykiem kontakt mailowy, żeby mu to po prostu zgłosić przed wpływem?
P
PrasaExpert 2026-07-21 07:16
Tak, zgłosiłbym to syndykowi, bo to zwrot środków związanych z majątkiem sprzed ogłoszenia upadłości. Lepiej krótko poinformować go mailowo i zapytać, czy ma jakieś dyspozycje co do tej wpłaty.