Upadłość komisu samochodowego a auta przyjęte od klientów – czy syndyk może je zatrzymać?

A
Andrzej_z_komisu
· 2026-07-09 16:53
Prowadzę komis samochodowy jako jednoosobową działalność i jestem na etapie składania wniosku o upadłość, bo zadłużenie przekroczyło już około 280 tys. zł. Na placu mam obecnie kilka aut przyjętych w komis od klientów, z czego dwa są już po podpisaniu umów z kupującymi, ale pieniądze jeszcze nie zostały rozliczone. Samochody formalnie nie są moje, ale stoją u mnie, są wystawione na sprzedaż i mam do nich dokumenty oraz kluczyki. Jeden z właścicieli auta dzwoni codziennie i żąda natychmiastowego wydania pojazdu, bo boi się, że po wejściu syndyka straci nad nim kontrolę. Zastanawiam się, czy takie samochody mogą zostać potraktowane jako majątek firmy tylko dlatego, że znajdują się na placu komisu w dniu ogłoszenia upadłości. Czy syndyk może zatrzymać auta przyjęte w komis do czasu wyjaśnienia sprawy? Jak w takiej sytuacji wygląda rozliczenie prowizji komisu i pieniędzy od kupujących, jeśli sprzedaż była już rozpoczęta przed upadłością?

Odpowiedzi (1)

D
DTFPro 2026-07-09 17:37
Kluczowe będzie to, co dokładnie wynika z umów komisu i czy da się łatwo wykazać, że auta są własnością klientów, a nie składnikiem Twojego majątku. Sam fakt, że stoją na Twoim placu i są wystawione przez Twoją firmę, może powodować zamieszanie przy spisie masy upadłości, więc dokumenty będą tu miały duże znaczenie. Przy autach już sprzedanych osobny problem to pieniądze od kupujących, bo jeśli wpłyną na Twoje konto firmowe, syndyk może traktować je jako środki w masie, dopóki właściciele aut nie wykażą swoich roszczeń. W praktyce właściciele samochodów mogą musieć zgłaszać, że dana rzecz nie należy do upadłego albo że przysługuje im konkretna kwota z rozliczenia sprzedaży. Dużo zależy też od tego, czy przeniesienie własności na kupującego już nastąpiło, czy umowa jest jeszcze na etapie nierozliczonym. Dobrze też uważać na jakiekolwiek rozliczenia „bokiem” tuż przed upadłością, bo potem mogą być podważane. Ja bym rozdzielił dokumentacyjnie każde auto: właściciel, umowa komisu, stan sprzedaży, kwoty, prowizja i przepływ pieniędzy. Czy w umowach masz jasno zapisane, że właścicielem auta do momentu sprzedaży pozostaje klient?