Upadłość konsumencka a zwrot nadpłaty za prąd — czy trzeba zgłosić to syndykowi?
E
Ela_po_pracy
Jestem już po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i czekam na ustalenie planu spłaty. Ostatnio dostałam informację od dostawcy energii, że po rozliczeniu rocznym wychodzi mi około 430 zł nadpłaty i kwota ma wrócić na konto. Zastanawiam się, czy taki zwrot za rachunki sprzed kilku miesięcy trzeba zgłosić syndykowi. Czy ktoś miał podobną sytuację przy zwykłych rozliczeniach za media?
Odpowiedzi (8)
S
Serwisant
2026-07-10 07:52
Taki zwrot raczej trzeba potraktować jako składnik majątku po ogłoszeniu upadłości i zgłosić syndykowi, nawet jeśli chodzi tylko o rozliczenie mediów. Przy małej kwocie syndyk może różnie do tego podejść, ale lepiej mieć ślad, że informacja została przekazana.
M
Maja
2026-07-10 08:07
U mnie syndyk chciał mieć informację o każdym wpływie na konto w trakcie postępowania, nawet jeśli chodziło o zwykłe rozliczenie mediów. Taka nadpłata za prąd raczej nie jest „nowym dochodem”, tylko zwrotem wcześniej zapłaconych rachunków, ale i tak może być różnie traktowana zależnie od etapu sprawy. Ja bym po prostu wysłał krótkiego maila do syndyka z kwotą i informacją, skąd jest przelew, żeby potem nie było nieporozumień. Czy ta nadpłata dotyczy okresu już po ogłoszeniu upadłości, czy jeszcze sprzed niej?
D
DTFPro
2026-07-14 08:44
Odpowiedź do Maja
U mnie syndyk chciał mieć informację o każdym wpływie na konto w trakcie postępowania, nawet jeśli chodziło o zwykłe rozliczenie mediów. Taka nadpłata za prąd r
Maja dobrze to ujęła, bo u mnie było podobnie: syndyk interesował się każdym wpływem, nawet takim „technicznym” zwrotem. Miałem kiedyś nadpłatę za gaz i po prostu wysłałem krótką informację z kwotą oraz skan rozliczenia, bez robienia z tego większej sprawy. U mnie nie potraktowano tego jak dodatkowego zarobku, tylko jako zwrot wcześniej opłaconych rachunków, ale przynajmniej nie było później tłumaczenia, skąd przyszły pieniądze. A masz już kontakt mailowy do syndyka, żeby to szybko zgłosić?
A
Atryk
2026-07-10 10:15
To raczej nie jest „zwykły prezent” od dostawcy, tylko zwrot Twoich środków z wcześniejszych wpłat, więc przy trwającym postępowaniu lepiej nie zakładać z góry, że syndyka to nie interesuje. Masz już kontakt mailowy do syndyka, żeby po prostu przesłać mu informację o kwocie i źródle zwrotu?
P
PloterPro
2026-07-10 16:39
Odpowiedź do Atryk
To raczej nie jest „zwykły prezent” od dostawcy, tylko zwrot Twoich środków z wcześniejszych wpłat, więc przy trwającym postępowaniu lepiej nie zakładać z góry,
Zgadzam się z Atrykiem, że to raczej trzeba traktować jako zwrot wcześniej wpłaconych pieniędzy, a nie jakąś dodatkową korzyść od dostawcy. Przy upadłości problemem bywa właśnie to, że nawet małe kwoty potrafią później wyjść w rozliczeniach i lepiej mieć ślad, że temat został zgłoszony. Ja bym po prostu napisał do syndyka krótkiego maila, że dostawca energii zwraca nadpłatę około 430 zł z rozliczenia rocznego i zapytać, jak to ująć. Bez robienia z tego wielkiej sprawy, tylko informacyjnie. Taka kwota może być uznana za zwykłe rozliczenie kosztów życia, ale decyzja nie powinna opierać się wyłącznie na domysłach. Zwłaszcza że jesteś jeszcze przed ustaleniem planu spłaty, więc postępowanie nadal trwa. Dobrze też zachować wiadomość od dostawcy i potwierdzenie wpływu na konto. A ta nadpłata dotyczy okresu już po ogłoszeniu upadłości, czy jeszcze sprzed niej?
P
Patrycja
2026-07-10 17:27
Odpowiedź do PloterPro
Zgadzam się z Atrykiem, że to raczej trzeba traktować jako zwrot wcześniej wpłaconych pieniędzy, a nie jakąś dodatkową korzyść od dostawcy. Przy upadłości probl
PloterPro ma rację, u mnie podobna nadpłata za media była potraktowana raczej jako korekta wcześniejszych rachunków, ale i tak dałem znać syndykowi mailowo. Nie było z tego żadnej afery, po prostu odpisał, żebym zachował potwierdzenie rozliczenia i wpływu na konto. Przy takich kwotach często chodzi bardziej o porządek w papierach niż o samą sumę. Masz już kontakt mailowy z syndykiem, żeby wysłać mu takie rozliczenie?
P
Pawel
2026-07-10 17:33
Taką nadpłatę zwykle traktuje się jako składnik majątku albo bieżący wpływ, więc ja bym po prostu poinformował syndyka mailowo i zostawił ślad, że nic nie było ukrywane. Masz już ustaloną masę upadłości, czy syndyk jeszcze zbiera informacje?
F
FarbaSpec
2026-07-16 09:21
Taki zwrot raczej zgłosiłabym syndykowi, bo po ogłoszeniu upadłości zwykle lepiej nie pomijać żadnych wpływów na konto, nawet jeśli to tylko rozliczenie za prąd. Dużo może zależeć od tego, czy nadpłata powstała już po ogłoszeniu upadłości, czy dotyczy wcześniejszych rachunków.