KRZ: wygrana licytacja komory chłodniczej od syndyka, ale agregat nie chłodzi i brak książki serwisowej — co przy odbiorze?

E
Ela_z_bloku
· 2026-07-10 07:21
Prowadzę małą spółkę z o.o. w branży gastronomicznej i przez KRZ wygrałam licytację komory chłodniczej z agregatem po upadłej hurtowni mięsa. Cena przybicia to 27 600 zł netto, wadium już zaliczone, a syndyk wyznaczył odbiór na przyszły tydzień po dopłacie reszty kwoty. Na oględzinach komora wyglądała kompletnie, ale nie była wtedy uruchamiana, bo podobno obiekt miał odcięte zasilanie. Teraz dostałam informację od pracownika magazynu, że agregat po podłączeniu tylko buczy, nie schodzi do zadanej temperatury i nie ma książki serwisowej ani dokumentów dotyczących czynnika chłodniczego. W opisie licytacji było napisane „komora chłodnicza sprawna, demontaż i transport po stronie kupującego”, bez dodatkowych zastrzeżeń. Zastanawiam się, czy przy takim odbiorze od syndyka w ogóle wpisuje się takie uwagi do protokołu, czy uznaje się, że kupujący bierze wszystko w stanie zastanym. Czy ktoś miał podobną sytuację z chłodnią lub urządzeniem chłodniczym z masy upadłości i wie, jak to wygląda na etapie odbioru?

Odpowiedzi (1)

P
PloterPro 2026-07-10 08:38
Miałem podobną sytuację z urządzeniem po upadłości i u mnie kluczowe było to, żeby przy odbiorze nie podpisać niczego „na gładko”. Jeśli agregat nie chłodzi, to wpisałbym to w protokół odbioru dokładnie: że urządzenie uruchomione, sprężarka/wentylatory działają albo nie działają, temperatura nie spada, brak książki serwisowej i brak potwierdzenia czynnika. Syndyk zwykle będzie mówił, że sprzedaż jest w stanie zastanym, ale stan zastany też da się opisać, żeby potem nie było, że odebraliście sprawne. Dobrze mieć ze sobą chłodnika, nawet odpłatnie na godzinę, bo od razu powie, czy to drobiazg typu presostat, brak czynnika, czy temat na kilka tysięcy. U mnie brak dokumentacji później wyszedł bokiem przy serwisie i kontroli, bo nikt nie chciał brać odpowiedzialności za historię urządzenia. Z dopłatą reszty kwoty bym się nie spieszył bez pisemnego potwierdzenia, co dokładnie odbieracie i w jakim stanie. Masz w ogłoszeniu licytacji napisane, że agregat jest sprawny albo że komora była „kompletna i działająca”?