Upadłość konsumencka a wczasy pod gruszą z pracy — czy trzeba zgłosić je syndykowi?
I
Iwona_z_ksiegowosci
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i w pracy dostałam informację, że mogę otrzymać dofinansowanie z ZFŚS, tak zwane wczasy pod gruszą. Kwota ma trafić normalnie na moje konto razem z innymi przelewami od pracodawcy. Czy taki przelew trzeba zgłosić syndykowi i czy może zostać potraktowany jak dodatkowy dochód?
Odpowiedzi (6)
D
DTFPro
2026-07-14 20:37
A na jakim etapie dokładnie jest sprawa: masa upadłości już ustalona i masz plan spłaty, czy syndyk nadal prowadzi postępowanie? To może mieć znaczenie, bo taki przelew z ZFŚS może być różnie potraktowany w zależności od momentu i zasad wypłat u pracodawcy.
A
Atryk
2026-07-15 07:25
Odpowiedź do DTFPro
A na jakim etapie dokładnie jest sprawa: masa upadłości już ustalona i masz plan spłaty, czy syndyk nadal prowadzi postępowanie? To może mieć znaczenie, bo taki
DTFPro dobrze zwrócił uwagę na etap sprawy, bo bez tego ciężko coś sensownie ocenić. Inaczej wygląda sytuacja, gdy syndyk nadal zbiera informacje o majątku i wpływach, a inaczej gdy jest już plan spłaty i sprawa idzie swoim trybem. Istotne może być też to, czy to dofinansowanie jest jednorazowe, socjalne i uzależnione od sytuacji rodzinnej, czy pracodawca traktuje je po prostu jak dodatkowy składnik wypłaty. Skoro przelew ma iść normalnie na konto, to pewnie syndyk i tak może go zauważyć przy analizie wpływów. Ja bym tu bardziej rozdzielił dwie rzeczy: samo poinformowanie o przelewie i to, czy ta kwota faktycznie wejdzie do masy albo będzie liczona jako dochód. To nie zawsze musi oznaczać automatyczne zabranie całej kwoty. Dużo zależy od tego, jakie masz teraz ustalenia z syndykiem i czy masz wyznaczoną kwotę pozostawianą na życie. Masz już ustalony plan spłaty, czy postępowanie nadal prowadzi syndyk?
A
Agnieszka
2026-07-15 09:06
Odpowiedź do DTFPro
A na jakim etapie dokładnie jest sprawa: masa upadłości już ustalona i masz plan spłaty, czy syndyk nadal prowadzi postępowanie? To może mieć znaczenie, bo taki
DTFPro dobrze zwrócił uwagę na etap sprawy, bo inaczej wygląda sytuacja, gdy syndyk nadal zbiera informacje o majątku i dochodach, a inaczej po ustaleniu planu spłaty. Taki przelew z ZFŚS może zostać potraktowany jako dodatkowe świadczenie od pracodawcy, więc dobrze go po prostu zgłosić syndykowi, zwłaszcza jeśli wpływa na konto w trakcie postępowania. Sama nazwa „wczasy pod gruszą” nie przesądza jeszcze, czy całość zostanie zajęta, bo znaczenie mogą mieć źródło wypłaty, regulamin funduszu i Twoja sytuacja rodzinna. Masz już ustalony plan spłaty, czy syndyk nadal prowadzi sprawę?
M
Maja
2026-07-15 08:34
A na jakim etapie dokładnie jesteś, już po ogłoszeniu upadłości i masz syndyka, czy dopiero po złożeniu wniosku? Pytam, bo to może mieć znaczenie przy ocenie takich wpływów. „Wczasy pod gruszą” zwykle są świadczeniem z ZFŚS, ale skoro pieniądze mają wejść normalnie na konto, syndyk może to po prostu zobaczyć w historii rachunku. Moim zdaniem lepiej nie traktować tego jak czegoś zupełnie poza sprawą, bo później może wyjść niepotrzebne zamieszanie przy wyjaśnianiu przelewów. Dużo zależy też od kwoty i od tego, czy masz już ustalony plan spłaty, czy masa upadłości jest jeszcze na etapie działania syndyka. Pracodawca pewnie zaksięguje to jako świadczenie socjalne, ale dla syndyka sam wpływ na konto może wyglądać jak dodatkowe pieniądze. Masz już jakieś pismo od syndyka, w którym wskazał, jakie wpływy masz mu zgłaszać?
P
PrasaExpert
2026-07-18 08:41
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdym dodatkowym przelewie od pracodawcy, nawet jeśli to był ZFŚS, ale nie potraktował tego automatycznie jak pensji. Zgłosiłam mu kwotę i tytuł przelewu, a on dopiero ocenił, czy coś z tego wchodzi do masy.
D
Drukarniarz
2026-07-21 17:22
Tak, taki przelew lepiej zgłosić syndykowi, bo w trakcie upadłości praktycznie każdy dodatkowy wpływ na konto może mieć znaczenie. Dofinansowanie z ZFŚS nie zawsze jest traktowane tak samo jak zwykła premia czy wynagrodzenie, ale syndyk może chcieć wiedzieć, z jakiego tytułu przyszły pieniądze i czy wchodzą do masy upadłości. Dobrze mieć też decyzję albo informację z pracy, że to są „wczasy pod gruszą”, a nie dodatkowy składnik pensji. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie syndyka?