Upadłość konsumencka a zwrot składki za niewykorzystane ubezpieczenie — czy trzeba zgłosić to syndykowi?
P
PawelPoGodzinach
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i niedawno sprzedałem samochód, który wcześniej był normalnie ubezpieczony. Po rozwiązaniu polisy ubezpieczyciel ma zwrócić mi część składki za niewykorzystany okres, prawdopodobnie kilkaset złotych. Pieniądze mają trafić na moje konto, z którego opłacam bieżące rachunki i zakupy. Nie wiem, czy taki zwrot traktuje się jak zwykły zwrot moich pieniędzy, czy jako dodatkowy wpływ, który powinien zainteresować syndyka. Czy trzeba zgłosić taki zwrot syndykowi? Czy ma znaczenie, że polisa była opłacona jeszcze przed ogłoszeniem upadłości?
Odpowiedzi (10)
E
Ewelina
2026-07-16 12:54
Taki zwrot składki to raczej składnik majątkowy/środki, które pojawiają się w trakcie postępowania, więc zgłosiłbym to syndykowi zamiast samemu zakładać, że można je normalnie wydać. Czy samochód był sprzedany za zgodą syndyka albo już poza masą upadłości?
P
PraktykDTG
2026-07-18 09:40
Odpowiedź do Ewelina
Taki zwrot składki to raczej składnik majątkowy/środki, które pojawiają się w trakcie postępowania, więc zgłosiłbym to syndykowi zamiast samemu zakładać, że moż
Ewelina dobrze zwróciła uwagę na kluczową rzecz: w upadłości lepiej traktować taki zwrot jako środki, które mogą interesować syndyka, a nie jako zwykły „bonus” do swobodnego wydania. Nawet jeśli to tylko kilkaset złotych i wynika z wcześniejszej polisy, pieniądze pojawiają się już w trakcie postępowania, więc dobrze mieć jasność, czy wchodzą do masy upadłości. Dużo zależy też od tego, jaki był status samochodu i czy jego sprzedaż była uzgodniona z syndykiem. Czy auto było ujęte w masie upadłości, czy zostało wcześniej wyłączone albo sprzedane już po zgodzie syndyka?
D
DrukarniaX
2026-07-18 18:58
Odpowiedź do Ewelina
Taki zwrot składki to raczej składnik majątkowy/środki, które pojawiają się w trakcie postępowania, więc zgłosiłbym to syndykowi zamiast samemu zakładać, że moż
Też bym to najpierw wyjaśnił z syndykiem, bo skoro zwrot pojawia się już w trakcie upadłości, to może być różnie potraktowany. Auto było jeszcze w masie upadłości, czy sprzedaż odbyła się już po wyłączeniu/za zgodą syndyka?
J
Julka
2026-07-16 18:36
Tak, taki zwrot składki w trakcie upadłości zwykle lepiej zgłosić syndykowi, bo może być potraktowany jako składnik majątku albo wpływ na konto podlegający rozliczeniu. Dużo zależy od tego, czy samochód był już objęty masą upadłości i za czyje środki była opłacona polisa.
O
Olek
2026-07-16 21:21
Tu bym ostrożnie nie zakładał, że to tylko „zwrot swoich pieniędzy” bez znaczenia dla postępowania. W upadłości nawet takie kilkaset złotych może być potraktowane jako wpływ do majątku upadłego, zwłaszcza jeśli prawo do zwrotu powstało już w trakcie postępowania albo dotyczyło składnika majątku objętego upadłością. Lepiej po prostu poinformować syndyka, krótko opisując skąd jest przelew, zamiast potem tłumaczyć się z pominięcia. Czy samochód był sprzedany za zgodą syndyka albo przez syndyka?
P
Patrycja
2026-07-16 22:53
Taki zwrot składki raczej nie jest zwykłym „prezentem” od ubezpieczyciela, tylko pieniędzmi wynikającymi z rozwiązania umowy, która istniała już wcześniej. W upadłości konsumenckiej istotne jest to, że syndyk zwykle interesuje się majątkiem i wpływami, które mogą wchodzić do masy upadłości, nawet jeśli kwota nie jest duża. Kilkaset złotych może wydawać się drobiazgiem, ale ukrywanie albo przemilczanie takich wpływów może później niepotrzebnie narobić problemów. Ja bym po prostu wysłał syndykowi krótką informację, że po sprzedaży auta ubezpieczyciel zwróci część składki i podał przewidywaną kwotę oraz datę wpływu, jeśli ją znasz. Syndyk wtedy sam określi, czy te pieniądze zostają u Ciebie na bieżące koszty, czy mają być przekazane do masy. To też daje ślad, że niczego nie zatajałeś. Dużo zależy od etapu postępowania i tego, czy masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze przed jego ustaleniem. Na jakim etapie upadłości teraz jesteś?
T
Tomek
2026-07-18 14:33
Odpowiedź do Patrycja
Taki zwrot składki raczej nie jest zwykłym „prezentem” od ubezpieczyciela, tylko pieniędzmi wynikającymi z rozwiązania umowy, która istniała już wcześniej. W up
Zgadzam się z Patrycją, tu raczej kluczowe jest to, że ten zwrot wynika z polisy zawartej jeszcze przed albo w trakcie postępowania, a nie jest jakimś nowym „zarobkiem” znikąd. Przy upadłości lepiej nie traktować takich wpływów jak całkiem prywatnych, nawet jeśli kwota jest niewielka i ma iść na zwykłe rachunki. Ja bym po prostu dał syndykowi krótką informację, że taki zwrot ma wpłynąć, żeby potem nie było nieporozumień przy analizie konta. A samochód był sprzedany już po ogłoszeniu upadłości czy wcześniej?
A
Atryk
2026-07-30 08:47
Odpowiedź do Tomek
Zgadzam się z Patrycją, tu raczej kluczowe jest to, że ten zwrot wynika z polisy zawartej jeszcze przed albo w trakcie postępowania, a nie jest jakimś nowym „za
Tomek, też mi się wydaje, że tu może mieć znaczenie, kiedy ta polisa była zawarta i z jakich środków opłacona. Trochę inaczej wygląda zwrot składki za coś opłaconego jeszcze sprzed ogłoszenia upadłości, a trochę inaczej, jeśli składka była płacona już w trakcie postępowania z pieniędzy zostawianych na bieżące życie. Sama kwota pewnie nie jest duża, ale przy syndyku czasem właśnie takie drobne wpływy potrafią później robić niepotrzebne zamieszanie. Ja bym tego raczej nie traktował jak zwykłego „bonusowego” przelewu, tylko jako coś związanego z majątkiem i wcześniejszą umową. Pytanie też, czy samochód był w masie upadłości, czy sprzedaż była już uzgadniana z syndykiem. Jeśli syndyk wiedział o sprzedaży auta, to chyba logiczne byłoby też powiedzieć mu o zwrocie z polisy. Czy autor wątku ma już ustalone, czy ten samochód formalnie wchodził do masy upadłości?
D
Darek
2026-07-22 11:28
Tak, zgłosiłbym to syndykowi, nawet jeśli kwota nie jest duża i wygląda jak zwykły zwrot za niewykorzystaną polisę. W upadłości konsumenckiej takie wpływy na konto mogą być traktowane jako składnik majątku albo dochód, więc lepiej, żeby syndyk wiedział, skąd te pieniądze pochodzą. Sam fakt, że to zwrot składki, nie oznacza automatycznie, że można tym swobodnie dysponować bez poinformowania. Czy samochód był sprzedany za zgodą syndyka albo w ramach masy upadłości?
T
TestKolorow
2026-07-29 07:27
Raczej nie traktowałbym tego automatycznie jak zwykłego „zwrotu moich pieniędzy”, bo w upadłości znaczenie może mieć nawet taki wpływ na konto, jeśli dotyczy majątku albo rozliczeń z okresu postępowania. Kilkaset złotych może wydawać się drobiazgiem, ale syndyk i tak powinien wiedzieć, skąd pojawił się przelew, żeby potem nie było nieporozumień. Ja bym po prostu krótko poinformował syndyka, że chodzi o zwrot niewykorzystanej składki po sprzedaży auta, bez kombinowania z tym na własną rękę. Auto było sprzedane już po ogłoszeniu upadłości czy jeszcze przed?