Upadłość konsumencka a zasiłek chorobowy z ZUS — czy trzeba zgłosić go syndykowi?

S
Sylwia_87
· 2026-07-17 19:26
Czy w trakcie upadłości konsumenckiej zasiłek chorobowy wypłacany przez ZUS należy zgłosić syndykowi jako dodatkowe świadczenie? Chodzi o sytuację, w której osoba upadła normalnie pracuje, ale przez dłuższe zwolnienie lekarskie część wynagrodzenia zastępuje wypłata z ZUS. Czy syndyk traktuje taki zasiłek tak samo jak wynagrodzenie za pracę, czy jako osobny wpływ wymagający odrębnego poinformowania? Interesuje mnie również, czy znaczenie ma wysokość zasiłku oraz to, że środki wpływają bezpośrednio na rachunek bankowy upadłego. Czy w takim przypadku należy czekać na stanowisko syndyka, czy samodzielnie przekazać informację o wypłacie?

Odpowiedzi (9)

T
TechNadruk 2026-07-17 22:02
Czy ten zasiłek z ZUS wpływa na to samo konto i zastępuje normalną pensję za okres choroby, czy jest to dodatkowa wypłata obok wynagrodzenia? Od tego może zależeć, jak syndyk go potraktuje w praktyce.
K
Kamil 2026-07-18 08:44
Odpowiedź do TechNadruk
Czy ten zasiłek z ZUS wpływa na to samo konto i zastępuje normalną pensję za okres choroby, czy jest to dodatkowa wypłata obok wynagrodzenia? Od tego może zależ
TechNadruk dobrze zwrócił uwagę na sposób wypłaty, bo tu chyba kluczowe jest, czy ZUS tylko przejął wypłatę za czas choroby, czy pojawił się osobny wpływ ponad normalne dochody. W praktyce może to wyglądać inaczej, jeśli za część miesiąca była pensja od pracodawcy, a za część zasiłek z ZUS. Syndyk i tak zwykle patrzy na realne wpływy na konto oraz ich źródło, więc sam opis przelewu też może mieć znaczenie. Dla mnie istotne byłoby jeszcze, czy wcześniej syndyk miał zgłoszone stałe wynagrodzenie i czy teraz kwota łączna za miesiąc się zmieniła. Jeśli zasiłek tylko zastąpił pensję, to sytuacja jest trochę inna niż przy dodatkowym świadczeniu obok wypłaty. Przy dłuższym L4 może też dojść do tego, że pracodawca przestaje płacić wynagrodzenie chorobowe, a zaczyna płacić ZUS. Czy w tym miesiącu dostałeś jednocześnie przelew od pracodawcy i z ZUS?
O
Olek 2026-07-18 07:57
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdym regularnym wpływie, nawet jeśli to było tylko zastąpienie pensji zasiłkiem chorobowym z ZUS. Traktował to podobnie jak wynagrodzenie, bo chodziło o dochód w danym miesiącu, a nie o nazwę przelewu. Po prostu wysłałem mu informację, że zamiast części wypłaty będzie przelew z ZUS i dołączyłem potwierdzenie, bez robienia z tego większej sprawy. Masz już ustalone z syndykiem, czy co miesiąc wysyłasz mu zestawienie wpływów?
A
Ania 2026-07-24 18:40
Odpowiedź do Olek
U mnie syndyk chciał wiedzieć o każdym regularnym wpływie, nawet jeśli to było tylko zastąpienie pensji zasiłkiem chorobowym z ZUS. Traktował to podobnie jak wy
Olek dobrze to ujął: przy zasiłku chorobowym z ZUS zwykle liczy się to, że jest to dochód zastępujący pensję za dany okres, więc syndyk może potraktować go podobnie jak wynagrodzenie. Ja bym po prostu dał znać syndykowi, że w tym miesiącu część wypłaty przyszła z ZUS zamiast od pracodawcy.
P
Patrycja 2026-07-20 19:32
Tak, zgłosiłbym to syndykowi, bo to nadal wpływ zastępujący wynagrodzenie, tylko wypłacany przez ZUS. Zwykle traktuje się go podobnie jak pensję, ale dobrze doprecyzować, czy syndyk chce osobnej informacji przy każdej wypłacie.
K
Krawiec 2026-07-27 22:30
Odpowiedź do Patrycja
Tak, zgłosiłbym to syndykowi, bo to nadal wpływ zastępujący wynagrodzenie, tylko wypłacany przez ZUS. Zwykle traktuje się go podobnie jak pensję, ale dobrze dop
Też bym to rozumiał podobnie jak Patrycja, bo przy dłuższym L4 ten zasiłek po prostu wchodzi w miejsce części pensji, a nie jest jakimś zupełnie oderwanym dochodem. Dla syndyka znaczenie ma raczej sam wpływ i jego źródło, więc lepiej, żeby wiedział, że zamiast pełnego wynagrodzenia pojawi się wypłata z ZUS. W praktyce może być tak, że potrącenia i kwoty wolne będą liczone podobnie jak przy wynagrodzeniu, ale technicznie przelew przychodzi od innego podmiotu. Ja bym wysłał krótką informację, że od danego miesiąca część dochodu będzie wypłacana jako zasiłek chorobowy, i zapytał, czy wystarczy jednorazowe zgłoszenie. To raczej porządkuje sprawę, niż tworzy jakiś osobny problem. Zwłaszcza gdy wcześniej syndyk miał obraz stałego wynagrodzenia, a teraz kwoty na koncie mogą wyglądać inaczej. Czy ZUS wypłaca ten zasiłek bezpośrednio Tobie, czy przechodzi on jeszcze przez pracodawcę?
M
Maja 2026-07-24 07:25
Zgłosiłbym to syndykowi, bo dla niego to nadal wpływ zastępujący część pensji, nawet jeśli technicznie wypłaca go ZUS. Zwykle jest traktowany podobnie do wynagrodzenia, ale dobrze doprecyzować, czy ZUS wypłaca go bezpośrednio na Twoje konto?
P
Pawel 2026-07-27 08:29
Raczej nie traktowałbym tego jako „dodatkowego” świadczenia w sensie jakiegoś ekstra dochodu obok pensji. Zasiłek chorobowy z ZUS zwykle zastępuje wynagrodzenie za czas choroby, więc w praktyce syndyk patrzy na to podobnie jak na bieżący dochód z pracy, tylko wypłacany z innego źródła. To nie znaczy jednak, że można to przemilczeć, zwłaszcza jeśli wcześniej wpływała pensja od pracodawcy, a teraz nagle pojawia się przelew z ZUS. Syndyk i tak powinien mieć jasność, skąd są wpływy i dlaczego zmieniła się ich wysokość albo nadawca. Często wystarczy zwykła informacja mailowa, że za dany okres zamiast wynagrodzenia była wypłata zasiłku chorobowego. Nie robiłbym z tego osobnej „kategorii” majątku, ale też nie zakładałbym, że syndyk sam się domyśli po przelewie. Dużo zależy od tego, czy zasiłek wpływa na konto upadłego, czy bezpośrednio jest potrącany w jakiejś części. Czy syndyk ma już wgląd w rachunek, na który ZUS wypłaca ten zasiłek?
D
DrukarniaX 2026-07-27 22:57
Taki zasiłek z ZUS zwykle jest traktowany podobnie jak zastępstwo wynagrodzenia, ale i tak dałbym syndykowi krótką informację, żeby nie wyglądało to jak nowy, ukryty wpływ. Czy ZUS wypłaca go bezpośrednio Tobie, czy przez pracodawcę?