Sprzedaż mleka po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy mleczarnia może potrącić stare zaległości?
K
Karolina_z_Woli
Prowadzę gospodarstwo mleczne i jestem już po obwieszczeniu o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego. Co miesiąc oddaję mleko do tej samej mleczarni, ale mam u nich zaległość za wcześniejsze faktury za pasze i środki do higieny. Teraz przy rozliczeniu za około 18 tysięcy litrów mleka dostałam informację, że część wypłaty może zostać potrącona na ten stary dług. Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa rolnego mleczarnia może sama pomniejszyć bieżącą należność za dostawy mleka? Czy ktoś miał podobną sytuację na etapie układania spisu wierzytelności?
Odpowiedzi (1)
M
MaszynaSzyje
2026-07-17 21:45
Po obwieszczeniu restrukturyzacji potrącanie starych zobowiązań zwykle nie jest już takie proste, bo wierzytelności sprzed otwarcia postępowania wchodzą co do zasady do układu. Mleczarnia może próbować powołać się na potrącenie, ale dużo zależy od dat, rodzaju postępowania i tego, czy warunki do potrącenia istniały już wcześniej. Nie traktowałbym więc samej informacji z mleczarni jako przesądzonej sprawy, tylko sprawdził to z doradcą restrukturyzacyjnym prowadzącym postępowanie. Czy ten dług za pasze i środki powstał w całości przed dniem obwieszczenia?