Sprzedaż mleka po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy mleczarnia może potrącić stare zaległości?
K
Karolina_z_Woli
Prowadzę gospodarstwo mleczne i jestem już po obwieszczeniu o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego. Co miesiąc oddaję mleko do tej samej mleczarni, ale mam u nich zaległość za wcześniejsze faktury za pasze i środki do higieny. Teraz przy rozliczeniu za około 18 tysięcy litrów mleka dostałam informację, że część wypłaty może zostać potrącona na ten stary dług. Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa rolnego mleczarnia może sama pomniejszyć bieżącą należność za dostawy mleka? Czy ktoś miał podobną sytuację na etapie układania spisu wierzytelności?
Odpowiedzi (5)
M
MaszynaSzyje
2026-07-17 21:45
Po obwieszczeniu restrukturyzacji potrącanie starych zobowiązań zwykle nie jest już takie proste, bo wierzytelności sprzed otwarcia postępowania wchodzą co do zasady do układu. Mleczarnia może próbować powołać się na potrącenie, ale dużo zależy od dat, rodzaju postępowania i tego, czy warunki do potrącenia istniały już wcześniej. Nie traktowałbym więc samej informacji z mleczarni jako przesądzonej sprawy, tylko sprawdził to z doradcą restrukturyzacyjnym prowadzącym postępowanie. Czy ten dług za pasze i środki powstał w całości przed dniem obwieszczenia?
T
Tomek
2026-07-17 22:58
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Po obwieszczeniu restrukturyzacji potrącanie starych zobowiązań zwykle nie jest już takie proste, bo wierzytelności sprzed otwarcia postępowania wchodzą co do z
MaszynaSzyje dobrze to ujął, bo po obwieszczeniu nie każda stara zaległość może być po prostu zdjęta z bieżącej wypłaty za mleko. Kluczowe będzie, czy ten dług wobec mleczarni powstał przed otwarciem restrukturyzacji i czy spełniają się warunki do potrącenia w tym konkretnym trybie. Ja bym nie traktował takiej informacji z mleczarni jako przesądzonej, tylko poprosił o podstawę i daty wierzytelności. Masz już nadzorcę układu albo doradcę, który prowadzi sprawę?
M
Maja
2026-07-18 09:19
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Po obwieszczeniu restrukturyzacji potrącanie starych zobowiązań zwykle nie jest już takie proste, bo wierzytelności sprzed otwarcia postępowania wchodzą co do z
MaszynaSzyje dobrze zwrócił uwagę na daty, bo tu chyba cały spór może się o nie rozbić. Inaczej wygląda dług za pasze sprzed obwieszczenia, a inaczej bieżące rozliczenia za mleko po otwarciu restrukturyzacji. Ciekawe też, czy mleczarnia tylko zapowiedziała potrącenie, czy już faktycznie pomniejszyła przelew i jak to opisała w rozliczeniu. Jaki dokładnie rodzaj postępowania restrukturyzacyjnego został otwarty?
D
Darek
2026-07-18 10:51
U mnie była podobna sytuacja po obwieszczeniu i mleczarnia też próbowała „rozliczyć po swojemu” stare zakupy z bieżącą wypłatą za mleko. Doradca od restrukturyzacji od razu zwrócił uwagę, że długi sprzed obwieszczenia nie są zwykłą bieżącą płatnością do potrącania bez sprawdzenia, bo mogą wchodzić do układu. Po krótkim piśmie z numerem postępowania i informacją, żeby kierowali roszczenie przez restrukturyzację, wypłacili bieżące mleko normalnie. Macie już nadzorcę układu i zgłoszone tej mleczarni oficjalne dane postępowania?
K
Krzys
2026-07-29 17:53
Po obwieszczeniu o otwarciu restrukturyzacji takie potrącanie starych zobowiązań nie jest już takie proste, bo wierzytelności sprzed dnia otwarcia postępowania co do zasady wchodzą do układu. Mleczarnia nie może sobie dowolnie pomniejszać bieżącej zapłaty za mleko tylko dlatego, że wcześniej były zaległości za pasze czy chemię. Dużo zależy od tego, kiedy dokładnie powstały obie wierzytelności i czy potrącenie było możliwe już przed obwieszczeniem. Masz już nadzorcę układu albo doradcę restrukturyzacyjnego prowadzącego sprawę?