Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji kontrahent może potrącić starą fakturę z nową płatnością?
Z
Zbyszek_od_umow
Prowadzę firmę, wobec której zostało dokonane obwieszczenie o restrukturyzacji, a jeden z kontrahentów ma wobec mnie starszą niezapłaconą fakturę. Obecnie wykonaliśmy dla niego nowe zlecenie i powinna zostać wystawiona oraz opłacona bieżąca faktura. Kontrahent zapowiedział jednak, że może potrącić swoją wcześniejszą należność z płatności za nowe świadczenie. Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji takie potrącenie jest dopuszczalne bez zgody nadzorcy układu? Interesuje mnie, czy ma znaczenie data powstania obu wierzytelności oraz to, że nowa usługa została wykonana już po obwieszczeniu.
Odpowiedzi (2)
T
Tomek
2026-07-18 10:51
Z mojego doświadczenia kontrahenci często próbują takiego potrącenia „z automatu”, ale po obwieszczeniu restrukturyzacji sprawa nie jest już taka prosta. Duże znaczenie ma to, kiedy powstały obie wierzytelności i czy ta nowa faktura dotyczy świadczenia po obwieszczeniu. U mnie w podobnej sytuacji księgowość od razu rozdzieliła stare saldo od bieżących płatności i kontrahent musiał normalnie zapłacić za nowe zlecenie, a starą fakturę zgłaszał w ramach postępowania. Macie już doradcę restrukturyzacyjnego prowadzącego sprawę?
N
NadrukPlus
2026-07-18 11:17
Co do zasady po obwieszczeniu restrukturyzacji potrącenie „starej” wierzytelności z nową płatnością bywa mocno ograniczone, zwłaszcza jeśli ta nowa faktura dotyczy świadczenia wykonanego już po obwieszczeniu. Taki kontrahent nie zawsze może sobie po prostu jednostronnie pomniejszyć bieżącą zapłatę, bo wcześniejsza należność zwykle wchodzi do układu/restrukturyzacji. Dużo zależy od dat powstania obu wierzytelności i rodzaju postępowania. Kiedy dokładnie wykonaliście nowe zlecenie: przed czy po obwieszczeniu?