KRZ: wygrana licytacja podnośnika nożycowego od syndyka, ale brakuje ładowarki i dokumentów UDT — co przy odbiorze?
K
Kuba_po_godzinach
Wygrałem w KRZ licytację elektrycznego podnośnika nożycowego z masy upadłości i mam umówiony odbiór z hali. W ogłoszeniu była informacja, że sprzęt jest kompletny, ale na zdjęciach nie było osobno pokazanej ładowarki ani dokumentów. Na miejscu okazało się, że podnośnik się podnosi tylko po podpięciu zewnętrznego zasilania, a oryginalnej ładowarki nikt nie może znaleźć. Do tego nie ma decyzji UDT ani książki konserwacji, tylko tabliczka znamionowa na maszynie. Czy odbierać bez ładowarki? Czy wpisywać brak UDT?
Odpowiedzi (4)
M
Marcin
2026-07-21 08:49
Przy odbiorze wpisałbym do protokołu brak ładowarki i dokumentów UDT oraz że sprzęt działa tylko po zewnętrznym zasilaniu, bo przy opisie „kompletny” to nie jest drobiazg. Sprawdź też, czy w regulaminie licytacji nie było wyłączenia rękojmi i zapisu, że kupujesz dokładnie w stanie widocznym przy oględzinach.
A
Ania
2026-07-21 09:04
Odpowiedź do Marcin
Przy odbiorze wpisałbym do protokołu brak ładowarki i dokumentów UDT oraz że sprzęt działa tylko po zewnętrznym zasilaniu, bo przy opisie „kompletny” to nie jes
Marcin dobrze pisze, ja miałem podobnie z maszyną od syndyka i potem liczyło się głównie to, co było wpisane przy wydaniu, a nie ustne zapewnienia z hali. Dopisałbym tam konkretnie brak ładowarki, brak papierów UDT i pracę tylko na zewnętrznym zasilaniu, a przed podpisem sprawdził jeszcze, czy opis „kompletny” nie kłóci się z regulaminem sprzedaży.
A
Agnieszka
2026-07-21 09:25
Tu bym ostrożnie rozdzielił dwie rzeczy: kompletność sprzętu jako przedmiotu sprzedaży i aktualną możliwość legalnej pracy pod UDT. Brak decyzji UDT nie zawsze oznacza, że podnośnik był „niekompletny”, bo dokumenty dozoru często są po stronie historii eksploatacji, a nie wyposażenia maszyny. Co innego ładowarka, bo przy elektrycznym podnośniku może być traktowana jako normalny element użytkowania, zwłaszcza jeśli w ogłoszeniu padło słowo „kompletny”. Przy odbiorze dobrze wpisać w protokół dokładnie stan faktyczny: brak ładowarki, brak dokumentów UDT, praca tylko po zewnętrznym zasilaniu, bez oceniania na gorąco, czy to wada prawna albo techniczna. Nie opierałbym się tylko na rozmowie z pracownikiem hali, bo potem zostaje słowo przeciwko słowu. Zdjęcia, film z próby uruchomienia i adnotacja w protokole mogą mieć większe znaczenie niż sama dyskusja przy bramie. Trzeba też sprawdzić regulamin licytacji i opis z KRZ, bo syndycy często sprzedają „jak jest”, ale to nie kasuje automatycznie rozbieżności z opisem. Masz w ogłoszeniu dosłownie napisane „kompletny” albo tylko ogólny opis stanu?
J
Julka
2026-07-24 09:16
Miałem podobnie przy sprzęcie z masy upadłości: przy odbiorze wpisałem w protokół brak ładowarki i dokumentów UDT, bo potem trudno udowodnić, że tego nie było. Jeśli w ogłoszeniu było „kompletny”, to bez tego bym nie podpisywał odbioru bez zastrzeżeń.