Czy wniosek o przywrócenie terminu do sprzeciwu może zatrzymać egzekucję z emerytury?
G
Grzegorz_76
Dzień dobry, komornik rozpoczął potrącenia z mojej emerytury na podstawie nakazu zapłaty, o którym dowiedziałem się dopiero po zajęciu świadczenia. Przesyłkę z sądu odebrał dorosły domownik w czasie, gdy przebywałem w szpitalu, dlatego nie złożyłem sprzeciwu w terminie. Obecnie przygotowałem wniosek o przywrócenie terminu wraz ze sprzeciwem od nakazu zapłaty. Chciałbym zapytać, czy samo złożenie takich pism może spowodować zatrzymanie potrąceń prowadzonych przez komornika. Czy w tej sytuacji sąd albo komornik może wstrzymać egzekucję do czasu rozpoznania sprawy?
Odpowiedzi (6)
P
Pawel
2026-07-21 07:36
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, więc dobrze od razu dołączyć też wniosek o wstrzymanie wykonania nakazu albo zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Czy we wniosku opisałeś pobyt w szpitalu i masz na to dokumenty?
T
Tomek
2026-07-21 07:45
Odpowiedź do Pawel
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, więc dobrze od razu dołączyć też wniosek o wstrzymanie w
Paweł dobrze zwrócił uwagę, że sam wniosek o przywrócenie terminu ze sprzeciwem nie zatrzymuje potrąceń z emerytury z automatu, więc trzeba osobno wnosić o wstrzymanie wykonania nakazu albo zawieszenie egzekucji. Kluczowe będzie też pokazanie, że pobyt w szpitalu realnie uniemożliwił reakcję w terminie, masz wypis albo inną dokumentację z tego okresu?
D
Drukarniarz
2026-07-21 09:58
Odpowiedź do Pawel
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, więc dobrze od razu dołączyć też wniosek o wstrzymanie w
Paweł dobrze to ujął: samo złożenie sprzeciwu z wnioskiem o przywrócenie terminu nie zatrzyma potrąceń z emerytury, dopóki sąd albo komornik nie ma podstawy do wstrzymania lub zawieszenia egzekucji. Dobrze opisać pobyt w szpitalu konkretnymi datami i dołączyć dokumenty, a czy w piśmie masz osobny wniosek o wstrzymanie wykonania nakazu?
I
Igor
2026-07-21 08:08
U mnie samo złożenie wniosku nie zatrzymało potrąceń, dopiero po decyzji sądu i osobnym wniosku o zawieszenie egzekucji coś ruszyło. Masz potwierdzenie pobytu w szpitalu z datami doręczenia?
A
Ania
2026-07-21 10:14
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie zatrzymuje automatycznie egzekucji, więc dobrze od razu wnieść do sądu także o wstrzymanie wykonania nakazu albo zawieszenie postępowania egzekucyjnego do czasu rozpoznania sprawy. Czy nakaz był z e-sądu, czy z sądu rejonowego?
P
PrasaExpert
2026-07-25 08:41
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie zatrzymuje automatycznie egzekucji. Kluczowe jest to, czy sąd wstrzyma wykonanie nakazu albo czy po przyjęciu sprzeciwu nakaz utraci wykonalność w odpowiednim zakresie. W praktyce dobrze, żeby w piśmie do sądu był też wyraźny wniosek o wstrzymanie egzekucji albo zawieszenie postępowania egzekucyjnego do czasu rozpoznania sprawy. Komornik działa na podstawie tytułu wykonawczego, więc dopóki nie dostanie informacji o zawieszeniu, uchyleniu albo utracie wykonalności, potrącenia mogą iść dalej. Istotne będzie też udokumentowanie pobytu w szpitalu oraz tego, że faktycznie nie miał Pan realnej możliwości odebrania korespondencji i zareagowania w terminie. Sam fakt odbioru przez dorosłego domownika może mieć znaczenie, ale nie przekreśla sprawy, jeśli da się wykazać brak winy w uchybieniu terminu. Czy razem ze sprzeciwem złożył Pan osobny wniosek o wstrzymanie egzekucji?