Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji trzeba informować nowych kontrahentów o postępowaniu?
M
Marcin_z_malej_firmy
Prowadzę małą spółkę z o.o. w branży instalacyjnej i jesteśmy świeżo po obwieszczeniu o restrukturyzacji. Mamy około 280 tys. zł zaległości, głównie wobec hurtowni i kilku podwykonawców, ale bieżące zlecenia dalej realizujemy. W ostatnich dniach odezwały się do nas dwie nowe firmy, które chcą zlecić prace serwisowe na stałej umowie. Nie wiem, czy przy podpisywaniu nowych kontraktów powinienem od razu mówić, że spółka jest w restrukturyzacji, skoro informacja i tak jest publiczna. Z jednej strony nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, a z drugiej boję się, że po takiej informacji rozmowy od razu się urwą. Umowy byłyby na bieżące usługi, płatne co miesiąc, bez zaliczek i bez kredytu kupieckiego. Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji mam obowiązek informować nowych kontrahentów o postępowaniu przed podpisaniem umowy?
Odpowiedzi (9)
M
MaszynaSzyje
2026-07-21 19:58
Samo obwieszczenie restrukturyzacji jest publiczne, więc nowy kontrahent formalnie może to sprawdzić w rejestrze. Co do zasady nie ma automatycznego obowiązku informowania każdej nowej firmy o postępowaniu tylko dlatego, że podpisujecie nową umowę. Problem zaczyna się wtedy, gdy druga strona działałaby w błędnym przekonaniu co do waszej wypłacalności, a wy przyjmowalibyście zobowiązania, wiedząc, że realnie nie dacie rady ich wykonać albo zapłacić kosztów z tym związanych. Przy stałych umowach serwisowych liczy się też, czy będą generowały nowe zobowiązania po waszej stronie, np. zakupy materiałów z odroczonym terminem, podwykonawcy albo kary umowne. Długi sprzed obwieszczenia są czym innym niż nowe zobowiązania powstałe już w toku restrukturyzacji, bo te bieżące trzeba regulować normalnie. W praktyce dużo zależy od tego, jaki tryb restrukturyzacji macie i czy nadzorca/zarządca ograniczył jakieś czynności. Jeśli umowy są rentowne i macie środki na ich wykonanie, samo ich zawieranie nie jest z automatu problemem. Jaki to dokładnie rodzaj postępowania restrukturyzacyjnego?
P
PraktykDTG
2026-07-21 20:20
Samo obwieszczenie jest publiczne, ale przy nowych umowach ukrywanie restrukturyzacji może potem wyglądać źle, zwłaszcza jeśli kontrahent daje termin płatności albo angażuje się kosztowo z góry. Dobrze też sprawdzić, czy dany kontrakt nie wymaga zgody nadzorcy albo nie wpływa na układ.
P
Pawel
2026-07-22 07:32
Odpowiedź do PraktykDTG
Samo obwieszczenie jest publiczne, ale przy nowych umowach ukrywanie restrukturyzacji może potem wyglądać źle, zwłaszcza jeśli kontrahent daje termin płatności
Zgadzam się z PraktykDTG, sama informacja jest jawna, ale przy stałej umowie i odroczonych płatnościach przemilczenie restrukturyzacji może później zepsuć zaufanie albo dać drugiej stronie argument, że nie znała realnego ryzyka. Ja bym jeszcze sprawdził u nadzorcy, czy taka umowa mieści się w zwykłym zarządzie i czy nie koliduje z planem restrukturyzacyjnym.
Z
Znakowanie24
2026-07-22 10:14
Odpowiedź do PraktykDTG
Samo obwieszczenie jest publiczne, ale przy nowych umowach ukrywanie restrukturyzacji może potem wyglądać źle, zwłaszcza jeśli kontrahent daje termin płatności
PraktykDTG dobrze to ujął: u mnie w podobnej sytuacji jawne powiedzenie, że firma jest w restrukturyzacji, paradoksalnie uspokoiło drugą stronę, bo od razu ustaliliśmy płatności etapami i bez niedomówień. Pytanie, czy te nowe umowy mają odroczony termin płatności albo wymagają większych nakładów na start?
D
DTFPro
2026-07-25 17:23
Odpowiedź do PraktykDTG
Zgadzam się z PraktykDTG, bo co innego formalna jawność obwieszczenia, a co innego relacja z nowym kontrahentem, który może podejmować decyzję w oparciu o waszą wypłacalność. Przy stałej umowie serwisowej temat może mieć znaczenie szczególnie wtedy, gdy druga strona daje odroczony termin płatności, kupuje materiały pod was albo liczy na dłuższą współpracę bez ryzyka przerwania usług. Ja bym też rozdzielił sytuację, gdy to wy macie dostać wynagrodzenie po wykonaniu prac, od sytuacji, gdy kontrahent ma was kredytować albo ponosić koszty z góry. Macie już wyznaczonego nadzorcę i ustalone, jakie czynności wymagają jego zgody?
T
TestKolorow
2026-07-21 20:37
Samo obwieszczenie jest publiczne, więc formalnie kontrahent może to sprawdzić, ale przy stałej współpracy ukrywanie tematu może później wrócić w postaci zarzutu braku rzetelnej informacji. Dużo zależy od tego, czy nowa umowa będzie wykonywana i rozliczana na bieżąco, czy wymaga kredytu kupieckiego, zaliczek albo odroczonych płatności. Ja bym raczej mówił krótko i konkretnie: jest postępowanie, bieżące zobowiązania obsługujecie normalnie, a zasady płatności można ustawić tak, żeby druga strona czuła się pewnie. Czy te nowe firmy mają płacić po wykonaniu usług, czy oczekują dłuższego terminu płatności?
K
Klaudia
2026-07-22 07:32
Samo obwieszczenie jest publiczne, ale nie oznacza automatycznie, że przy każdej nowej umowie trzeba składać osobne oświadczenie o restrukturyzacji. Co innego, jeśli kontrahent pyta o sytuację finansową albo umowa zawiera takie oświadczenia, wtedy lepiej nie przemilczeć tematu.
A
Atryk
2026-08-01 21:58
Doprecyzowałbym, o jaki tryb restrukturyzacji chodzi, bo inaczej wygląda sytuacja przy PZU, a inaczej np. przy sanacyjnym. Samo obwieszczenie jest publiczne, ale przy nowych umowach znaczenie może mieć też to, czy bierzecie zaliczki, odroczone płatności albo zobowiązujecie się do większych zakupów materiałów. Istotne jest też, czy kontrahenci pytają wprost o sytuację finansową spółki albo o toczące się postępowania. Jaki dokładnie tryb restrukturyzacji został u Was otwarty?
P
PloterPro
2026-08-02 20:28
U nas po obwieszczeniu doradca pilnował, żeby przy nowych umowach nie udawać, że nic się nie dzieje, zwłaszcza jeśli druga strona dawała termin płatności albo brała na siebie większe ryzyko. Ja bym to omówił z nadzorcą układu, bo dużo zależy od zapisów umowy i tego, czy kontrahent ma finansować materiały albo czekać na zapłatę.