Upadłość konsumencka a zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie — czy trzeba zgłosić to syndykowi?
E
Ewa_z_malej_firmy
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, ale jeszcze przed ustaleniem planu spłaty. Właściciel mieszkania ma mi oddać kaucję za najem, około 2500 zł, bo przeprowadzam się do tańszego lokalu. Zastanawiam się, czy taki zwrot kaucji traktuje się jak mój majątek albo dodatkowy wpływ na konto. Czy trzeba zgłosić to syndykowi, jeśli pieniądze pochodzą z kaucji wpłaconej jeszcze przed upadłością?
Odpowiedzi (9)
D
DobryPapier
2026-07-24 15:00
Tak, zgłosiłbym to syndykowi, bo zwrot kaucji to w praktyce realizacja Twojej wierzytelności wobec właściciela mieszkania. To, że kaucja była wpłacona przed upadłością, raczej nie powoduje, że po jej zwrocie można ją potraktować jako pieniądze „poza sprawą”. Skoro najem się kończy i właściciel ma oddać 2500 zł, to ta kwota może być uznana za składnik masy upadłości albo przynajmniej wpływ, o którym syndyk powinien wiedzieć. Inna sytuacja byłaby wtedy, gdyby kaucja została potrącona na zaległości, media albo szkody, bo wtedy realnie nie dostajesz całej kwoty do ręki. Ja bym po prostu napisał do syndyka krótką wiadomość, że kończysz najem, spodziewasz się zwrotu kaucji i pytasz, jak ją rozliczyć. To nie musi od razu oznaczać problemu, ale ukrywanie takiego wpływu może później wyglądać gorzej niż samo zgłoszenie. Masz w umowie zapis, że kaucja wraca w całości, czy właściciel będzie jeszcze coś z niej potrącał?
M
Marcin
2026-07-24 16:35
Odpowiedź do DobryPapier
Tak, zgłosiłbym to syndykowi, bo zwrot kaucji to w praktyce realizacja Twojej wierzytelności wobec właściciela mieszkania. To, że kaucja była wpłacona przed upa
DobryPapier ma tu moim zdaniem rację, bo u mnie syndyk pytał nawet o takie wpływy, które nie były „nowym zarobkiem”, tylko zwrotem wcześniejszych pieniędzy. Ja bym to po prostu zgłosił krótko: że kończy się najem i wraca kaucja wpłacona przed upadłością. U mnie samo poinformowanie nie zrobiło problemu, ale brak informacji mógłby potem wyglądać gorzej, zwłaszcza gdy wpływ widać na koncie. Masz jeszcze kontakt z syndykiem mailowo, żeby mu to opisać i mieć ślad?
N
NadrukPlus
2026-07-25 07:20
Odpowiedź do Marcin
DobryPapier ma tu moim zdaniem rację, bo u mnie syndyk pytał nawet o takie wpływy, które nie były „nowym zarobkiem”, tylko zwrotem wcześniejszych pieniędzy. Ja
Marcin, mam podobne odczucie. Skoro to wraca na konto już po ogłoszeniu upadłości, syndyk może chcieć wiedzieć, skąd ten wpływ, nawet jeśli to tylko zwrot starej kaucji. Krótka informacja z wyjaśnieniem, że najem się kończy i właściciel oddaje kaucję wpłaconą wcześniej, powinna zamknąć temat. Masz potwierdzenie, kiedy ta kaucja była wpłacona?
D
DrukarniaX
2026-08-04 08:36
Odpowiedź do NadrukPlus
Marcin, mam podobne odczucie. Skoro to wraca na konto już po ogłoszeniu upadłości, syndyk może chcieć wiedzieć, skąd ten wpływ, nawet jeśli to tylko zwrot stare
NadrukPlus, też bym tego nie traktował jak „nowy zarobek”, tylko raczej jako odzyskanie własnych pieniędzy zamrożonych wcześniej u wynajmującego. Mimo to sam wpływ po ogłoszeniu upadłości może zwrócić uwagę syndyka, więc lepiej nie robić z tego tajemnicy i od razu krótko wyjaśnić, że chodzi o zwrot kaucji z kończącej się umowy najmu. Ważne może być też to, czy kaucja była wpłacona przed ogłoszeniem upadłości i czy była gdzieś wykazana w dokumentach. Masz potwierdzenie wpłaty tej kaucji albo zapis w umowie najmu?
M
MaszynaSzyje
2026-07-24 16:11
Raczej ostrożnie z założeniem, że to „nie liczy się”, bo kaucja była wpłacona przed upadłością. Zwrot kaucji może być traktowany jako składnik majątku albo wierzytelność, która wraca do Ciebie już po ogłoszeniu upadłości, więc syndyk może chcieć o tym wiedzieć. Sam fakt, że to nie jest nowy zarobek, nie przesądza jeszcze sprawy. Masz już kontakt z syndykiem w sprawie bieżących wpływów na konto?
K
Krawiec
2026-07-24 19:09
Tak, taki zwrot kaucji lepiej zgłosić syndykowi, bo skoro kaucja była wpłacona przed ogłoszeniem upadłości, to roszczenie o jej zwrot może być traktowane jako składnik masy upadłości. Znaczenie może mieć też to, czy syndyk wiedział o tej umowie najmu i kaucji przy sporządzaniu spisu majątku.
P
PrasaExpert
2026-07-24 20:36
Czy ta kaucja była ujęta gdzieś w spisie majątku albo informowałeś syndyka o umowie najmu? Istotne może być też, czy zwrot ma trafić na Twoje konto w całości, czy właściciel potrąci z niej jakieś zaległości.
D
Drukarniarz
2026-07-30 08:42
Raczej nie traktowałbym tego jako zwykłego „nowego dochodu”, bo to zwrot Twoich własnych pieniędzy wpłaconych wcześniej, ale i tak jest to składnik majątku albo wpływ, o którym syndyk może chcieć wiedzieć. Masz potwierdzenie, kiedy kaucja była wpłacona i z jakiej umowy najmu?
K
Krzys
2026-08-07 09:20
Tak, taki zwrot kaucji lepiej potraktować jako składnik majątku i poinformować o nim syndyka, zwłaszcza że kaucja była wpłacona jeszcze przed ogłoszeniem upadłości. To nie jest typowy nowy dochód z pracy, tylko odzyskanie własnych pieniędzy, ale w postępowaniu upadłościowym syndyk i tak może chcieć wiedzieć o takim wpływie. Przy kwocie 2500 zł ukrywanie tego mogłoby później narobić więcej problemów niż samo zgłoszenie. Masz już kontakt mailowy z syndykiem, żeby po prostu krótko opisać sytuację i zapytać, jak to rozliczyć?