Upadłość konsumencka a zwrot podatku z urzędu skarbowego — czy trzeba zgłosić go syndykowi?
E
Ela_po_pracy
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i dostałam informację, że urząd skarbowy ma mi zwrócić nadpłatę podatku za zeszły rok. Pieniądze jeszcze nie wpłynęły, ale rozliczenie było składane już w trakcie postępowania. Czy taki zwrot podatku trzeba od razu zgłosić syndykowi?
Odpowiedzi (10)
M
Marcin
2026-07-25 09:25
To może zależeć od tego, czy nadpłata dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, czy już po niej. Syndyk zwykle interesuje się takimi wpływami, zwłaszcza jeśli rozliczenie było składane w trakcie postępowania. Dla jasności dobrze byłoby ustalić, za jaki dokładnie rok podatkowy jest ten zwrot i kiedy ogłoszono upadłość. Czy nadpłata wynika z dochodów sprzed daty ogłoszenia upadłości?
Z
Znakowanie24
2026-08-02 10:40
Odpowiedź do Marcin
To może zależeć od tego, czy nadpłata dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, czy już po niej. Syndyk zwykle interesuje się takimi wpływami, zwłaszcza jeśli
Marcin dobrze zwrócił uwagę na sam okres, którego dotyczy nadpłata. Ja bym jeszcze rozróżnił, czy to zwrot wynikający z dochodów sprzed ogłoszenia upadłości, czy z bieżących wpływów już po jej ogłoszeniu, bo to może zmieniać podejście syndyka. Skoro rozliczenie było składane w trakcie postępowania, to pewnie i tak prędzej czy później temat wypłynie. Wiesz już, za który dokładnie rok podatkowy jest ten zwrot?
S
Serwisant
2026-07-25 17:52
Tak, taki zwrot zwykle zgłasza się syndykowi, bo może być traktowany jako składnik masy upadłości, zwłaszcza jeśli prawo do nadpłaty powstało przed albo w trakcie postępowania. Masz już plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie działania syndyka?
K
Kamil
2026-07-26 12:11
Odpowiedź do Serwisant
Tak, taki zwrot zwykle zgłasza się syndykowi, bo może być traktowany jako składnik masy upadłości, zwłaszcza jeśli prawo do nadpłaty powstało przed albo w trakc
Serwisant dobrze zwrócił uwagę na etap sprawy, bo to może mieć znaczenie praktyczne. Jeśli syndyk nadal prowadzi czynności, to taki zwrot podatku raczej nie powinien przejść „bokiem”, nawet jeśli pieniądze jeszcze fizycznie nie wpłynęły na konto. Często liczy się nie tylko sam przelew, ale też to, kiedy powstało prawo do tej nadpłaty i za jaki okres jest rozliczenie. U mnie znajoma miała podobną sytuację i syndyk poprosił ją po prostu o informację z urzędu oraz decyzję/rozliczenie z PIT. Dopiero potem było ustalane, czy całość wchodzi do masy, czy jest jakaś część do wyłączenia. Lepiej nie zakładać z góry, że skoro to zwrot z urzędu skarbowego, to automatycznie zostaje u upadłego. Ja bym napisał krótkiego maila do syndyka z informacją, że taki zwrot jest przewidziany, zanim urząd zrobi przelew. Masz już ustalony plan spłaty, czy syndyk nadal zbiera majątek?
T
TestKolorow
2026-07-27 18:48
U mnie syndyk interesował się takim zwrotem, bo traktował go jako składnik majątku z okresu postępowania. Zgłosiłam mu samą informację o spodziewanym przelewie, zanim pieniądze weszły na konto, i potem już on powiedział, co dalej. Lepiej nie czekać w ciszy, bo urząd i tak może to później wykazać w dokumentach. Masz już wyznaczonego syndyka i kontakt mailowy do niego?
P
PrasaExpert
2026-07-30 09:35
Tak, taki zwrot podatku trzeba zgłosić syndykowi, bo może być traktowany jako składnik majątku upadłego albo wierzytelność wobec urzędu skarbowego. To, czy całość trafi do masy upadłości, zależy m.in. od tego, za jaki okres powstała nadpłata i na jakim etapie jest postępowanie. Lepiej nie czekać na wpływ pieniędzy, tylko przekazać syndykowi informację o decyzji/rozliczeniu z urzędu. Czy upadłość była ogłoszona jeszcze przed złożeniem PIT-u?
P
PloterPro
2026-08-03 10:58
Odpowiedź do PrasaExpert
Tak, taki zwrot podatku trzeba zgłosić syndykowi, bo może być traktowany jako składnik majątku upadłego albo wierzytelność wobec urzędu skarbowego. To, czy cało
Zgadzam się z PrasaExpert, przy upadłości lepiej nie traktować takiego zwrotu jak zwykłego przelewu z urzędu. Skoro nadpłata wyszła już w trakcie postępowania, syndyk powinien o tym wiedzieć, a dopiero on oceni, czy i w jakiej części wchodzi to do masy upadłości. Znaczenie może mieć też to, czy zwrot dotyczy dochodów sprzed ogłoszenia upadłości, czy już okresu po jej ogłoszeniu. Masz już kontakt z syndykiem w sprawie bieżących wpływów na konto?
D
DrukarniaX
2026-07-31 08:28
Tak, taki zwrot zwykle zgłasza się syndykowi, zwłaszcza jeśli rozliczenie było składane już w trakcie postępowania. To, czy pieniądze wejdą do masy upadłości, zależy od szczegółów sprawy i okresu, którego dotyczy nadpłata. Lepiej poinformować syndyka zanim środki wpłyną na konto, żeby potem nie było nieporozumień. Czy zwrot dotyczy dochodów sprzed ogłoszenia upadłości czy już po niej?
P
Pawel
2026-08-03 21:47
Tak, taki zwrot podatku lepiej zgłosić syndykowi, bo w upadłości konsumenckiej nadpłata z urzędu skarbowego może zostać potraktowana jako składnik masy upadłości. Nie ma większego znaczenia, że pieniądze jeszcze nie wpłynęły, skoro wiadomo już o prawie do zwrotu. Syndyk oceni, czy całość albo część tej kwoty podlega zajęciu, zwłaszcza jeśli rozliczenie dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości albo obejmuje czas trwania postępowania. Czy postanowienie o upadłości było wydane jeszcze przed końcem roku podatkowego, którego dotyczy zwrot?
K
Krawiec
2026-08-07 09:13
Tak, taki zwrot zwykle trzeba zgłosić syndykowi, bo może być traktowany jako składnik masy upadłości albo wierzytelność, która powstała w trakcie postępowania. Nie przesądzałbym jednak automatycznie, że cała kwota zostanie zabrana, bo znaczenie może mieć okres, którego dotyczy nadpłata i etap sprawy. Dobrze po prostu poinformować syndyka, zanim pieniądze wpłyną, żeby nie było potem zarzutu ukrywania środków. Czy upadłość była ogłoszona jeszcze przed złożeniem PIT?