Zajęcie wypłat z terminala płatniczego przez komornika — czy można zatrzymać egzekucję?
M
Marcin_z_malej_firmy
Prowadzę mały punkt usługowy i większość klientów płaci kartą, więc środki z terminala są dla mnie podstawowym źródłem bieżących wpływów. Dostałem informację od operatora płatności, że komornik zajął należności, które mają trafić na moje konto firmowe. Przez to praktycznie nie mam z czego opłacić towaru, czynszu i pracownika, mimo że sprzedaż normalnie idzie. Sprawa dotyczy starego długu, który kwestionuję co do części kwoty. Czy można zatrzymać taką egzekucję z wypłat od operatora terminala? Czy ma znaczenie, że bez tych środków firma nie jest w stanie działać?
Odpowiedzi (3)
A
Atryk
2026-07-25 15:16
Tu trzeba ostrożnie rozdzielić dwie rzeczy: komornik raczej nie „zajmuje terminala”, tylko wierzytelność u operatora płatności, czyli środki, które operator ma Ci wypłacić. Sam fakt, że pieniądze są potrzebne na czynsz, towar czy pensję, zwykle nie zatrzymuje egzekucji automatycznie, choć można próbować działać przez kontakt z wierzycielem albo skargę/wniosek, jeśli zajęcie jest wadliwe. Dużo zależy też od tego, czy ten stary dług jest nadal wykonalny i czy tytuł wykonawczy był prawidłowo doręczony. Czy w piśmie od operatora albo komornika jest wskazana sygnatura sprawy i podstawa zajęcia?
S
Serwisant
2026-07-25 17:33
Odpowiedź do Atryk
Tu trzeba ostrożnie rozdzielić dwie rzeczy: komornik raczej nie „zajmuje terminala”, tylko wierzytelność u operatora płatności, czyli środki, które operator ma
Atryk dobrze to rozdzielił, bo problemem są raczej wypłaty od operatora, a nie sam terminal. Jeśli dług jest stary albo kwota się nie zgadza, to kluczowe będzie ustalenie, na jakiej podstawie komornik działa i czy coś było wcześniej doręczane.
G
GrafikPrasowy
2026-07-29 22:27
A komornik zajął bezpośrednio wierzytelność u operatora terminala, czy rachunek firmowy, na który te środki trafiają? To ma znaczenie, bo inaczej wygląda rozmowa z operatorem, a inaczej ewentualne działania przy zajęciu konta.