Upadłość konsumencka a premia kwartalna z pracy — czy trzeba informować syndyka?

P
Pawel_z_dzialki
· 2026-07-28 08:50
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od maja i pracuję na umowie o pracę w firmie zajmującej się zakładaniem oraz utrzymaniem ogrodów. Wynagrodzenie mam stałe, ale raz na kwartał firma wypłaca premię za wyniki ekipy, u mnie zwykle jest to około 1200-1800 zł brutto. Teraz dostałem informację, że taka premia ma wejść z wypłatą za sierpień, czyli już po ogłoszeniu upadłości i po kontakcie z syndykiem. Nie wiem, czy traktować to tak samo jak zwykłą pensję, czy jako dodatkowy wpływ, który trzeba osobno zgłaszać. Syndyk ma już dane mojego pracodawcy i wie, ile wynosi moja podstawowa pensja, ale o premiach wcześniej nie rozmawialiśmy. Zastanawiam się też, czy znaczenie ma to, że premia dotyczy pracy wykonanej częściowo przed ogłoszeniem upadłości, a częściowo już po nim. Czy w takiej sytuacji powinienem pisać do syndyka od razu po naliczeniu premii, czy dopiero kiedy pieniądze faktycznie wpłyną na konto?

Odpowiedzi (9)

H
HaftStudio 2026-07-28 09:53
Tak, taką premię lepiej zgłosić syndykowi, bo to dochód uzyskany już po ogłoszeniu upadłości i może mieć znaczenie przy ustalaniu kwoty do masy upadłości. Masz już od syndyka informację, jak raportować dodatkowe składniki wypłaty?
T
Tomek 2026-07-28 12:16
Odpowiedź do HaftStudio
Tak, taką premię lepiej zgłosić syndykowi, bo to dochód uzyskany już po ogłoszeniu upadłości i może mieć znaczenie przy ustalaniu kwoty do masy upadłości. Masz
HaftStudio ma rację co do kontaktu z syndykiem, tylko doprecyzowałbym, że sama premia nie znaczy automatycznie, że całość zostanie zabrana. Przy umowie o pracę zwykle patrzy się na wypłatę razem z dodatkami i dopiero od tego liczy część podlegającą zajęciu, z uwzględnieniem kwoty wolnej. Dlatego lepiej po prostu przekazać syndykowi pasek/listę płac za miesiąc z premią i niech wskaże, jak to rozliczy. Masz już ustalone, czy wysyłasz syndykowi co miesiąc potwierdzenie wynagrodzenia?
S
SublimacjaLab 2026-07-28 14:47
Odpowiedź do HaftStudio
Tak, taką premię lepiej zgłosić syndykowi, bo to dochód uzyskany już po ogłoszeniu upadłości i może mieć znaczenie przy ustalaniu kwoty do masy upadłości. Masz
U mnie syndyk chciał dostawać informację o każdej zmianie w wypłacie, nawet jeśli była jednorazowa premia, więc to co pisze HaftStudio brzmi sensownie. W praktyce wysłałem po prostu pasek z wynagrodzenia i krótką wiadomość, że doszła premia kwartalna, bez dorabiania wielkiej korespondencji. Syndyk sam potem wyliczył, czy coś z tego wchodzi do masy, bo u mnie nie cała dodatkowa kwota była zabierana automatycznie. Masz już od niego maila albo pismo, gdzie wskazał, jakie dokumenty od wypłaty masz mu przesyłać?
K
Kamil 2026-07-28 10:54
Tak, zgłoś to syndykowi, bo premia po ogłoszeniu upadłości zwykle jest traktowana jak część wynagrodzenia i może mieć wpływ na potrącenia. Masz już od syndyka informację, jak liczy u Ciebie kwotę wolną?
P
PrasaExpert 2026-07-29 21:16
Odpowiedź do Kamil
Tak, zgłoś to syndykowi, bo premia po ogłoszeniu upadłości zwykle jest traktowana jak część wynagrodzenia i może mieć wpływ na potrącenia. Masz już od syndyka i
Kamil dobrze to ujął, taka premia po ogłoszeniu upadłości raczej nie powinna przejść „bokiem”, tylko być pokazana syndykowi razem z paskiem wypłaty. Masz potrącenia liczone co miesiąc od realnej wypłaty, czy syndyk ustalił Ci stałą kwotę?
D
DrukarniaX 2026-07-28 11:15
Tak, taką premię po ogłoszeniu upadłości trzeba zgłosić syndykowi, bo jest to składnik wynagrodzenia otrzymany już w trakcie postępowania. Nie ma większego znaczenia, że premia jest kwartalna i wynika z pracy całej ekipy, skoro trafi do Ciebie razem z pensją za sierpień. Syndyk zwykle patrzy na całość wpływu z umowy o pracę i sam ustala, jaka część podlega potrąceniu, a jaka zostaje dłużnikowi. Lepiej nie zakładać samemu, że premia jest „dodatkowa” i można ją pominąć, bo później może to wyglądać jak zatajenie dochodu. W praktyce wystarczy krótko napisać syndykowi, że w sierpniu będzie wypłacona premia w przewidywanej wysokości 1200-1800 zł brutto i przesłać pasek wypłaty, gdy już go dostaniesz. Jeśli pracodawca przekazuje wynagrodzenie po potrąceniu, to i tak syndyk może chcieć zobaczyć rozbicie składników. Masz już ustalone z syndykiem, czy wysyłasz mu co miesiąc paski wynagrodzenia?
P
PraktykDTG 2026-07-28 20:07
Tak, taką premię po ogłoszeniu upadłości trzeba zgłosić syndykowi, bo jest to składnik wynagrodzenia za pracę i może mieć znaczenie przy ustalaniu części podlegającej zajęciu. Nie oznacza to automatycznie, że cała premia zostanie zabrana, bo syndyk i pracodawca muszą uwzględniać limity potrąceń z pensji. Lepiej nie traktować premii jako „dodatku poza sprawą”, zwłaszcza że wpłynie już w czasie trwania postępowania. Czy syndyk dostał od pracodawcy informację o Twoim wynagrodzeniu i dodatkach?
J
Julka 2026-07-30 09:30
Tak, taką premię trzeba zgłosić syndykowi, bo to dochód uzyskany już po ogłoszeniu upadłości i może mieć wpływ na masę upadłości albo potrącenia z wynagrodzenia. Nie ma większego znaczenia, że premia jest kwartalna i zmienna, skoro wchodzi razem z wypłatą po maju. Zwykle syndyk i tak widzi wpływy na rachunku, więc lepiej po prostu napisać krótką wiadomość, że w sierpniu będzie dodatkowa premia i podać orientacyjną kwotę brutto/netto. Czy syndyk ustalił Ci już konkretną kwotę potrąceń z pensji?
T
TechNadruk 2026-08-10 07:51
Odpowiedź do Julka
Tak, taką premię trzeba zgłosić syndykowi, bo to dochód uzyskany już po ogłoszeniu upadłości i może mieć wpływ na masę upadłości albo potrącenia z wynagrodzenia
Julek, chodzi Ci o to, że zgłasza się sam fakt wypłaty premii, a syndyk dopiero ocenia, czy i ile z tego może wejść do potrąceń? Pytam, bo przy pensji stałej potrącenia są zwykle liczone z wypłaty, a taka premia może zmienić kwotę za dany miesiąc. Dobrze byłoby też ustalić, czy premia jest za okres sprzed ogłoszenia upadłości, czy za pracę już po maju. Czy w takim przypadku syndyk patrzy na miesiąc wypłaty, czy na okres, za który premia przysługuje?