Upadłość konsumencka a dofinansowanie z funduszu socjalnego — czy trzeba zgłosić je syndykowi?

A
Alicja_od_spisu
· 2026-07-29 12:05
Mam pytanie dotyczące sytuacji już po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, ale jeszcze przed ustaleniem planu spłaty. Pracodawca przyznał mi dofinansowanie z ZFŚS na wyprawkę szkolną dla dziecka, kwota około 800 zł. Pieniądze mają wpłynąć razem z najbliższą pensją na konto, które widzi syndyk. Czy takie świadczenie traktuje się jak zwykły dodatkowy wpływ w postępowaniu upadłościowym? Czy powinnam sama napisać o tym do syndyka, zanim zapyta o przelew?

Odpowiedzi (10)

D
Darek 2026-07-29 13:51
Takie dofinansowanie z ZFŚS lepiej zgłosić syndykowi od razu, bo po ogłoszeniu upadłości każdy nietypowy wpływ może być przez niego oceniany pod kątem masy upadłości i kosztów utrzymania dziecka. Jeśli środki są celowe na wyprawkę, opisz to krótko i zachowaj decyzję/przelew od pracodawcy.
K
Kolorysta 2026-07-29 14:03
Czy to dofinansowanie z ZFŚS jest opisane na pasku wypłaty albo w przelewie jako świadczenie socjalne na dziecko? Jeśli pieniądze wpłyną razem z pensją, syndyk i tak zobaczy całość wpływu, więc dobrze byłoby mieć pod ręką decyzję/przyznanie z zakładu pracy i informację, czego ta kwota dotyczy. Przy takich świadczeniach sporo zależy od tego, jak zostały zakwalifikowane i czy są wyodrębnione od zwykłego wynagrodzenia. Czy pracodawca wypłaca to jako osobny składnik z ZFŚS, czy po prostu dolicza do pensji?
D
Drukarniarz 2026-07-29 14:10
A to dofinansowanie z ZFŚS jest opisane na pasku/listingu jako świadczenie socjalne na dziecko, czy po prostu będzie doliczone do pensji jedną kwotą? Od tego może zależeć, jak syndyk to potraktuje w praktyce.
N
NadrukPlus 2026-07-29 16:57
Odpowiedź do Drukarniarz
A to dofinansowanie z ZFŚS jest opisane na pasku/listingu jako świadczenie socjalne na dziecko, czy po prostu będzie doliczone do pensji jedną kwotą? Od tego mo
Drukarniarz ma rację, że opis przelewu albo paska może mieć znaczenie praktyczne, ale nie przesądza wszystkiego. To, że świadczenie przyjdzie razem z pensją, nie musi automatycznie oznaczać, że jest zwykłym dodatkiem do wynagrodzenia, zwłaszcza jeśli to środki z ZFŚS na konkretny cel związany z dzieckiem. Ja bym tego nie ukrywał przed syndykiem, tylko krótko wyjaśnił, co to za kwota i z czego wynika, żeby potem nie wyglądało to jak niezgłoszony dodatkowy dochód. Masz decyzję albo informację od pracodawcy, że to wyprawka szkolna z funduszu socjalnego?
P
Patrycja 2026-07-29 22:11
Odpowiedź do NadrukPlus
Drukarniarz ma rację, że opis przelewu albo paska może mieć znaczenie praktyczne, ale nie przesądza wszystkiego. To, że świadczenie przyjdzie razem z pensją, ni
Zgadzam się z NadrukPlus, sam opis przelewu może pomóc, ale ważniejsze jest, z czego wynika ta wypłata i na jaki cel została przyznana. Jeśli to dofinansowanie z ZFŚS na wyprawkę szkolną, dobrze mieć decyzję albo informację od pracodawcy, żeby w razie pytań pokazać, że nie jest to premia ani zwykły składnik pensji. Syndyk i tak zobaczy wpływ na koncie, więc lepiej od razu krótko wyjaśnić mu, co to za środki. Czy na pasku wynagrodzenia ta kwota będzie osobno opisana jako świadczenie socjalne?
D
DobryPapier 2026-07-29 14:18
U mnie była podobna sytuacja, tylko chodziło o dopłatę z socjalnego do kolonii dziecka. Pieniądze też przyszły razem z wypłatą i syndyk od razu widział wpływ na rachunku. Ja po prostu napisałam do niego krótkiego maila, że to świadczenie z ZFŚS na konkretny cel dla dziecka, i dołączyłam decyzję od pracodawcy albo pasek z opisem wypłaty. Nie potraktowano mi tego jak zwykłej premii, ale syndyk chciał mieć informację, skąd ta kwota jest i na co została przyznana. Z mojego doświadczenia lepiej nie czekać, aż sam zapyta, bo potem jest więcej tłumaczenia. Przy 800 zł raczej nie powinno być wielkiej afery, zwłaszcza jeśli to wyprawka szkolna, ale każdy syndyk trochę inaczej podchodzi do takich wpływów. Dobrze mieć potwierdzenie, że to ZFŚS, a nie nagroda czy dodatek uznaniowy. Masz na piśmie decyzję od pracodawcy z opisem, że to dofinansowanie na dziecko?
T
TechNadruk 2026-07-29 14:31
Takie dofinansowanie z ZFŚS raczej nie jest zwykłą premią za pracę, tylko świadczeniem socjalnym przyznanym na konkretny cel, czyli wyprawkę dla dziecka. Mimo tego, skoro wpływa na konto widoczne dla syndyka i pojawi się razem z pensją, dobrze byłoby od razu krótko opisać syndykowi, co to za kwota. Nie chodzi o proszenie o zgodę, tylko o uniknięcie sytuacji, że zostanie potraktowana jak dodatkowy dochód bez wyjaśnienia. W praktyce dużo zależy od syndyka i od tego, czy świadczenie jest wyraźnie opisane na pasku wypłaty albo w decyzji z funduszu socjalnego. Jeśli masz dokument od pracodawcy, że to dofinansowanie do wyprawki szkolnej, zachowałbym go i przesłał informacyjnie. Przy kwocie 800 zł i celu związanym z dzieckiem trudno to porównywać do nagrody czy premii, ale w upadłości lepiej nie zostawiać takich wpływów bez komentarza. Czy pracodawca oznaczy ten przelew osobno, czy będzie jedna zbiorcza wypłata z pensją?
A
Atryk 2026-08-07 11:23
Odpowiedź do TechNadruk
Takie dofinansowanie z ZFŚS raczej nie jest zwykłą premią za pracę, tylko świadczeniem socjalnym przyznanym na konkretny cel, czyli wyprawkę dla dziecka. Mimo t
Zgadzam się z kierunkiem, tylko doprecyzowałbym ostrożnie, że sam socjalny charakter świadczenia nie zawsze automatycznie rozstrzyga, jak syndyk je potraktuje. Przy kwocie wypłaconej razem z pensją może po prostu wyglądać jak dodatkowy wpływ, więc lepiej jasno zaznaczyć, że to dofinansowanie z ZFŚS na wyprawkę dziecka, a nie premia czy nagroda za pracę. Dobrze mieć też decyzję albo informację od pracodawcy, z której wynika cel wypłaty. Czy na pasku wynagrodzenia będzie to opisane osobno?
P
PloterPro 2026-07-29 22:54
Zgłosiłabym to syndykowi od razu z informacją, że to dofinansowanie z ZFŚS na konkretny cel dla dziecka, bo wtedy nie wygląda to jak ukrywanie dodatkowego dochodu. Dobrze mieć też decyzję albo regulaminowe potwierdzenie od pracodawcy, że świadczenie jest celowe.
J
Julka 2026-08-01 08:50
Takie rzeczy zwykle lepiej po prostu zgłosić syndykowi, zanim sam zobaczy wpływ na koncie i zacznie dopytywać. To nie musi od razu oznaczać, że cała kwota zostanie zabrana, bo świadczenie z ZFŚS ma konkretny cel i dotyczy dziecka. Dużo zależy od tego, jak syndyk traktuje takie jednorazowe dopłaty i czy da się wykazać, że pieniądze są przeznaczone na wyprawkę szkolną. Ja bym wysłał krótką wiadomość z informacją, że pracodawca przyznał dofinansowanie, podał kwotę i cel świadczenia. Dobrze mieć też decyzję albo informację z zakładu pracy, że to środki z funduszu socjalnego. Skoro wpływ pójdzie razem z pensją, może być potem trudniej rozdzielać, co jest wynagrodzeniem, a co dodatkiem. Czy masz od pracodawcy osobny dokument potwierdzający przyznanie tej wyprawki?