Czy w upadłości konsumenckiej trzeba zgłosić syndykowi odszkodowanie z polisy za zalane mieszkanie?
R
Renata_z_ksiegami
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i niedawno ubezpieczyciel przyznał mi odszkodowanie za zalanie mieszkania. Środki mają zostać przeznaczone na usunięcie szkody oraz zakup podstawowego wyposażenia, które zostało zniszczone. Chciałabym ustalić, czy taką wypłatę z polisy należy zgłosić syndykowi jako dodatkowy wpływ. Nie wiem również, czy znaczenie ma fakt, że pieniądze nie stanowią dochodu, tylko rekompensatę za konkretną szkodę. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją w toku postępowania upadłościowego?
Odpowiedzi (6)
K
Krawiec
2026-07-30 20:09
Taką wypłatę lepiej zgłosić syndykowi, nawet jeśli to nie jest typowy dochód z pracy. W upadłości znaczenie ma każdy większy wpływ na konto, a syndyk oceni, czy środki mogą zostać przeznaczone na naprawę szkody i odtworzenie podstawowego wyposażenia. Dobrze mieć też decyzję ubezpieczyciela i rachunki albo kosztorys, żeby było jasne, na co te pieniądze idą. Czy mieszkanie wchodzi do masy upadłości, czy jest wynajmowane?
E
Ewelina
2026-07-30 21:58
A czy to mieszkanie wchodzi do masy upadłości albo jest Pani własnością? Moim zdaniem znaczenie może mieć właśnie to, czy odszkodowanie dotyczy składnika majątku objętego postępowaniem i czy pieniądze mają tylko odtworzyć zniszczone rzeczy. Syndyk i tak zwykle interesuje się większymi wpływami na konto, więc dobrze ustalić, jak to potraktuje w praktyce. Czy wypłata ma trafić bezpośrednio na Pani rachunek?
K
Kamil
2026-07-31 07:09
Odpowiedź do Ewelina
A czy to mieszkanie wchodzi do masy upadłości albo jest Pani własnością? Moim zdaniem znaczenie może mieć właśnie to, czy odszkodowanie dotyczy składnika majątk
Ewelina dobrze zwraca uwagę na związek odszkodowania z mieszkaniem i zniszczonym wyposażeniem, ale sam fakt, że pieniądze mają naprawić szkodę, nie musi automatycznie oznaczać, że można je pominąć w kontakcie z syndykiem. Czy polisa była zawarta przez Panią i wypłata ma trafić bezpośrednio na Pani konto?
T
TestKolorow
2026-07-31 07:44
Taką wypłatę z polisy zgłosiłbym syndykowi, bo w upadłości liczy się nie tylko klasyczny dochód, ale też inne wpływy i składniki majątku, nawet jeśli mają konkretny cel jak naprawa szkody. Masz już decyzję ubezpieczyciela z opisem, za co dokładnie przyznano odszkodowanie?
P
Patrycja
2026-07-31 09:57
Odpowiedź do TestKolorow
Taką wypłatę z polisy zgłosiłbym syndykowi, bo w upadłości liczy się nie tylko klasyczny dochód, ale też inne wpływy i składniki majątku, nawet jeśli mają konkr
Też poszedłbym w stronę poinformowania syndyka, bo odszkodowanie może być potraktowane jako wpływ związany z majątkiem, nawet jeśli realnie ma pokryć przywrócenie mieszkania do stanu sprzed zalania. Dobrze mieć pod ręką decyzję ubezpieczyciela i kosztorys szkód, bo z tego będzie wynikało, że te pieniądze nie są „nadwyżką”, tylko mają konkretny cel.
A
Ania
2026-08-05 18:30
U mnie przy upadłości syndyk chciał wiedzieć o każdym większym wpływie na konto, nawet jeśli to nie była pensja ani „zarobek”. Odszkodowanie z polisy za szkodę w mieszkaniu zgłosiłem od razu, z decyzją ubezpieczyciela i opisem, na co pójdą pieniądze. W moim przypadku nie było z tego problemu, bo chodziło o przywrócenie podstawowych rzeczy po zalaniu, ale dobrze było mieć wszystko pokazane jasno. Czy mieszkanie, którego dotyczy szkoda, wchodzi u Ciebie do masy upadłości?